Autorica: Hana Kazazović

Prije nekoliko dana sam na Instagram storiju ostavila pitanje na temu brige o okolini. Tačnije, zamolila sam da mi drugi napišu šta je to što rade s ciljem zaštite okoline.

To mi je palo na pamet dok sam skupljala veš sa štrika, konkretno kuhinjske krpe. Nikad nisam počela koristiti one papirne kuhinjske ubruse, nego imam hrpicu krpa koje perem često i vrtim tako i ne znam koliko sam u pravu, ali čini mi se da tim netrošenjem papirnih ubrusa negdje spašavam neko drvo.

A onda mi je među odgovorima stiglo i ovo:

Priznajem, nisam razmišljala o baterijama nikada. Bacala sam ih zajedno s ostalim smećem. Negdje u podsvijesti mi je, nakon ovog odgovora, zasijalo da to ne bi trebalo raditi tako, ali sam morala guglati da saznam zašto. I kaže ovako:

Tvari sadržane u starim baterijama i akumulatorima vrlo su opasne i štetne za okoliš. Opasnim otpadom smatraju se one baterije i akumulatori koji sadrže tvari kao što su živa, kadmij, olovo, nikal, cink, bakar, mangan i litij.

E sad, nije da baš mogu zaviriti u svaku bateriju i skontati koja može u klasičnu kantu za otpatke, a koja ne. Ali – gdje s baterijama?

Tu mi je pomogao Twitter. Pitala sam pa mi je jedna tviterašica rekla za zeos.ba. Da, postoji društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. koje je prvi Operater sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, ovlašten od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

I što je još važnije – ZEOS je na mnogim lokacijama postavio kontejnere u koje možemo odložiti baterije, ali i sitne električne kućanske aparate, mobitele i led sijalice. Oni te kontejnere zovu Zeleni namještaj, a izgledaju ovako:

Zeleni namještaj – vertikalni kontejneri

U Zenici jedan ovakav ima u prodavnici Gorenje Studio.

Super stvar je da na njihovoj web stranici ovdje možete naći mapu s lokacijama za odlaganje. Pošto sam ih kontaktirala, rekli su mi još da u Zenici na primjer postoji firma CIBOS koja za njih skuplja sve vrste e-otpada, onog krupnog poput električnih šporeta, televizora i drugih kabastijih stvari.

Malo sam vršljala po njihovoj stranici i našla da je u oktobru počela kampanja pod nazivom Gdje kupujem, tu recikliram u kojoj je cilj osvještavanje i informisanje šire javnosti o mogućnosti odlaganja električnog i elektronskog otpada u vertikalne kontejnere (Zeleni namještaj), koji se nalaze u trgovinama: Bau & Garten (OBI), BINGO, Elektro Centar, ELEKTRO-JURIĆ, ELEKTRO MILAS, ELMARK GROUP, Gorenje Commerce, KONZUM, MANEDRA-COMPANY, Mercator BH, Orbiter G i Penny Plus.

Drago mi je da to rade jer znam da ima ljudi koji će, sad kad znaju gdje i kako mogu sigurno odložiti eto čak samo baterije, to i raditi.

Zašto je sve ovo važno znati – primjer iz prakse

Prije nekoliko mjeseci su moji roditelji mijenjali TV. Stari, onaj s katodnom cijevi, je prestao raditi i tata je razmišljao o tome kako ga baciti. Nismo tada znali za ZEOS ili CIBOS, pa sam nazvala naše komunalno preduzeće u Zenici – ALBA, da pitam. Čovjek u korisničkoj službi na kojeg su me uputili mi je rekao ovako:

“Imate li negdje blizu zgrade kontejner? Imate? Spustite TV samo pored kontejnera, pokupiće ga neko”.

Ja jesam bila malo zbunjena odgovorom misleći da možda firma kojoj je to osnovni posao ima neko stručnije rješenje za odlaganje takvog otpada, ali šta da se radi.

JP “Alba” sam kontaktirala i prije par dana kad sam počela istraživati gdje s baterijama, pa su mi odgovorili ovako:

“Baterije i akumulatore, kao posebne kategorije otpada koje nastaju u domaćinstvu, možete da odložite (bez naknade) na reciklažnom dvorištu ALBA Zenica, kod mosta za Bingo u Lukovu Polju.”

Tako da, Zeničani, zapamtite i ovo.

Uglavnom, eto da znate. Od sad, kad vam krepa bežični miš i zamijenite bateriju – spremite je u posebnu kesicu i ponesite usput do nekog od vertikalnih kontejnera. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja, ekipa u ZEOS-u je vrlo ljubazna i strpljiva za odgovaranje. Ja sam ih ugnjavila pitanjima i to mogu lično posvjedočiti :) Imate njihovu web stranicu, ali i Facebook, Twitter i Instagram.

I možda vam se čini da je ovo kap u moru i da je možda uzaludno paziti na 2-3 baterije dok neko zatrpava rijeku kesama. Ali – opet ću ponoviti onu posuđenu “Svaki naš postupak je u stvari glas za svijet u kakvom želimo živjeti”.

Od baterije se može početi.