Autorica: Hana Kazazović

Strašno mi je da žene u 2020. godini moraju voditi bitke za koje smo mislili da su davno dobijene. Dok gledam snimke s protesta žena u Poljskoj osjećam bukvalno mučninu u želudcu.

Ako niste u toku, Vrhovni sud u Poljskoj presudio je da su abortusi u gotovo svim slučajevima protivustavni, čak i onda kada fetus ima određene deformitete. Kada odluka stupi na snagu, prekid trudnoće biće dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta i kada ugrožava zdravlje majke. Poljski zakoni su i prije ovoga su bili među najrigoroznijim u Evropi.

Danas Poljska, sutra neka druga zemlja, prekosutra neka nova odluka i zakon i eto nas na korak do spaljivanja žena na lomačama.

I ne želim uopšte da raspravljam o tome ko ima pravo da odlučuje šta će žena da radi sa svojim tijelom. Jeza me hvata od pomisli da tamo neka grupa ljudi odlučuje o bilo čijem zdravlju i da određuje šta smije ili ne smije uraditi. I kako to fino napisa na Twitteru @Neposlušna:

Zabrana abortusa neće ukinuti abortus već pristup sigurnim i po zdravlje i život žene bezbjednim medicinskim procedurama. Dovešće do toga da se abortus “otjera” u ilegalu, izvodi u nesanitarnim uslovima, od strane nestručnih lica, i žene košta života i/ili zdravlja.

U tekstu za Slobodnu Evropu je nedavno doktorka Jadranka Dizdarević-Stojkanović, specijalistica ginekologije i akušerstva fino objasnila:

“Pravo žene, odnosno ljudsko pravo da ona odluči kad će, s kim će i koliko će djece roditi”.

“Prema važećim zakonima u BiH, namjerni pobačaj dozvoljen je do desete sedmice trudnoće. Najbolje je ako to uradi u dogovoru sa svojim partnerom, ali na koncu ona je ta koja nosi teret trudnoće, nosi teret porođaja i na kraju teret majčinstva. Najveći teret je na ženi. Kad dođe žena na abortus, mi uvijek nastojimo da razgovaramo s njom i da vidimo je li to zaista nemoguća situacija pa da ona ne želi da rodi. Pokušavamo je, osobito ako se radi o prvoj trudnoći, ohrabriti da rodi to dijete. To je nastojanje svih doktora”, naglasila je Dizdarević-Stojkanović.

Nadam se da će ovaj svijet nekim čudom krenuti u normalnom smjeru i da će ljudska prava zaista prestati da se krše stalno. Jer kako reče Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope

„Uklanjanje pravne osnove za skoro sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kaznu i kršenje ljudskih prava”, napisala je Mijatović.

Nadam se da će se žene Poljske izboriti za sebe. Ovo što sam napisala ovdje je moja podrška njima, mada znam da od nje nemaju puno. Ali prosto ne mogu da šutim i bez glasa gledam šta se dešava.

Foto: Marta Frej Prevod: (lijevo) Ovo je žena. (desno) Ovo je inkubator.