Leonardo DiCaprio za zastitu okolisa

Realno, teško je ignorisati promjene koje se dešavaju u svijetu i za svojih 46 godina ja mogu reći da se puno toga izmijenilo, posebno kad je klima u pitanju. Nemamo više zime kao što smo imali, bez obzira što nas iz medija prepadaju sa minusima i minus 5 predstavljaju kao da je minus 50. A kao djeca smo se igrali napolju na -20, sjećate se? I uopšte ne mogu zamisliti kakav svijet čeka buduće generacije.

I pisala sam već o nekoliko javnih osoba koji svoju poznatost koriste za skretanje pažnje na ove probleme. Međutim, jedan od njih se posebno izdvaja, a to je Leonardo DiCaprio. Kad pogledate njegov Instagram nalog, zapitate se gdje je gluma uopšte u njegovom životu, mada se izjašnjava kao glumac i “environmentalist” (rekla bih za ovo – stručnjak za pitanja čovjekove sredine). Glumi pomalo, više se bavi produkcijom, ali je vrlo aktivan na mnogo polja kad je u pitanju zaštita čovjekove okoline. I to mi je nekako skroz zanimljivo i odlično, čak i ako mi nije među omiljenim glumcima, da budem iskrena.

DiCaprio već dugi niz godina otvoreno zagovara zaštitu okoliša. Njegova strast prema tome je počela 1998. kada je snimao film “Beach” na Tajlandu. Tokom svog boravka tamo, svjedočio je razaranju uzrokovanom krčenjem šuma, pretjeranim izlovom ribe i drugim ekološkim problemima. Ovo iskustvo ga je inspirisalo da se više uključi u zaštitu okoliša. 1998. godine je osnovao fondaciju Leonardo DiCaprio (LDF). Fondacija podupire niz ekoloških projekata, od zaštite ugroženih vrsta i njihovih staništa do promocije obnovljive energije i podrške autohtonim zajednicama.

Tokom godina je bio uključen u brojne ekološke kampanje i inicijative. Iskoristio je svoju platformu kao glumac i javna osoba kako bi skrenuo pažnju na ekološke probleme s kojima se suočava naša planeta. Među stvarima kojima se posebno bavi su zaštita divljih životinja, očuvanje prirodnih resursa i smanjene našeg uticaja na Zemlju. Takođe je govorio na brojnim međunarodnim događajima, uključujući Samit Ujedinjenih naroda o klimi, o hitnoj potrebi za djelovanjem u vezi s klimatskim promjenama.

Jedan od možda najefikasnijih načina na koji je on iskoristio svoju vidljivost za podizanje svijesti jesu njegovi dokumentarci. Godine 2016. objavio je “Before the flood” (Prije poplave), dokumentarac o efektima klimatskih promjena i šta možemo učiniti da ih zaustavimo. Film sadrži intervjue sa naučnicima, političarima i aktivistima iz cijelog svijeta, a hvaljen je zbog svog informativnog i edukativnog sadržaja. Film je objavljen na National Geographic Channelu i dostigao je milione gledalaca.

“Before the flood” pokriva širok raspon pitanja povezanih s klimatskim promjenama, uključujući uticaj fosilnih goriva, krčenje šuma i gubitak bioraznolikosti. Takođe naglašava potencijalna rješenja za te probleme, poput prelaza na čistu energiju, smanjenja otpada i zaštite prirodnih staništa. Dokumentarac je moćan alat za podizanje svijesti o hitnoj potrebi djelovanja u vezi s klimatskim promjenama.

DiCaprio takođe dugo godina podržava World Wildlife Fund (WWF), organizaciju posvećenu očuvanju ugroženih vrsta i njihovih staništa. 2010. godine je donirao milion dolara za njihov program zaštite tigrova, koji je pomogao da se poveća populacija tigrova u Nepalu. Takođe je bio zagovornik zaštite okeana i morskog života, a 2016. je producirao “The Ivory Game”, dokumentarni film o ilegalnoj trgovini slonovačom. 2019. je producirao i dokumentarac “Ice on Fire”, o načinima na koji možemo smanjiti količinu ugljika koji otpuštamo u atmosferu, te kako stvoriti put za globalno smanjenje temperature.

Međutim, njegovo zagovaranje za zaštitu okoliša nadilazi dokumentarne filmove i donacije. Bio je uključen i u političko zagovaranje, podupirući političke kandidate koji dijele njegove poglede na okoliš. Na predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. otvoreno je podržao Joea Bidena, navodeći njegovu predanost rješavanju problema klimatskih promjena kao ključni razlog za svoju podršku.

Osim svog zagovaranja i filantropije, DiCaprio je napravio i lične promjene u životu kako bi smanjio svoj uticaj na okolinu. Vozi električni automobil, postavio je solarne panele na svoj dom, a poznato je da putuje privatnim avionom samo kada je to neophodno.

DiCapriov ekološki aktivizam je sjajan primjer kako javne osobe mogu iskoristiti svoju vidljivost za činjenje dobra. Njegovi dokumentarci, govori i zalaganja su podigli svijest o hitnoj potrebi rješavanja klimatskih promjena i zaštiti prirodnih resursa planete Zemlje.

Važno je napomenuti da, iako je bio kritikovan zbog vlastitog ugljičnog otiska zbog svog luksuznog stila života, pozabavio se tim problemima i poduzeo korake za njegovo ublažavanje. Takođe je priznao potrebu za sistemskim promjenama i važnost vladinih politika i propisa u rješavanju klimatskih promjena.

U suštini, ekološki aktivizam Leonarda DiCaprija može biti inspiracija svima. Iskoristio je svoju vidljivost i platforme kako bi rasvijetlio razorne efekte klimatskih promjena i potaknuo pojedince, korporacije i vlade na djelovanje.

DiCapriov rad služi kao podsjetnik da svi možemo igrati ulogu u očuvanju našeg planeta za buduće generacije. Uvođenjem malih promjena u svakodnevne živote, podržavanjem ekoloških organizacija i zagovaranjem politika koje se bave klimatskim promjenama, svi možemo praviti razliku.

Kao pojedinci, možemo se osjećati bespomoćno pred tako velikim izazovom, ali progovaranjem i podizanjem svijesti možemo potaknuti i druge da poduzmu nešto. Nije da je to dovoljno, ali je bitno jer samo tako možemo krenuti prema nekim konkretnijim koracima za rješavanje problema. Dok nije prekasno.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

“This article was funded by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author[s] and do not necessarily reflect those of the United States Department of State”.