Autorica: Hana Kazazović

Ima u svojoj knjizi “Uznemireni ljudi” Fredrik Backman rečenicu u kojoj govori o promjeni u odnosu odgoja djece nekad i danas. Tako kaže kako su roditelji ranije išli kod doktora i pitali ga: “Doktore, dijete nam piški u krevet, šta nije u redu s njim?” Generaciju kasnije, roditelji dolaze kod doktora i kažu “Doktore, dijete nam piški u krevet, šta nije u redu s nama?”

Priča je to o promjenama koje su se desile za samo nekoliko decenija. To su promjene koje može svako od nas prepoznati ako uporedi kako su odgajali nas i kako vi danas odgajate svoju djecu. Da ne spominjem primjere naših baka i djedova. 

Ja često razmišljam o odgoju i o tome šta najviše utiče na neku osobu. Fascinacija su mi višebrojne porodice u kojima imate po troje ili više djece istih roditelja i opet svi ispadnu potpuno različiti. 

Šta je to što je presudno za to kakav će neko postati? Koliko utiče okolina? Da li je možda za nekog ključna učiteljica ili nastavnik koji će ga usmjeriti u nekom pravcu? Koliko je do genetike, a koliko do vaspitanja?

Milion pitanja bez tačnih i konkretnih odgovora. 

Onako gledano ugrubo, realno je da se roditelji trude kako bi djeca postigla više od njih. Međutim, okolnosti se stalno mijenjaju, svijet se ubrzava, a tehnologija koja se razvija neprestano samo doprinosi promjenama u načinu odgoja djece, ali i u vremenu koje im se može posvetiti.

U nastavku sam izdvojila nekoliko promjena koje su meni među istaknutijim u odnosu na ono vrijeme nekad.

1. Stalni pristup dječijim ocjenama

Čak i kod nas, posebno sad nakon iskustva s online nastavom tokom pandemije, roditelji uglavnom mogu imati stalni pristup ocjenama djece. Nema više odlaska na informacije da bi saznali kakva je situacija, a nema ni sakrivanja ocjena od roditelja. Ne znam iskreno kako se takva mogućnost dopada djeci, jer se sjećam da su kod nas bila uobičajena sakrivanja, bar dok se ocjena ne popravi :)

2. Porodični grupni chat na Viberu ili WhatsAppu

Bez obzira na uzrast, uglavnom sve porodice imaju grupni chat u kojem rješavaju dnevne dileme oko toga šta će se jesti ili raditi uveče ili u kojem se dijele smiješne ili zanimljive stvari. Grupni chatovi su super način za održavanje povezanosti i informisanje svih članova. Pomažu da se promjene planova podnose lakše i bez drame.

3. Cyberbullyng je ozbiljan problem

Jedna od najgorih stvari koju nam je donio internet. Roditeljima je posebno velika briga zbog toga što je vrlo teško zaštititi svoje dijete od ove pošasti. Iako cyberbullying ne nanosi fizičke ozljede, istraživanja pokazuju da su posljedice po mentalno zdravlje djece zaista velike.

Ako mislite da vaše dijete trpi online zlostavljanje, pratite njihove aktivnosti na internetu, a za više informacija i načina zaštite svakako posjetite www.sigurnodijete.ba

4. Djeca danas ne provode previše vremena napolju

S obzirom na dostupnost raznih video igara i pametnih telefona, a to je danas zabava koju uglavnom najviše vole, nije iznenađujuće da su djeca danas napolju duplo manje nego njihovi roditelji nekad. Studija u Velikoj Britaniji je pokazala da djeca danas provode u prosjeku 4 sata sedmično napolju, dok su njihovi roditelji provodili u prosjeku 8 sati.

Ja sam na primjer bila dijete koje je voljelo provoditi vrijeme u kući – čitajući knjige. Ali čak sam i ja landrala po polju, ispred zgrade, na biciklu ili bez, a o raspustima na selu na kojima su nas čak i zimi jedva uvodili u kuću da ne govorim. Čini mi se da se to prilično izmijenilo.

5. Djeca danas traže trenutno zadovoljenje potreba

Roditelji su rasli u vrijeme kad su bila dostupna 2 TV kanala, pa je pojam gledanja filma ili crtanog bio potpuno drugačiji nego danas. Znalo se da se crtani film gleda u 7 i 15, a filmovi su se čekali ili se išlo u kino.

Djeca danas imaju veliki broj TV kanala, YouTube i Netflix i sto čuda na kojima im je dostupno sve odmah i sad i u neograničenim količinama. Zbog toga je djeci danas često potpuno nepoznat koncept čekanja na nešto.

6. Oslanjate se na Google za sve

Roditelji se danas za sve dileme ili pitanja većinom okreću Googleu ili Facebook grupama. Prije par decenija je to bilo nemoguće, pa su se koristile ili knjige ili su se oslanjali na savjete doktora i ljudi iz bliže okoline.

Dobra je stvar imati dosta dostupnih resursa, ali je vrlo važno znati koga slušati i čiji savjeti su zaista vrijedni. Zato pazite i bez obzira na veliki broj informacija, odaberite samo nekoliko onih kojima ćete vjerovati. A najbolje je da to budu stvarne i stručne osobe.

7. Djecu danas morate štititi od vijesti (i objašnjavati im ih)

Ako je dijete željelo pratiti vijesti ranije, moralo je čitati novine ili pogledati vijesti na TV-u. Drugim riječima, bez problema i nekog posebnog truda su mogli izbjeći sve vijesti u kojima su politička previranja, nasilje ili bilo šta neprimjereno njihovom uzrastu.

Danas je to nemoguće jer su vijesti svuda, od telefona i tableta do televizijskog programa. Zbog toga danas roditelji moraju ulagati napor da djecu sačuvaju od vijesti, ali i da im odgovore na mnoga pitanja koja uvijek imaju jer je nemoguće postići da ih potpuno izolujete od svega.

8. Sva postignuća djece se objavljuju online

Kažu da je danas Facebook feed ono što su nekad bila vrata frižidera. Internet je omogućio da roditeljima bude veoma lako da se pohvale s bilo čim što uradi njihovo dijete. Naravno, treba biti ponosan i to je sasvim ok. Samo možda ipak nije loše ostaviti nešto i lično za sebe i za svoju arhivu koja neće biti dostupna svima.

9. Rasprave s djecom oko toga koliko online vremena je previše

Djeca su i ranije jako voljela ekrane i često su im roditelji ograničavali vrijeme provedeno ispred TV-a, posebno u vrijeme kad su se pojavili video rekorderi. Međutim, sve je to bilo malo u poređenju s online ekranima koji djeci mogu mnogo duže zadržati pažnju.

Prema izvještaju objavljenom ovdje previše gledanja u ekrane djecu može učiniti depresivnijom, manje sretnom i usamljenijom. Naravno da ne možete izbaciti ekrane iz života djeteta, ali roditeljstvo danas uključuje pronalaženje ravnoteže i po ovom pitanju.

10. Maženje i paženje djece više nego što su pazili vas

Naravno da roditelji ranije nisu bili bezosjećajni, ali su imali definitivno ležerniji pristup roditeljstvu. U istraživanju iz 2014. godine je intervjuisano 100 roditelja i “skoro svi ispitanici pamte djetinjstvo neograničene slobode, kada su mogli voziti bicikl i lutati šumom, ulicama i parkovima bez nadzora svojih roditelja”, napisao je glavni istraživač Jeffrey Dill. Međutim, istraživači su otkrili da isti ti roditelji nisu bili voljni dati svojoj djeci slobodu koju su oni doživjeli, jer su bili zabrinuti za sve – od otmice do kriminala.

Ne znam tačno koliko smo nesigurniji danas u odnosu na vrijeme prije 3-4 decenije, ali definitivno imamo više automobila i saobraćaj je mnogo gušći. Često razmišljam i o tome da li danas zaista ima puno više kriminala, ili je samo vidljiviji zato što imamo gomilu vijesti i za sve saznajemo sad i odmah.

Znam da su naši roditelji ranije imali mirnije živote. Možda i zato što su imali uređenije radno vrijeme u smislu da su veliki dio dana zaista stizali da se posvete sebi i porodici.

11. Djetinjstvo je danas prepunjeno aktivnostima

Djeca danas uglavnom imaju više aktivnosti nego ranije. Tu su razni časovi i zanimacije koje pohađaju, od stranih jezika pa do različitih sportova i sekcija. Zbog toga danas djeca rijetko imaju priliku iskusiti dosadu.

Naišla sam na izjavu jedne starije gospođe koja kaže da je u sedamdesetim bilo drugačije odgajati djecu. “Moj posao nije bio da ih zabavim”, rekla je ona. “Moj posao je bio da ih volim i naučim disciplini”.

Razlika ima još puno, ali ću se ja ovdje zaustaviti. Bilo bi zanimljivo napraviti slično poređenje za nekih 30-40 godina. Ako budem ovdje i u pameti, možda i hoću :)