Autorica: Hana Kazazović

Prije dvije godine sam u tekstu IT girls – zato što je malo djevojaka u IT sektoru u BiH pisala o IT girls. To je ekipa čija je misija da razbije predrasude o tome da su neki poslovi poput na primjer programiranja rezervisani za muškarce.

A drugi dio njihove misije je nastao spontano i može se sažeti u jednu rečenicu – cilj im je učiniti informatiku u školama u BiH zanimljivom.

Jer sada to definitivno nije, posebno ne za vrijeme u kojem živimo.

IT girls su već do sada organizovale radionice u različitim mjestima u BiH i na njima se ispostavilo da su Arduino radionice super način na koji se može informatika učiniti zanimljivom, te probuditi interes djece za nju. Tako je i došlo do ideje da se ovakve radionice organizuju u 6 škola u BiH – 6 radionica. Sav materijal sa radionica će ostati tim školama trajno, tako da će nastavnici moći i sami dalje raditi sa učenicima.

Ovo sve vam pišem jer je u toku crowdfunding kampanja IT girls. Počela je prije nešto više od 10 dana i desilo se ono što smo svi priželjkivali  – skupljen je novac za tih 6 radionica. I pošto je ostalo dovoljno vremena, postavilo se pitanje:

Zašto stati na samo 6 radionica? Zašto ne probati skupiti novac i održati njih 12?

Zašto da ne?
Zato je cilj i pomjeren, a do tog novog cilja ih guramo i pomažemo svi, koliko ko može :)
Možemo ih podržati finansijski ili dijeljenjem informacije o ovoj kampanji.

Klik na baner ispod vas vodi na kampanju, a ja se nadam da će i ovaj cilj biti ispunjen i baš volim podržavati projekte koji su mi dobri i pozitivni i koji donose neke lijepe stvari u naše živote.


 — —