Autorica: Hana Kazazović

Pisala sam nedavno o tome kako je jedini način da ostanemo normalni u današnje vrijeme ograničavanje količine sadržaja koju konzumiramo – čitamo, gledamo, slušamo.

Danas ću s vama podijeliti preporuke za 3 aplikacije za telefon koje vam mogu pomoći da sebe ograničite, odnosno da bolje iskontrolišete koliko ćete vremena provesti na telefonu. Sve sam koristila ili koristim, pa su preporuke lične, na osnovu onog kako su meni poslužile.

Forest app

Ovo je aplikacija koja “radi” na principu igrice. Ako ne dirate telefon i ne otvarate aplikacije možete uzgojiti virtuelno drvo, a zatim i šumu. Vi birate koliko vremena nećete uzimati telefon, a maksimalno je 2 sata – toliko treba za jedno drvo. Ako to prekršite – drvo ne naraste :D

Zvuči blesavo, ali je u stvari vrlo motivirajuće. Tjera vas na to da sami sebi kažete “E neću, narednih sat ili dva – neću te ni pogledati”. I kako broj drveća koje ste uzgojili raste, motivacija je veća. Probajte, svakako. Osnovna verzija je besplatna, premium bez reklama je nekih par dolara, ali ja je nisam koristila jer ni reklame nisu toliko smor. Ako ste baš “zalijepljeni” za telefon, pomoći će vam da sebi polako uvodite termine bez njih.

Dostupna je za Android i za iOS, a možete je preuzeti ovdje – https://www.forestapp.cc

AppBlock

Ovu ja sad trenutno koristim i tek sad vidim da je ima samo za Android. Ono što je kod nje prednost je da vam blokira pristup odabranim aplikacijama i web stranicama, a sve ostalo što niste stavili u blokadu koristite normalno.

Ja konkretno imam blokirane web stranice s vijestima i Instagram. Imala sam ranije i Twitter ali sam ga skroz obrisala sa telefona. Blokirala bih i Facebook, ali nemam ni njega – sve to koristim samo sa računara.

Elem – u besplatnoj verziji možete blokirati 5 web stranica i 5 aplikacija. Za više treba PRO, a njena cijena je 5,80$. Meni se još nije ukazala potreba za njom, jer ni reklame nisu naporne, a snašla sam se s ovih 5+5.

I da, vi odaberete period tokom kojeg su vam dostupne sve aplikacije. Možete sebi zadati dva termina u besplatnoj verziji. Da bude jasnije, kod mene je to od 11 do 11:30 prijepodne, i od 18:30 do 19:30 uveče. Tad mi je telefon skroz slobodan, tad obiđem Instagram konkretno, a svo ostalo vrijeme mu nemam pristup.

Ono što je meni bilo važno je da se odučim od toga da mi ruka leti za telefonom – samo da provjerim nešto. Ovako nekad krenem, sjetim se da ne mogu i odustanem. A to je ključno za bolje stanje u glavi. I da, možete je pronaći ovdje – https://www.appblock.app

Freedom App

Ovo je aplikacija o kojoj sam već pisala ovdje. Imam samo preporuke za nju, ali mi je istekla godišnja pretplata, a imam na računaru skroz dobru aplikaciju za ograničavanje web stranica, tako da je nisam još uvijek ponovo kupila.

Ona ima takođe trial period tokom kojeg možete isprobati da li vam i koliko odgovara. A uz njenu pomoć možete blokirati sve – od telefona do računara. Možete sebi odrediti kad da vam bude sve dostupno, možete dozirati vrijeme na mrežama i prosto je prilagoditi svojim potrebama. Za sad je nešto najkompletnije što sam pronašla, a više o njoj možete saznati ovdje – https://freedom.to

Bonus

Na kraju, dodatni savjet – uvedite sebi dan bez interneta ili dan bez društvenih mreža. Ja to praktikujem vikendom – isključim se i blokiram sve bar 24 sata. Pomaže i to da telefon ostavite na mjesto koje vam nije na dohvat ruke. Stavite ga na policu, sklonite ga da vam ne bude stalno uz vas i da morate ustati po njega ako vam baš treba. Tako ćete sebe kontrolisati lakše i polako doći do toga da telefon služi vama, a ne vi njemu :)