Autor: Hana Kazazović

Pisala sam kako sam prezasićena sadržajima, posebno društvenim mrežama i kako mi to sve stvara problem, prvenstveno zbog koncentracije i nedostatka fokusa. Radila sam na tome da pronađem rješenje, da „preuzmem kontrolu nad svojom glavom“ i nakon mjesec dana isprobavanja i testiranja, mogu reći da imam rješenje kojim sam zadovoljna.

Naime, moj ključni problem je što ja stvarno volim društvene mreže i sve prednosti koje imaju i uvijek sam vrijeme provedeno na njima pravdala tim. Negdje sam izgubila osjećaj za količinu tog vremena, a znak za uzbunu mi je bio momenat kad sam uhvatila sebe kako listam objave prijatelja na Facebooku i čekam hoće li neko napisati nešto novo, jer sam već pročitala sve objavljeno. O pomenutom nedostatku koncentracije da ne govorim. Mnogo puta se dešavalo da krenem uraditi jednu stvar i nakon 15 minuta nemam pojma šta sam htjela jer sam se zagubila čitajući neki link koji mi je privukao pažnju na nekoj od mreža.

Nisam željela radikalne poteze poput brisanja naloga na neko vrijeme jer rekoh već – volim društvene mreže i sve moje prijatelje koji žive u mom računaru i telefonu. Ali sam shvatila da je jedini način da sama sebe stavim pod kontrolu da onemogućim pristup istima. Nemam toliko jaku snagu volje da se oduprem onom ustaljenom pokretu kojim uzimam telefon i skrolam po njemu, nažalost. Godine su učinile svoje i kad naviknete i mozak i ruke da stalno rade isto, vrlo teško se tome oduprijeti. Ista stvar je i s dodatnim tabovima na pretraživaču – nikako mi ne ide od ruke da se fokusiram samo na jedan i da Facebook i Twitter ne držim otvorenim dok radim bilo šta.

Guglajući i tražeći potencijalna rješenja otkrila sam aplikaciju koja mi je omogućila rješenje problema. Ona blokira pristup adresama / mrežama koje uneseš u nju u određeno vrijeme ili na određeno vrijeme. To radi i na računaru i na telefonu i to je najbolja stvar. Sve osim toga vam je dostupno, tako da se možete organizovati kako vam najviše odgovara, a da nemate onaj osjećaj „nestalo mi interneta“.

Aplikacija se zove Freedom (sloboda) i riješila mi je sve probleme koje sam imala.

S njom ja sad funkcionišem na sljedeći način – ukucam mreže kojima ne želim pristupati određeno vrijeme – Twitter, Instagram, Facebook i odredim do kad sam „blokirana“. Na primjer, imam običaj u 4 popodne staviti blokadu do ujutro u 8. Prvo sam testirala sebe na par sati, pa kad sam vidjela da mi prija, povećala sam dozu. Dok sam u blokadi koristim email, gledam YouTube, mogu otvoriti portale, sve ostalo što mi treba, pa nemam onaj osjećaj da sam u kazni.

Moram napomenuti da ja već dugo inače nemam uključene notifikacije na svom telefonu i nemam onaj uslovni refleks trzanja na njih. Ali sam nakon određenog perioda korištenja ove aplikacije izgubila i onaj tik gdje mi ruka kreće ka telefonu ili tabu s društvenim mrežama svako malo da provjerim šta se dešava. Sad znam sjediti satima bez potrebe da gledam u telefon a ne ljude s kojima sjedim. Sad se takođe dešava da sjednem jesti i uslikam jelo, ali ga ne objavim na Instagramu jer je blokiran. Pomislim kako ću to napraviti kasnije, ali kasnije mi ta fotka bude glupa, pa sam shvatila da ljude koji me prate manje smaram na mrežama, što takođe može biti indirektna korist za njih koju nisam pročitala u preporukama za ovu aplikaciju :D

Ovo pišem dok traje moja najduža blokada – od petka poslije posla do ponedjeljka ujutro i mogu vam reći da dugo nisam imala ovako lijep vikend. Više od 48 sati su sve moje misli bile samo moje i odavno nisam imala takvu sposobnost koncentracije. Na kraju sam zaključila kako mi se takav život jako sviđa i kako ću ovakve vikende sigurno sebi puno češće organizovati.

Ono što je bitna stvar u svemu je da su mi dostupne sve komunikacijske aplikacije – nisam blokirala mail, Viber i WhatsApp, pa čak ni Facebook Messenger. Kome stvarno zatrebam, zbog bilo čega konkretnog, može me kontaktirati bez problema. Osim toga, nakon nekog vremena sve češće sami svoje prijatelje kontaktirate direktno. Naime, kad nemate njihove objave pred očima koje često stvaraju lažnu sliku o tome da ste dio njihovog života lajkanjem i komentarisanjem istih, onda stvarno brzo poželite da im se javite i pitate ih šta ima i kako su.

Uglavnom, ja sam prezadovoljna i ponovo imam osjećaj da vladam sobom i svojim mentalnim životom. Ponovo imam osjećaj da ja upravljam tehnologijom i koristim ja nju, a ne ona mene, a to mi je bio skoro zaboravljen osjećaj.

Aplikaciju Freedom ću nastaviti koristiti bar još neko vrijeme, odnosno najmanje godinu dana, zato što sam nakon „testna“ dva mjeseca koja sam plaćala mjesečno odlučila da je kupim za cijelu godinu (povoljnije je svakako). Cijena je 4$ do 7$ mjesečno, a ako je uzimate na godinu onda je 29$ (mjesec dođe 2,42$). Meni vrijedi svaki cent jer mi je pomogla da ponovo dođem u posjed vremena koje sam rasipala, a vrijeme je znamo – jedini potrošni resurs koji ne možemo kupiti.