Autor: Hana Kazazović

Prije par dana sam završila sa čitanjem knjige “18 minutes – Find Your Focus, Master Distraction and Get the Right Things Done” čiji je autor Peter Bregman. Ne sjećam se kako sam uopšte došla do nje, ali pretpostavljam da sam u nekoj knjizi ili na nekom od blogova naišla na preporuku i za ovu.

Tako najčešće bude, često u knjigama ili blogovima koje čitam autori preporučuju knjige, odnosno napišu kako su im se svidjele ili citat iz njih. Ja to sebi odmah zapišem i stavim na svoju listu knjiga koje želim pročitati, pa kad se poklope želje i mogućnosti onda ih i pročitam.

Preporuke za knjige pišem samo o onima koje mi se baš svide i koje poželim preporučiti dragim ljudima, pa onda umjesto da njima šaljem mailom ili pričam usmeno, ja to ovako.

“18 minuta” je knjiga za koju sam se zalijepila zbog toga što imam vječiti problem sa fokusiranjem na zadatke koje obavljam, odnosno uvijek imam taj osjećaj da mi vrijeme klizi kroz prste i da bih mogla bolje i više. I negdje na početku me Peter “kupio” konstatacijom da je naš najveći problem upravo u tome što mi svi želimo uraditi sve stvari. Mislim, prepoznala sam se u tome. Pogledam svoju To-Do listu koja često liči na roman i sjetim se svih frustracija koje doživim kad se dan primakne kraju a ona nije iskrižana. Sjetim se svakog onog osjećaja mučnine kad moram nešto prebaciti sa današnjeg dana na neki sljedeći jer jednostavno ne mogu stići da ga uradim. I znate šta – stvarno čovjek ima neke dobre savjete u ovoj knjizi.

Najbolji savjet dobijete na kraju knjige – da od svega što je on naveo (a toga ima zaista puno), odaberete jednu stvar i uvedete je u svoj dan. Jednu promjenu ponašanja, nešto što vama najviše odgovara, odnosno ono što mislite da bi vam za početak moglo biti najkorisnije.

A među svim savjetima sam izdvojila 3 koja možete primijeniti i bez čitanja ostatka knjige.

5 oblasti za fokusiranje

Ja sam za taj početak odabrala da svoj fokus djelovanja podijelim na 5 najvažnijih oblasti i da svoje zadatke raspoređujem u njih. Tek trebam zapisati, odnosno osmisliti svoje oblasti, ali kao primjer vam mogu poslužiti i Peterove. Kod njega su to:

1. Raditi odličan posao sa postojećim klijentima
2. Privlačiti nove klijente
3. Pisati i govoriti o svojim idejama
4. Biti prisutan i aktivan u životima porodice i prijatelja
5. Zabavljati se i voditi računa o sebi
– ostatak od 5%

On recimo svoje aktivnosti smješta u ove grupe, a ako se pojavi nešto što se ne uklapa u njih jednostavno ih odbaci ili uradi ako se mogu uklopiti u ovih 5% vremena. I meni se to čini jako smisleno. Ono što već znam iz svog iskustva jeste da mi puno pomaže ako planiram vrijeme za sebe, pa mislim da će mi i ovakav neki raspored koristiti.

Ignore lista

Još jedan koristan savjet jeste da pored ovog imamo i “ignore” listu koja će nam pomoći da od sebe sklonimo i odbacimo stvari koje nam neće nikako doprinijeti. Dobija se tako što sami sebi odgovorimo na pitanja – Šta ne želim postići? Šta me ne čini sretnim? Šta mi nije važno?

Mislim da bi pravljenje jedne “ignore” liste moglo svakome pomoći jer vrlo često svako od nas danas odluta u nekom pravcu koji mu oduzme vrijeme a na kraju ništa od svega toga nema.

To – Do lista

Takođe mogu biti korisni i savjeti o tome kako Peter kreira svoju To-Do listu. On je dijeli u 5 stavki.

1. Uraditi odmah – sve ono što se mora i treba uraditi
2. Zakazati za neko vrijeme – odrediti datum i sat kad se neka stavka treba uraditi, ako nije prioritetna
3. Odbaciti zadatak – sve ono što nije pod moranje jednostavno izbrisati sa liste
4. Nekad / možda – ako imate problem sa odbacivanjem zadataka ovo može biti dobro rješenje – lista zadataka koje ćete nekad uraditi, kad se steknu uslovi na primjer. Peter kaže da je provjerava povremeno i briše zadatke koji više nisu relevantni. Još nikad nije uradio ništa sa nje ali misli da će se to možda nekad zaista i desiti. I da, zove je listom za miran san jer mu je lakše da zna da nešto stoji kao zadatak i da nije obrisano.
5. Lista čekanja – sve ono što će možda nekad biti zanimljivo zbog nečeg. Da budem iskrena meni i ona liči na ovu četvrtu, tako da može sve u jednu da se natrpa.

Mislim da bih i ovo mogla probati odmah.

Na kraju jedan citat koji mi se nekako najviše svidio:

The world doesn’t reward perfection. It rewards productivity. – Peter Bregman

Ako budete imali priliku, a imate problem sa organizacijom vremena i fokusiranjem, pročitajte ovu knjigu. Vjerujem da ćete u njoj naći bar 2 savjeta koja će vam pomoći da se bolje organizujete. Ne znam da li je prevedena kod nas, ali ako vam nije problem engleski na Amazonu je možete naći na “18 minutes – Find Your Focus, Master Distraction and Get the Right Things Done”.