Autorica: Hana Kazazović

Moram priznati da sam s nestrpljenjem čekala roman “U jarku” Slađane Nine Perković. S nestrpljenjem – zato što sam čitala njenu zbirku priča “Kuhanje” (pisala sam o njoj ovdje) koja mi se jako dopala, pa me zanimalo kako će se Slađa snaći s romanom. Nekako dobra zbirka priča ne garantuje i dobar roman, jer su to dvije različite forme.

Međutim, Slađana je napisala roman koji se čita u dahu i koji podsjeća na malo obimniju i dužu priču. Sva radnja se dešava u neka 24 sata i tačno se može posmatrati i kao “produžena priča” od dvjestotinjak stranica.

Pri tome, nema tu ništa viška, da ne bude zabune. Sve što je napisano, sve što se desilo glavnoj junakinji tokom dana je itekako važno za priču. Neću otkrivati puno detalja, ali reći ću samo da se radi o jednoj sahrani i svim nezgodama, razgovorima među širom porodicom, izmaštanim planovima o prodaju porodične kuće i dešavanjima koje svako od nas može pronaći u svojoj (bar) široj familiji.

Negdje sam čitala da su Slađani rekli kako je puno namaštala u ovoj knjizi, a realnost je da su sve ovo stvari koje su na našim prostorima vrlo realne. Možda mrvu prenaglašene, čisto zbog slobode autorice i utiska čitalaca, ali ja znam da sam mogla u svom životu prepoznati takve scene jer ih viđam i srećem vrlo često.

Možda je zato ovaj roman tako blizak i “poznat”. Ali uz sve to je i zabavan, jer Slađana ima takav stil pisanja. Ima tu i humora (crnog ali i običnog), taman toliko da te zabavi i razbije neke teške scene. A ima i odličnog pripovijedanja i raznovrsnih likova sa kojima se saživiš i koje tačno možeš zamisliti žive ispred sebe.

Slađana je, sad mogu definitivno reći, odlična spisateljica. Način na koji ona ispriča ovakvo, na prvi pogled obično dešavanje je vrhunski. Drži te prikovanog za stranice sve do kraja, jer želiš što prije saznati šta je bilo i kako se sve završilo. I jedinu sad dilemu imam oko toga da li bih više voljela da čitam više njenih romana ili više priča. Ali nije ni bitno, jer šta god da napiše, spada u visoko kvalitetnu prozu.

Ako vas knjiga zanima, a ja je zaista bez dileme preporučujem, možete je pronaći kod Imprimatur na https://imprimatur.ba/shop/sve-knjige-2/u-jarku/