5 tibetanaca – vježbe kojima započinjem svaki svoj dan

4
582

Autor: Hana Kazazović

U jednom od svojih tekstova sam pisala o tome kako sam počela vježbati svako jutro. To je, za one koji nisu čitali pisalo u tekstu Prije nego odustanete – pokušajte ponovo. Svakim neuspjehom ste korak bliže svom cilju. Da, trebalo mi je dugo vremena da se pokrenem, godine. I što je najgore u svemu tome, stalno sam osjećala neku grižnju savjesti zbog toga što sam tako mrljava i što mi teško ide to pokretanje. A onda sam se “pronašla” i eto od tada svako jutro vježbam.

Nije to neko vježbanje od kojeg se ne znam kako oznojim ili potrošim brdo energije. Ja sam taj laganiji tip – istezanje, protezanje i slično. I za takve stvari mi odlično odgovara Yoga, ali sam uz nju otkrila i vježbe koje radim svako jutro prije Yoge. Zovem ih “Tibetanci”, a možete ih naći još pod “5 Tibetanaca”, “5 tibetanskih vježbi” ili “Tibetanske vježbe za podmlađivanje”.

O čemu se tu radi? U principu, u pitanju je 5 prilično jednostavnih vježbi. Rade se u određenom broju – krećete prvo od 3 puta – svaku vježbu uradite 3 puta. A onda se svake sedmice povećava za 2, sve dok ne dođete do 21. Ja sam već odavno na 21, znači svaku od tih vježbi ujutro uradim po 21 put. Nakon toga ide Yoga :)

Uglavnom, prvo pogledajte ovaj kratki video o tome kako se rade.

A osim toga ja sam pročitala i knjigu pod nazivom Fontana mladosti – 5 tibetanskih vježbi. U njoj je objašnjeno tačno kako se rade vježbe, ima i priča o tome kako su nastale. Nije velika knjiga u pitanju, samo 38 strana, da ne mislite da vam treba ne znam koliko vremena za čitanje. I iskreno, ima u njoj možda i nekih nevjerovatnih stvari, poput priče da se čovjek koji je donio ove vježbe sa Himalaja puno podmladio. Ali u principu, ne morate sve uzeti zdravo za gotovo i u sve povjerovati, zar ne ;)

Ove vježbe su meni zanimljive zbog toga što stvarno kad krenete od 3 postepeno svoje tijelo navikavate na više. I ima i onih koji zaista ne mogu da ih rade, jer im bude loše ili im se vrti u glavi i slično. Čini mi se da piše u knjizi kako su one u suštini usmjerene na rad žlijezda. odnosno da sve ove vježbe popravljaju rad naših žlijezda u tijelu. Ne znam da li je to tačno, ali ja ih u suštini posmatram i kao neku vrstu razgibavanja koje zaista volim, a nije mi ni teško.

U suštini, znam dosta starijih ljudi koji ih vježbaju. Moja mama ih takođe vježba. Slobodno ih preporučite i starijim osobama, ima valjda bar mrva istine u tome da je ovo “Fontana mladost” ;)  I ako tražite nešto za razgibavanje recimo, neku laganiju aktivnost koju možete raditi sami kod kuće a da se ne umorite previše – onda su ove vježbe idealne za vas.

Knjiga o kojoj govorim se može naći na dosta mjesta na internetu. Da vam olakšam ja sam vam našla link sa kojeg to možete uraditi. Dakle, knjigu možete preuzeti klikom na ovaj link – 5 tibetanskih vježbi. (skida se klikom na “Click here to start download from sendspace” u ovom svijetloplavom kvadratu – ovo objašnjenje pošto ja lično uvijek promašim pa kliknem gdje ne treba).

I da, možete ih vježbati ujutro ili uveče, odnosno kad god vi imate vremena i kad ste raspoloženi.


Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

4 COMMENTS

  1. I ja radim te vjezbe, poceh prije mjesec dana i to bas uz pomoc videa koji si okacila, i zaista, osjecam se fantasticno! Stigla sam do 9 ponavljanja (jedne sedmice nisam povecavala jer sam bila bolesna pa sam ostala na istom broju). Nekako, isjecaj je da si iznutra jaci, cvrsci, poletniji. Izduvala sam se, osjecam se lakse, energicnije. Toplo preporucujem svima!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.