Autor: Hana Kazazović

Volim predstaviti i promovisati zanimljive internet projekte, posebno ako su iz Bosne i Hercegovine. Ne toliko zbog toga što i ja tu živim, nego zato što nas nekako svi zaobilaze i sve se teže prima kod nas. Zato mi je projekat o kojem pišem danas bio zanimljiv – region ima nekoliko ovakvih servisa, a počeli su da ulaze i strani. Za sada nas nema ni na mapi, tako da Bosanci i Hercegovci koji žele online naručivati hranu mogu samo navijati da GoodFood.ba servis pokrije i njihove gradove što prije.

Osim toga, čitava priča je zanimljiva i zbog toga što pokazuje koliko truda i rada stoji iza razvoja ovako nečeg. Koliko je tu samo ideja, investicija, predanog rada, neodustajanja i vjerovanja u krajnji cilj. Na kraju, kad nakon nekoliko godina pogledamo rezultat, malo ko misli o takvim stvarima – svi vide samo uspjeh.

Prije neke tri godine, dok sam još uvijek radila u prodavnici, dostavu hrane u Zenici je radilo dosta radnji, ali si morao čuvati letke i cjenovnike kod sebe i zvati ih telefonom. Pošto ja ne volim da pričam telefonom, nisam praktikovala tu varijantu. U suštini, falila mi je neka varijanta online naručivanja, da u nekoliko klikova odaberem šta ću i kako ću, da na miru pregledam ponudu, cijene i uslove dostave. I naravno, da imam ponudu veću od onih nekoliko radnji koje sam poznavala i čiji su letci dospjeli do mene.

Za servis goodfood.ba sam čula taman nekako kad sam počela raditi od kuće. Na brzinu sam pogledala stranicu. Tad je sve bilo u povoju i izbor nije bio pretjerano veliki, a ni ja više nisam imala potrebu da jedem van kuće tako da godinama nisam obratila pažnju na njega.

Prije par dana igrom slučaja otvorim stranicu i vidim da se tu dosta toga promijenilo i napredovalo. Broj gradova koje servis pokriva je sve veći, a i broj restorana po gradovima sasvim zadovoljavajući. Listala sam nekoliko dana ponudu i jedan dan odlučila da isprobam. Odnosno htjela sam se uvjeriti da je stvarno sve jednostavno kako piše.

53280c95f92ea10a3f000051

 

Nakon registracije i pregledanja jelovnika, naručih pizzu i salatu iz restorana Caballo. Priznajem da sam išla na sigurno – to je restoran kojeg dobro poznajem. Stigla mi je potvrda na email da je restoran primio narudžbu, da sjednem i čekam.

Na servisu za svaki restoran imate navedeno koliko dostava traje, koji je minimalan iznos za narudžbu te do koliko sati možete naručiti hranu. Ja sam naručivala u špic terminu, oko pola 3 pa je dostava kasnila nekih 10-ak minuta u odnosu na navedeno, ali mi to nije bilo sporno. Plaća se prilikom preuzimanja. Sve je maksimalno jednostavno i ugodno za korištenje.

hrana goodfoodba

Kako napisah na početku, u regiji online servisi za dostavu hrane doživljavaju procvat. Pored domaćih koji su se razvili u Hrvatskoj i Srbiji, u posljednje vrijeme lagano na tržište ulaze i svjetski. Osim donesi.com koji je iz Srbije i nedavno počeo da radi i u BiH (sa 3 grada u ponudi za sada), te tanjir.ba koji za Zenicu ima veoma slabu ponudu, ne znam nijedan više koji funkcioniše kod nas. I zbog toga sam kontaktirala vlasnike GoodFood.ba da popričam sa njima o nastanku servisa i daljim planovima.

Saznala sam da je Edin Sandić, glavni koordinator projekta nastanjen u Švedskoj, a u Danskoj od 2002. godine ima svoju firmu “Pixelgraf Development Studio” za internet marketing i online rješenja.

Ideju za ovakav projekat je imao godinama ali je uvjek bio problem naći ljude koji će u sve ući sa srcem i žarom i raditi predano na razvoju. Nemoguće je sve raditi iz Danske jer je osim programiranja, grafičkog dizajna, usabilityja, online i offline marketinga, potrebno uspostaviti tehnčku komunikaciju sa restoranima gdje narudžba ide direktno restoranu, a zatim i povratna informacija da je prihvaćeno ili ne,  kako bi naručioc znao kad će dobiti narudžbu i da li će je dobiti.

Poseban segment koji GoodFood.ba obuhvata je prodaja, odnosno posjeta restoranima i dodavanje istih jer je potrošačima interesantan samo onaj servis koji im nudi mogućnost izbora. Sve je to trebalo uvezati i dati kupcima siguran servis, dobru ponudu i zadržati ih da ga opet sljedeći put iskoriste za narudžbu.

53280dd5f92ea1913100014a

Edin je početkom 2011. dobio poziv dvojice momaka iz BiH koji su došli sa sličnom idejom i pokazali želju da daju sve od sebe da projekat uspije, pa su januaru 2011. odlučili da krenu sa tim. Krajem aprila 2011. je nastao prvi dizajn i koncept projekta. Servis je u beta verziji ugledao svjetlo dana 19.03.2012.

Tek nakon godinu dana rada servisa,  testiranja novih tehnologija, komunikacije portala i restorana, sistema fakturisanja i svega ostalog što servis obuhvata, počeo je da radi punim kapacitetom.

To znači da su tek u aprilu 2013. godine poslali prve fakture restoranima.

Inspiraciju za projekat su našli u 20-tak servisa širom svijeta koje su pratili i tražili ono najjednostavnije što bi servis činilo dobrim i jednostavnim za korištenje. Naravno, sve se to moralo prilagoditi za BiH potrošače.

S obzirom da su partneri brzo izgubili interes za projekat, Edin je morao sam naći ozbiljne partnere koji će se upustiti u ovaj zahtjevan i rizičan posao u koji je trebalo dosta i investirati.

„Comp Expert“ d.o.o. je inače već godinama partner firme „Pixelgraf“ koji zapošljava resurse koji rade za „Pixelgraf“ i na taj način je bio idealan partner za Good Food.ba. Pored toga oni su firma koja ima kvaltetan servis za popravku kompjutera, te su time riješili servis za printer aparate koji se nalaze u restoranima na koji restorani primaju narudžbe.

Za sada imaju 3 osobe koje su stalno zaposlene na projektu i Edin kao koordinator. Naravno, planirano je da se uvedu još neke usluge koje će zahtjevati više resursa tako da ovaj broj definitivno nije krajnji.

U planu je pokrivanje cijele BiH, odnosno da svaki restoran koji ima dostavu u BiH ima i svoju ponudu na GoodFood.ba.

Za sada imaju preko 2500 korisnika koji su koristeći servis naručili jednom ili više puta. Uglavnom su korisnici lojalni i kad jednom naruče, vraćaju se ponovo.

Reakcije restorana su u biti pozitivne. Naravno, ovo je servis u začetku – neki restorani bez ikakvih problema rade, dok nekim treba malo vremana da se uhodaju. Stvar je i organizacije personala u restoranima, odnosno komunikacija između vlasnika koji je dogovarao sa servisom i personala koji treba da rukuje. Uskoro će uraditi jedan video klip sa iskazima vlasnika restorana.

Edin takođe kaže da sa  ubacivanjem novih restorana imaju različita iskustva. Ima vlasnika koji su otvoreni prema novim stvarima i vide internet kao neminovnu sadašnjost i budućnost, ima i skeptika prema ovakvom načinu suradnje, a ima ih koji ne žele da dijele postotak svoje zarade sa nekim i smatraju da će na lagan način zarađivati na njima.

Za sada servis još nije profitabilan i ne vjeruje da će biti najmanje u narednih godinu, dvije dana. Imaju plate, troškove posjeta restoranima, troškove marketinga. Do sad su uradili 4-5 radio reklama, flayere, promo videa, online bannere, reklame na taxiju i još mnogo toga. Tu su i troškovi za internet komunikaciju sa printerima u restoranu itd. Sve su to troškovi koji nisu ni izbliza pokriveni. Naravno, očekuju da će im se to jednog dana vratiti.

Pitala sam i da li bi prodali svoj projekat, ako im se ukaže prilika. Edin kaže da nisu razmišljali o prodaji. Duboko vjeruju da će ovaj projekat u BiH biti mjesto za naručivanje hrane  broj 1 i s ponosom rade na njemu.  I nakon 3 godine rada  i ulaganja puni su entuzijazma.

Ja se iskreno nadam da će im se planovi i ciljevi ostvariti što prije i želim im svu sreću u tome.

 


Kako vam mogu pomoći?

8 COMMENTS

    • Gospodin Haris izgleda da ipak nedovoljno mrzite nepismenost u protivnom biste pripazili da ne grijesite u onom u cemu upravo zamjerite drugima. Nalazite za potrebno uputiti kritiku zbog jedne greskice u ovolikom tekstu a niste bili ustanju napisati komentar od dvije recenice a da ne napravite gresku.

  1. Koristim goodfood.ba i prezadovoljna sam! Super mi je sto mogu odabrati dio grada u kom zivim i koji restorani vrse dostavu. Sve ppohvale :)

  2. Na žalost dragi prijatelji, nama je u prirodi, da se uvijek nađe jedna crna ovca, koja će reći da je mlijeko crno…patetično i žalosno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.