Kupujete li po inerciji, kad vidite da je nešto na akciji ili ste od onih koji planiraju šta im treba i onda to kupe?

Prije dva dana sam imala isključen telefon sat vremena. I upalim ga te nađem na njemu dva propuštena poziva sa dva mobitela. Zovem prvi – zauzeto. Zovem drugi, isto zauzeto. I čim sam prekinula taj poziv zvoni mi telefon, poziv sa trećeg mobitela i ljubazna teta počinje sa: “Dobar dan, gospođo Hana, zovem iz kompanije XY, imamo jednu super akciju. Na osnovu vašeg zadnjeg računa smo vidjeli da bi vam mogla biti interesantna…”

Ovaj put sam odlučila otići i korak dalje pa sam teti fino rekla: “Znate šta, ja stvarno nisam kupac za vas i molim vas, ako ikako možete, obrišite me iz vaših baza. Jer ja kupujem samo kad mi nešto treba i tada napravim pretragu na internetu i često posjetim i vašu stranicu, tako da uvijek znam šta imate u ponudi i ako mi odgovara ja to kupim sama. Ne morate me zvati i nutkati stalno jer nisam neko ko tako kupuje”.

– “Ali, gospođo Hana, samo da znate, ovako vam je puno povoljnije”, nastavi ona.

– “Nije mi povoljnije ako mi nudite da kupim nešto što mi ne treba trenutno i što ne planiram kupiti, da je ne znam kakva cijena.”

– “U redu onda, obrisaćemo vas. Hvala vam puno i izvinite”.

– “Ništa, hvala vama i izvinite vi”

Ne znam je li me obrisala. Nadam se da jeste, mada mi je kompanija iz koje me zvala sasvim ok i uvijek su mi u vrhu opcija kad sama biram šta ću kupiti, ako mi nešto treba.

Ali sam baš razmišljala o tome – oni zovu ovako jer vjerovatno imaju rezultate. Ne vjerujem da bi zvali da od 100 poziva kupi jedna ili dvije osobe. Mislim, ne bi im se isplatilo. I jasno je meni da je to način prodaje i sve mi je ok – svako danas radi sve što može i zna da bi opstao.

Meni samo nije jasno da li stvarno više ljudi kupuje takoreći neplanski, kad im se ponudi nešto “povoljno”. Jer ako je tako onda sam i tu manjina. Ja (osim hrane) sve istražim, pregledam po internetu, uživo po prodavnicama i onda kupim ono što mi se najbolje uklapa u omjer potreba – dopadanje – cijena.

Kako vi to radite?