Autor: Hana Kazazović

Ideju za ovaj tekst imam već dugo, a u realizaciju sam krenula prije skoro dva mjeseca. Razlog što mi je toliko trebalo je odluka da smanjim unos slatkiša i da ih jedem samo kad mi se baš, baš jede nešto slatko. A posljedica takve odluke je kod mene upravo to da što manje jedem slatko, sve mi se manje slatko i traži :)

Ovo je jedna potpuno subjektivna lista i kod svakog kolača ću objasniti zašto baš on. Sigurno svako od vas ima svoje favorite inače, u svom gradu ili uopšteno i to je sasvim normalno.

Ovaj tekst vam može poslužiti kao preporuka ako nekad dođete u Zenicu, a može biti i kao vodič ako vam ja nekad dođem u goste da znate čime me počastiti :)

1. Havana torta – slastičarna Kristal

Kolač koji je meni nešto poput alata za putovanje u prošlost i vraćanje koju deceniju unazad, jer je upravo onakav kakav sam davno zavoljela.

Havana

Ja ne volim preslatke kolače i Havana mi je otprilike savršen nivo slatkog. Omiljena u Zenici mi je ova iz slastičarne Kristal. Vjerovatno je ovo najčešći kolač kojeg jedem(o) obzirom da je jedna od njihove 4 slastičarne u gradu blizu mame i tate, pa obično nekom ne bude mrsko otići po kolače poslije nekog od porodičnih ručkova. Prilikom jedne takve prilike su i nastale ove fotografije :)

Kod havane volim ovo hrskanje lješnika i kremu koja nema u sebi ništa prejako, a ova iz Kristala je upravo onakva kakvu sam zavoljela još davno, kao dijete, i zato je uvijek moj prvi izbor.

Ako vas put dovede u Zenicu, slastičarne Kristal imate na 4 lokacije – u centru grada, na autobuskoj stanici, u Radakovu i u Babinoj rijeci.

Hana i Havana

2. Tri leće – Vienna

Kolač koji mi je najnovija ljubav, ujedno i dokaz kako je jednostavnost često odgovor na sve ono što želimo.

tri lecce

Ovo je kolač koji mi je Ana otkrila prilikom svoje posjete Zenici, njen omiljeni. Probala sam ga i od tada samo njega jedem kad odem u Viennu, slastičarnu u Staroj čaršiji u Zenici. A idem često, odnosno Vienna je uvijek moj izbor tokom hladnjeg vremena kad ne rade bašte zato što ima cijelo prizemlje namijenjeno nepušačima, pa tu zaista možete osjetiti miris kolača umjesto mirisa duhanskog dima kao u dosta drugih objekata.

Tri leće se u principu pravi od 3 vrste mlijeka i cijeli biskvit je mekan i sočan. Takođe nije presladak i prosto se topi u ustima. Osim što mi je preukusan dok ga jedem, uvijek se sjetim i Ane, što ovom kolaču daje i tu dodatnu dimenziju :)

Ako poželite svratiti do Vienne, ona se nalazi u centru grada u Staroj čaršiji.

Hana i 3 lecce

3. Marcipan – slastičarna Jabuka

Znate ono kad poželite nešto baš bogato i slatko i nije vas briga koliko je to kalorija? Savršen odgovor je upravo ovaj kolač.

Marcipan

Slastičarna “Jabuka” je mislim najstariji ugostiteljski objekat u Zenici. Takođe se nalazi u centru grada u Staroj čaršiji i mnogi Zeničani su emotivno vezani za nju i za slastice koje možete u njoj pronaći.

Ovo je mjesto u koje dolazimo da pijemo bozu, a u hladnijem periodu i salep. I to je mjesto u kojem ja jedem marcipan, kolač sa slike.

Kombinacija marcipana, oraha, čokolade, sve pravljeno po starom receptu bez vještačkih primjesa i od vrlo kvalitetnih sastojaka. Odaću vam tajnu – kad isplaniram da idem “na bozu i marcipan” ne doručkujem :D Taman mi to zamijeni cijeli jedan obrok.

Ako kad dođete u Zenicu, obavezno dođite u “Jabuku”. Ako dođete meni u goste odvešću vas tamo, jer sve što imaju u ponudi se pravi godinama na isti način i oslobođeno je svih “modernih” dodataka. Najviše liči na ono kako se pravi “kod kuće”.

Hana i marcipan

Koji od ova tri biram uglavnom zavisi od situacije, posebno zato što sam ja inače rijetko vani u kafanama. Ljeti ćete me najčešće naći u “Jabuci” jer volim bozu. Ako je malo hladnije onda sam u Vienni. A ako mi se baš jede havana svratiću do Kristala.

Kolače znam praviti ali to izbjegavam jer nisam toliki karakter da mogu mirno sjediti par metara od tepsije i pojesti samo jedan – dva. Zato je odlazak u slastičarnu uvijek bolji izbor – pojedeš jedan i dosta ti za neko vrijeme :D

A koji je vaš omiljeni kolač? Šta biste mi u vašem gradu preporučili da probam?


 — —