Očekivala sam da će se povodom slučaja radnica RK „Bosna“ oglasiti mnogi. Mislila sam da će medijski prostor biti zatrpan pismima podrške, objavama za medije i proglasima političara na vlasti ili opozicije koja želi doći na vlast. Nema ih.

Već nekoliko dana radnice bivše Robne kuće „Beograd“ borave u prostorijama svoje nekadašnej firme. Traže način da ih neko čuje, sasluša, da neko obrati pažnju na njih. Slučaj Robne kuće „Beograd“, nekadašnjeg giganta koji je bio poznat širom bivše države je mnogo komplikovan, kao što je postalo komplikovano sve što nas je nekad vezalo. Radile su u njoj, kad je rat počeo ostao je objekat i one. Osnovale su firmu koja je nastavila da radi i da čuva zgradu koja se nalazi u epicentru Zenice. Nakon rata dolazi do problema – ko će se dočepati te vrhunske lokacije?

Bio je tu „VF“, vlasnika čike Selmanagića. Ko je tu robnu kuću kupio i od koga niko živ ne zna. Zna se samo da su u pitanju velike mušefere i da je očito u pitanju viša politika. A ove tete se bore samo za to da im se uveže staž jer su čitavo vrijeme radile i borile se.

Prije nekoliko dana je provaljeno u njihove prostorije. Od tada su one u njima, boje se izaći jer znaju da će se u tom slučaju loptica prebaciti na sudove koji će ih razvlačiti do besvijesti. Danas su im isključili struju i vodu. Robna kuća je već ispražnjena, sve je prazno i samo su one u njoj sa zaštitarima koji ne daju da im se unese voda i hrana. Samo su danas oko 18 sati pustili hitnu jer ima bolesnih žena. Hitna je otišla, a ostale su one u mraku pod svijećama da čekaju rješenje. Od koga, pitam se?

Ljudska prava? Nema ih ovdje, tretiraju ih kao stoku. Mrcvare ih i muče glađu i žeđu ne bi li sve polako odustale od borbe. Policija ne reaguje jer niko ne narušava javni red i mir, sve se dešava unutar prostorija robne kuće. A ne mogu ih izbaciti iz nje jer nemaju sudski nalog. Zašto ga nemaju ako je sve regularno?

Ja, Hana Kazazović, rođena prije 33 godine u Zenici, ovim putem izražavam svoje negodovanje zbog načina na koji se tretiraju ove žene. Umjesto svih stranaka koje će u oktobru htjeti naše glasove, evo prva ću izraziti i podršku tetama koje večeras spavaju u hladnoj robnoj kući. Umjesto stranaka, opozicije, pozicije, ministara, funkcionera, ja, najobičnija stanovnica grada Zenice glasno i jasno ću reći:

SRAM VAS BILO! OTIĐITE PRED IZLOG ROBNE KUĆE U KOJOJ STE NEKAD TROŠILI SVOJE NOVCE I POGLEDAJTE ONE NAPAĆENE ŽENE KOJE GLEDAJU IZNUTRA PUNE NADE. NADAJU SE DA ĆE IH BAR NEKO SASLUŠATI. ZAMISLITE UMJESTO NJIH SVOJU SUPRUGU, MAJKU, TETKU! DA LI BISTE I U TOM SLUČAJU OKRETALI GLAVU I IGNORISALI IH?!

Sutra u 12 sati je skup podrške pred robnom kućom. Dođite svi vi koji želite doći, nemojte nositi ništa jer njima ne daju ništa. Čak i obični čaj i kafu im ne može niko donijeti. Dođite samo da ih pogledate, ništa više. Možda vam tada bude jasnije zašto sam bijesna.