Moje pismo podrške radnicama RK “Bosna” Zenica

Očekivala sam da će se povodom slučaja radnica RK „Bosna“ oglasiti mnogi. Mislila sam da će medijski prostor biti zatrpan pismima podrške, objavama za medije i proglasima političara na vlasti ili opozicije koja želi doći na vlast. Nema ih.

Već nekoliko dana radnice bivše Robne kuće „Beograd“ borave u prostorijama svoje nekadašnej firme. Traže način da ih neko čuje, sasluša, da neko obrati pažnju na njih. Slučaj Robne kuće „Beograd“, nekadašnjeg giganta koji je bio poznat širom bivše države je mnogo komplikovan, kao što je postalo komplikovano sve što nas je nekad vezalo. Radile su u njoj, kad je rat počeo ostao je objekat i one. Osnovale su firmu koja je nastavila da radi i da čuva zgradu koja se nalazi u epicentru Zenice. Nakon rata dolazi do problema – ko će se dočepati te vrhunske lokacije?

Bio je tu „VF“, vlasnika čike Selmanagića. Ko je tu robnu kuću kupio i od koga niko živ ne zna. Zna se samo da su u pitanju velike mušefere i da je očito u pitanju viša politika. A ove tete se bore samo za to da im se uveže staž jer su čitavo vrijeme radile i borile se.

Prije nekoliko dana je provaljeno u njihove prostorije. Od tada su one u njima, boje se izaći jer znaju da će se u tom slučaju loptica prebaciti na sudove koji će ih razvlačiti do besvijesti. Danas su im isključili struju i vodu. Robna kuća je već ispražnjena, sve je prazno i samo su one u njoj sa zaštitarima koji ne daju da im se unese voda i hrana. Samo su danas oko 18 sati pustili hitnu jer ima bolesnih žena. Hitna je otišla, a ostale su one u mraku pod svijećama da čekaju rješenje. Od koga, pitam se?

Ljudska prava? Nema ih ovdje, tretiraju ih kao stoku. Mrcvare ih i muče glađu i žeđu ne bi li sve polako odustale od borbe. Policija ne reaguje jer niko ne narušava javni red i mir, sve se dešava unutar prostorija robne kuće. A ne mogu ih izbaciti iz nje jer nemaju sudski nalog. Zašto ga nemaju ako je sve regularno?

Ja, Hana Kazazović, rođena prije 33 godine u Zenici, ovim putem izražavam svoje negodovanje zbog načina na koji se tretiraju ove žene. Umjesto svih stranaka koje će u oktobru htjeti naše glasove, evo prva ću izraziti i podršku tetama koje večeras spavaju u hladnoj robnoj kući. Umjesto stranaka, opozicije, pozicije, ministara, funkcionera, ja, najobičnija stanovnica grada Zenice glasno i jasno ću reći:

SRAM VAS BILO! OTIĐITE PRED IZLOG ROBNE KUĆE U KOJOJ STE NEKAD TROŠILI SVOJE NOVCE I POGLEDAJTE ONE NAPAĆENE ŽENE KOJE GLEDAJU IZNUTRA PUNE NADE. NADAJU SE DA ĆE IH BAR NEKO SASLUŠATI. ZAMISLITE UMJESTO NJIH SVOJU SUPRUGU, MAJKU, TETKU! DA LI BISTE I U TOM SLUČAJU OKRETALI GLAVU I IGNORISALI IH?!

Sutra u 12 sati je skup podrške pred robnom kućom. Dođite svi vi koji želite doći, nemojte nositi ništa jer njima ne daju ništa. Čak i obični čaj i kafu im ne može niko donijeti. Dođite samo da ih pogledate, ništa više. Možda vam tada bude jasnije zašto sam bijesna.

4 comments

 1. Sa  iz Turskog feudalizma smo brzo prelatili preko kapitalizma i socijalizma a da ni jedan nismo  dovoljno savladali.Vratili se na pocetak feudalizma dok druge zemlje razvile kapitalizam do savrsenstva.Mnogi su presli na kako ja imam obicaj da kazem “Prh”politiku kao sto se vidi po dogadjajima i u Hrvatskoj i Bosni i ostalim bivsim Republikama rasprodaja dobara po “Prh ‘Sistemu.Da pojasnim sta se podrazumjeva pod “Prh”Kad smo mi kao djeca skupljali slicice poznatih fudbalera ili glumaca i zavidan broj skupili dolazila su veca djeca i pod izgovorom da vide koliko smo skupili udarili te po ruci  izbili slicice iz ruke i viknuli prh.Zatim bi se svi zaletili i pograbili slicice.Po ovom sistemu su se pojedini i dograbili dobara koje su radnici izgradili, neregularno i neposteno.A zakon po sistemu Kadija te sudi kadija te brani.
  Dajem podrsku radnicama i da mogu nesto vise uciniti rado bih ucinio ali sa ove udaljenosti mogu biti sam gnjevni posmatrac.jedino mi ostaje da pratim dogadjaje preko medija i da se nadam da ce istrajati i ostvariti zasluzeno.

 2. Draga Hana, ………………………………………………………Jel’ moguce? Citala sam nesto o tome, ali …ma kako bona nemaju jesti i piti?Pa sta je to dole, sestro slatka?Pa ko moze zabraniti iksanu da jede i pije? Pa jel’ to koncentracioni logor? Sta je to? Ja sam sokirana,bijesna. Fuj za sve one koji su to naredili! Fuj!!!!
  I kako neko hladne glave moze proci kraj tih izloga?Do sada je ispred te RK trebala stajati cijela Zenica, kao podrska tim jadnim zenama.
  Ne mogu da vjerujem.Jebo’ nas onaj ko nas rastavi, da nas jebo i onaj ko nam sve ovo napravi i svi oni profiteri..i …izvni na izrazima, ali dosta vise!!!!!!Aman do kada vise da nas sve tretiraju kao zivotinje?Dajte ljudi ujedinite se vec jednom i borite se za osnovna ljudska prava, koja sigurno necete dobiti ni u crkvama, ni u dzamijama.Pravo na vjeru ili sta vec imamo, ali sva ostala osnovna prava su nam uskracena…pa cak i na vodu i hranu…Fuuuuuuj!
  Draga, ako sam pretjerala, slobodno me brisi.Mnogo me pogodilo ovo!

 3. Na žalost šta nam se dešava. A mi sve više ličimo na ona tri majmuna koji ne vide , ne čuju i ne govore. A bojim se , strašno se bojim da ni u oktobru na izborima neće biti ništa bolje, opet ćemo mi glasati svi za svoje. pPodrška ženama iz Beogradske i svim kokuzima. poz. ceca

 4. Ja Mirjana Mimica dajem podrsku tim zenama, zbog njih, zbog svih ovde koji su u istom polozaju, zbog svega sto je uradjeno cime je obican covek postao kolateralna steta!
  SRAM VAS BILO! OTIĐITE PRED IZLOG ROBNE KUĆE U KOJOJ STE NEKAD TROŠILI SVOJE NOVCE I POGLEDAJTE ONE NAPAĆENE ŽENE KOJE GLEDAJU IZNUTRA PUNE NADE. NADAJU SE DA ĆE IH BAR NEKO SASLUŠATI. ZAMISLITE UMJESTO NJIH SVOJU SUPRUGU, MAJKU, TETKU! DA LI BISTE I U TOM SLUČAJU OKRETALI GLAVU I IGNORISALI IH?!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X