Paklena vrućina danas mi topi mozak na povratku kući. Približavam se ulici čiji prelazak se može svrstati u red avanturističkih doživljaja koje svako od nas ima ako živi na Balkanu. Ulica bez semafora ali sa iscrtanim pješačkim prelazom – često mi treba i po 5 minuta da je pređem.

Stojim i čekam da zamre saobraćaj kad se zaustavi automobil i maše vozač iz njega, onako kulturno rukom da pređem. Klimnem glavom u znak zahvalnosti i požurim preko bacajući još jedan pogled na vozilo u prepoznatljivim bojama sa jasno vidljivim imenom firme kojoj pripada.

Nisam mogla da zaustavim misli koje su firmu koja je zaposlila ovako kulturnog čovjeka ocijenile vrlo pozitivno. Istovremeno se sjetih trenutka u kojem sam mislila da otvorenih očiju posmatram posljednje sekunde svog života jer nam se u susret, na našoj strani ceste, kretao ogroman kamion pretičući drugi kamion. Nakon što je ipak uspio preći na svoju stranu (i ostaviti me živom da vam sve ovo mogu pisati), pogledala sam ceradu na njemu i naglas spomenula familiju rukovodstva i vozača te firme.

Takve “sitnice” se kao mozaik slažu u glavi svakog potencijalnog potrošača. “Manijak” koji se iživljava na dostavnom vozilu ponašajući se onako balkanski u stilu “boli me briga, nije moj” dugoročno za firmu ostvari više štete nego što je vrijednost takva tri vozila. A pretpostavljeni za to vrlo rijetko i znaju. Komercijalisti koji na izlete idu skoro isključivo koristeći automobile firme i koji kad krenu na kafu te iste automobile skoro uparkiraju kod sebe za sto u baštu me vrlo često podsjećaju na onu smotanu kravu što nogom prospe pomuženo mlijeko. Džaba ti što prodaš kutiju keksa više kad prolaznicu okupaš jureći cestom kroz baruštine.

Niko neće gledati vozača kad se nalazi u obilježenom vozilu – svi gledaju i pamte ime firme koja stoji iza njega. I ne samo vozača – svaki zaposleni svojim ponašanjem utiče na konačnu sliku koju ljudi stiču o vašoj firmi / preduzeću.

Kako to sve dovesti u red baš i nemam ideju, ali mislim da jasno definisanje pravila u firmi skupa sa obukom i dobrom komunikacijom među zaposlenim može mnogo toga popraviti.

Ili rečeno na najprostiji način – test opšte kulture bi ovdje morao biti presudan kod zapošljavanja.