Autor: Hana Kazazović

Znam da knjiga “Deep Web” zanima samo određenu populaciju, one koji se na neki način profesionalno bave internetom uglavnom. Na neki način spadam u takve pa sam je dijelom zato i izabrala za čitanje. Drugi moj razlog je bio taj što sam u posljednje vrijeme sve češće počela sretati termin “deep web” pa to nisam mogla više ignorisati.

I priznajem, mnoge stvari su mi sad jasnije, bar što se tiče terminologije, ali imam problem sa shvatanjem i prihvatanjem svega onog što je napisano u knjizi. Realno, meni uvijek treba puno vremena da povjerujem u stvari koje ne vidim svojim očima i zato mi je i ova knjiga upalila hiljadu upitnika u glavi.

Ali sam je iskoristila kao određenu vrstu opomene o sigurnosti, jer sam se zaista zapitala koliko vodim računa o njoj. Pa je to i bila tema videa kojeg sam snimila inspirisana ovom knjigom.

Druga stvar koja mi se mota po glavi od kako sam pročitala knjigu jeste zaštita podataka uopšte. U knjizi se govori o mreži Tor koja onima koji je koriste omogućava anonimnost. I sad je pitanje – da li je mreža Tor dobra ili loša za društvo?

Na primjer, kad je koriste kriminalci za svoje poslove, ona je loša, složićete se. Ali koriste je i mnogi novinari kojima je ugrožena sigurnost ukoliko im se otkrije identitet, u zemljama u kojima zaista takve stvari mogu biti opasne. I sad – kad pogledamo u tom kontekstu, situacija nije crno-bijela.

U knjizi se često spominje da su pitanja o mreži Tor isključivo političke prirode jer – gdje povlačimo granicu između prava na slobodu i prava na bezbjednost?

Ili da ja vas ovako pitam – šta biste rekli kada biste znali da vas prisluškuju, odnosno da određene službe mogu pratiti sve što radite? Ne bi vam prijala takva informacija, zar ne?

A onda – ako vam se desi nešto ili ste ugroženi ili vam neko prijeti – da li je u tom slučaju dobro imati takve podatke, jer se onda lakše može naći ta osoba?

Dilema? Ako ništa drugo definitivno jeste tema za razmišljanje, ali i tema oko koje se lome svjetska koplja.

U svakom slučaju, Deep Web nije knjiga za svakoga. Ali neke stvari iz knjige se odnose na sve nas koji koristimo internet. Prepisaću samo jedan citat sa kraja knjige koji je mene natjerao da mislim danima o sigurnosti, a on kaže:

Moramo da se zapitamo zašto u stvarnom svijetu zatvaramo vrata za sobom kada idemo u toalet. I zašto to ne činimo kada je riječ o surfovanju po internetu. Moramo da se zapitamo zašto u privatnim razgovorima ne govorimo o manama i slabostima kojih se stidimo i koje krijemo od drugih jer ne želimo da iko zna da smo dotakli dno. Moramo da se zapitamo zašto onda takve informacije dijelimo sa svima na internetu kao da nam ti podaci nisu važni i kao da smo izgubili moć rasuđivanja. Ne smijemo da se ponašamo kao da je ova mreža mjesto koje nam pruža anonimnost, slobodu i utopiju.

Jednu knjigu imam na poklon, pa napišite komentar ispod teksta.

Komentare pišite ispod ovog teksta do nedjelje (14.2.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

IMG_0319

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu