Autorica: Hana Kazazović

Projekat “Kad muzeji pričaju…” je autorsko djelo Peđe Kazazovića (da, mog brata) kojim je, kroz 16 video filmova, muzeje predstavio na zanimljiv način.

Posjetio je 8 muzeja: U Sarajevu Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Zemaljski muzej i Historijski muzej, zatim Muzej drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Muzej Hercegovine u Trebinju, Tešanjski muzej – Eminagića konak u Tešnju, Etno muzej Ljubačke doline kod Banjaluke i Muzej samostana u Fojnici.

Sam je osmislio projekat, obišao sve muzeje, snimio sve, a onda obradio videa i montirao ih. Projekat je podržan u sklopu CPCD i New Voices programa sa USAID-om.

Sva videa je do sada Peđa objavio na Facebook stranici Priče o nama. Možete ih i vi pogledati tamo, naravno, a uskoro će ih emitovati i televizija N1. Međutim, ja sam htjela da ih objavim i ovdje na blogu, za sve one koji nemaju Facebook iz bilo kojeg razloga. Peđa je svakako sva videa postavio i na YouTube, tako da je sve ovo ispod u stvari sa njegovog YouTube kanala.

Jer, zaista mislim da muzeji u BiH zaslužuju našu pažnju i zaslužuju da ih vidi što više ljudi, pa makar i ovako putem video snimaka.

Uvodni video o cijelom projektu

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti (2 videa su iz svakog muzeja)

Muzej samostana u Fojnici (2 videa su iz svakog muzeja)

Historijski muzej (2 videa su iz svakog muzeja)

Etno muzej Ljubačke doline (2 videa su iz svakog muzeja)

Muzej Hercegovine u Trebinju (2 videa su iz svakog muzeja)

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Muzej u Tešnju (2 videa su iz svakog muzeja)

Zemaljski muzej (2 videa su iz svakog muzeja)

Na kraju moram reći da se radujem novim videima koje Peđa planira raditi, posebno jer želi proširiti ovu tematiku i na druge zanimljive stvari u BiH. A vama takođe preporučujem i intervju sa njim koji je uradila Buka – „Ovdje su živjeli i drugi i isto tako polagali pravo na ove teritorije i granice. Zato su muzeji bitni – uče nas da ništa nije stalno, da sve prolazi“

Sviđaju ti se moji sadržaji i želiš podržati rad Cyber Bosanka bloga? Klikom na baner saznaj kako :)