Autorica: Hana Kazazović

Imam posebno zadovoljstvo da vam predstavim dokumentarac “Prostor” koji govori o duši Bosne i Hercegovine, a koji je u kompletu autorsko djelo mog brata, Peđe Kazazovića. U proteklih desetak dana ga je u dijelovima objavio na Facebooku, a ja vam ovdje kačim verziju u cjelini. Tematski je podijeljen na 9 dijelova, ali je ovako u cjelini meni puno efektinji. I da, traje nekih pola sata.

Dokumentarac je u cjelini djelo mog brata – osmislio ga je, snimio sve na više od 60 lokacija u BiH, napisao tekst, uradio naraciju, montirao video. Meni je fenomenalan. Možda mislite da sam subjektivna, ali ne – ovo je objektivno odličan dokumentarac :) Ono što je još zanimljivo za spomenuti jeste da je cijeli snimljen telefonom, iz ruke :)

Dijelovi od kojih se sastoji dokumentarac su: O borbi; O Životu i Smrti; O Duhovnosti; O Mostu; O Sevdahu; O Stećku; O Umjetnosti; O Ljudima; O Duši.

Peđa je već ranije uradio i serijal dokumentaraca o muzejima u BiH i o njemu sam vam pisala ovdje – DOKUMENTARNI SERIJAL ‘Kad muzeji pričaju…’