Autor: Hana Kazazović

Kada ste zadnji put rekli sebi “Joj, jest’ mi dosadno”?

Ja se ne sjećam. Pokušala sam se sjetiti i mislim da su prošle godine od tog momenta.

A počela sam razmišljati na tu temu jer sam u jednoj knjizi koju sam čitala nedavno naišla na isto pitanje, a na sve to se nadovezala priča o meditaciji.

Spominjala sam kako ne znam da meditiram. Jeste da tu nema šta da se zna, ali eto – ja ne znam. Sjednem i kao treba da ne mislim ni na šta, a hiljadu i jedna stvar tutnji kroz glavu.

I onda razmišljajući shvatim da smo mi danas prinuđeni da meditiramo, jer više nemamo to stanje “Joj, jest’ mi dosadno”.

Zato što smo protjerali dosadu iz naših života, okupiravši se gomilom informacija koje stalno puštamo u glavu – čitajući društvene mreže, piljeći u ekrane (gomilu ekrana), slušajući buku oko sebe kojom smo stalno okruženi.

Mozak nam stalno prima informacije i nema vrijeme u kojem se odmara i radi, onako sam za sebe. I zbog toga nam treba meditacija – da se natjeramo i sjednemo u tišini, ne misleći ni na šta. Da bismo omogućili mozgu da se resetuje i dođe sebi.

Znam to po sebi. Cijeli dan piljim u računar dok radim, a onda završim sa poslom i uzmem da čitam knjigu. Ako krenem da hodam ponesem slušalice pa slušam neku audio knjigu ili muziku (rjeđe).

Onda stanem da operem suđe, onako u tišini i dok to radim padne mi deset pametnih stvari na pamet. Odmorim se perući suđe, jbt!

Sad znam i zašto.

Neki motivacioni govornici kažu – najbolje ideje nam padaju na pamet dok se tuširamo. Rekao bi čovjek da je razlog tome neka visoka nauka, a u suštini, razlog je taj što još nismo smislili ništa što bismo mogli raditi dok nam curi voda po glavi. Nema vodootpornih slušalica, srećom!

I tako, ja ovih dana razmišljam o tome kako da mi bude dosadno. Šta da radim a da mi mozak bude slobodan. Eto vidite, ja razmišljam o tome ŠTA DA RADIM dok odmaram mozak! I još se čudim što ne znam da meditiram.

Uglavnom, smislite nešto – meditirajte, šetajte “na suho”, bez slušalica, heklajte, pletite, perite prozore, suđe, bojite bojanku i ne mislite ni na šta, ne osjećajući grižnju savjesti zbog toga što ste dopustili mozgu da se odmori. 

Vaše mozak će to znati da cijeni.

geek-meditation-e1323376373438