“Sva svjetlost koju ne vidimo” Anthony Doerr – roman sa sjajnim junacima

16
111

Autor: Hana Kazazović

Postoje romani koje uzmete u ruku i uopšte ne znate šta da očekujete od njih, a oni vas oduševe i ostave bez daha.

Postoje i oni koje svi hvale, koji su dobili nagrade i koje jedva čekate da pročitate, očekujući da i vi doživite sve to što su drugi napisali. I onda na kraju ne znate šta da kažete jer jednostavno ne možete da pronađete u sebi to oduševljenje koje ste očekivali da ćete naći.

Možda je i sa knjigama isto kao i sa zabavama – ako odete na njih očekujući da ćete se dobro provesti, često ostanete razočarani. S druge strane, puno je onih na koje su vas jedva nagovorili a ostale su trajno u sjećanju jer su bile odlične.

Roman “Sva svetlost koju ne vidimo” je lijepo napisan, veoma pitak i zanimljiv. Struktura mu je takva da sam čitajući zaista bila oduševljena načinom na koji je pisac isprepleo priče, sadašnjost i prošlost, likove Mari Lore i Vernera, slijepe djevojčice i dječaka zaluđenog radio aparatima i tehnikom.

I koliko god u njemu bilo ljudskosti, topline, čovječnosti, emocija, a zaista ima svega toga puno i sigurna sam da ćete uživati u čitanju, mene i dalje najviše fascinira ta struktura. Jer su isprepletene dvije priče u različitom vremenu i sa različitim likovima, a onda se na kraju oni susreću i spajaju, dajući kulminaciju cijeloj knjizi. Zaista majstorski napisano, toliko da mi je to i dalje najjači utisak o knjizi.

Ono što je takođe fascinantno u ovoj knjizi su likovi koji su tako razrađeni i opisani da ćete se zaista povezati sa njima i zavoljeti ih. Drhtaćete sa njima, srahovati kad i oni, uživati u sitnicama koje i njih budu radovale i u suštini, nekad i nećete imati osjećaj da sjedite i čitate knjigu, jer će vam se činiti da ste tamo negdje sa njima.

Zaboravih reći, a to nije tako nebitan podatak, vrijeme radnje je pred drugi svjetski rat i tokom trajanja rata. Mari Lora je Francuskinja, a Verner je Nijemac kojeg su kao dječačića regrutovali u vojsku jer je bio veliki poznavalac tehnike. I kroz te njihove živote u vremenu koje je inače bilo lišeno ljudskosti, provlači se upravo ta nit nade i topline koja nas valjda oduvijek održava da ne odustanemo i ne pomislimo da je svijet zaista grozno mjesto za život.

I sad kad sve ovo što sam napisala ponovo čitam, shvatam da je ova knjiga ostavila na mene puno veći utisak nego što sam u prvom momentu mislila. Činjenica je da sam svih 600 stranica (da, toliko čak) pročitala skoro u dahu i da puno razmišljam o njoj dovoljno govori sama za sebe.

U suštini, voljela bih da mi se onaj ko je dobije od mene javi nakon čitanja i napiše svoje utiske. A dobiće je neko od vas koji ostavite komentar ovdje ispod teksta.

Komentare pišite ispod ovog teksta do nedjelje (11.10.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-09-03 16.08.10

 

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu


16 COMMENTS

 1. Draga Hana, iako ne ucestvujem u nagradnim igrama (jer nikad nista sem jednog lonca bez poklopca nisam dobila) odlucujem da ti ostavim komentar, ne samo zbog same knjige nego i zbog zanimljivog teksta koji me je zaintrigirao da knjigu i sama procitam. Vjerujem dobrim preporukama.

  Srdacan pozdrav,

  Danka

 2. Vidjela sam ovu knjigu u knjizari, ali iz nekog razloga je nisam kupila i sada kada sam ovo procitala moram reci da se kajem sto je nisam kupila

 3. Jel ovdje da napisem komentar???
  Ja cu ga napisat svugdje, za svaki slucaj????
  Svaki put kad tako opises knjigu meni voda na usta curi?
  Al ovo ne znaci da meni trebas poslat knjigu, moja usta, moja voda dakle moj problem??❤️

 4. Evo me i ovdje draga Hana sa komentaro, pa kako bijah prva na fb sa molbom za tu knjigu, nadam se da ćeš uzeti to u obzir kao i to da mi je knjiga sa porukom pozitivnosti uvijek posebno draga :).

 5. Draga Hana,
  već godinu dana pišem preporuke za knjige koje pročitam i u međuvremenu bivaju redovito objavljene na stranici Čitaj knjigu. Ova knjiga me “proganja” kao što me prije nje “proganjala” “Muškarac koji mrzi žene” Stiega Larssona. Obećavam svoj opsežan komentar, bilo da knjigu dobijem ja ili neko drugi. Možda ću sada kao brucoš biti malo sporiji u čitanju, ipak je sutra moj prvi dan kao studenta Germanistike. I kao student Germanistike, svakako ću naći neko svjetlo koje će se podudariti samo sa mojom dušom.

 6. Volim pročitati tvoje tekstove o knjigama čak i kada nisu baš moj omiljeni žanr. Nekako malo ljudi pokreće razgovore na tu temu i stoga red da te pohvalimo :)))

  PS. Stvarno bi bilo fino inicirati nekakav čitalački klub u ovoj našoj “blogosferi”.

  • Vrti mi se hiljaduijedna ideja vezana za nešto oko knjiga i nikako da se iskristališe. Jbg.
   Hvala na pohvalama, da pišem o svakoj knjizi koju pročitam ludom biste me proglasili koliko je toga i kako je šareno :D

 7. Hana ,hvala Vam za prikaze knjiga i slobodno pišite o svim knjgama mislim da ćemo se svi radovati tome i imati smernice za čitanje.

 8. Draga Hana,To bogatstvo je zaista za mene neprocjenjivo i ono je pečat vremena koje je prije postojalo, i ono je dokaz samog društvenog, kulturnog i svakog drugog postojanja. Prije nisam bila neki ljubitelj knjiga, ali ti moram reći da mi je jedna knjiga u potpunosti promijenila život i gledište ma mogu reći slobodno za 360 stepeni. A ta knjiga je od Khalled Husseina pod nazivom “Lovac na zmajeve” ujedno proglašena i kao bestseler. Od tog trenutka sam zavoljela knjige i sve vezano za njih, tako da i svu inspiraciju skupljam iz njih i pomogla mi je da jednostavno proširim svoje vidike, jer mnoge stvari se ne mogu vidjeti očimo, već se one moraju osjetiti srcima. Čitanje je za mene i mogućnost da u potpunosti izgradim svoju ličnost i da se duhovo usavršavam odnosno obogaćujem. Evo to je ukratko, iako ja imam dosta ideja koje bih općenito mogla iznijeti i da ne zaboravim da spomenem da sam napisala i jednu knjigu, iako je prva mislim da ako se jednog dana objavi da će biti od koristi mnogim čitateljima, a mislim da je to i svrha samog pisanja.

 9. Pozz,
  Evo priznajem da sam zainteresovana, čim neko spomene tehniku. Upisala sam master studije na etf-u u Sarajevu, pa bar jednom sedmično prođem pored Zenice, tako da sa ili bez knjige nekad bi mogle popiti i kaficu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.