Autor: Hana Kazazović

U okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba” kojeg finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini realizujem svoj projekat “BH ljudi” u okviru kojeg ću u narednih pola godine predstaviti 100 zanimljivih ljudi iz BiH, po mom izboru.
Predstavljanja radim u audio formi (uz transkript, da sve forme budu zadovoljene), a deveti kojeg imate priliku čuti je Elmir Delibašić iz Kaknja sa kojim sam razgovarala o aktivnostima Centra za ekologiju i održivi razvoj iz Kaknja.

Podcast – audio snimak:

Transcript podcasta:

Hana:

Kako živim u Zenici poprilično sam osjetljiva kad je u pitanju zagađenje, ne samo zraka nego i okoliša uopšte. Tražeći s kim da razgovaram u Kaknju za svoj projekat “BH ljudi” ugledala sam da postoji nešto što se zove CEKOR – udruženje, odnosno Centar za ekologiju i održivi razvoj u Kaknju. Zainteresovalo me je zato što nisam znala da postoje i nisam znala čime se sve bave. Dogovorila sam sastanak sa njima i razgovarala sa jednim od osnivača udruženja, Elmirom Delibašićem koji mi je ispričao puno tih nekih stvari za koje ja nisam imala pojma. Valjda previše skoncentrisana na zagađenje kojim nas truju u Zenici nisam ni imala priliku da čujem o tome koliko je zagađen recimo Kakanj. Međutim, Kakanj itekako ima i drugih problema kad je u pitanju zagađenje i to je nešto što CEKOR pokušava da promijeni, a najinteresantnije od svega je svakako ono što oni rade na pokušaju da građanima Kaknja pokažu koliko je svaka njihova aktivnost važna za čistoću okoliša u kojem žive. Oni rade već zanimljive akcije, organizuju kvizove, često organizuju i neka čišćenja, postoje tek nešto više od godinu dana i vjerujem da ćemo za njih još čuti.

A ne mogu da se otmem utisku nakon razgovora sa Elmirom da bi vjerovatno svaka sredina u BiH trebala da ima ovako okupljene ljude oko jedne ideje koji će raditi aktivno na tome da i one ljude koji ne znaju nauče koliko je važno da brinemo o okolini u kojoj živimo.

Elmir Delibašić:

Udruženje centar za ekologiju i održivi razvoj je formirano u aprilu 2016. godine, a glavna ideja je bila da radimo na unapređenju ekologije i ekološke svijesti i generalno da uradimo nešto za svoj grad Kakanj. Odmah po registraciji smo imali niz projekata. Istakao bih akciju čišćenja “Let’s do it”, zatim od “Kraljevskih dana do današnjih dana” projekat, te “Zadržavanje mladih u našem gradu i državi kroz edukaciju o zapošljavanju”.

Možda da o ovom projektu kažem nekoliko riječi jer se generalno mladi marginaliziraju, ništa se ne radi po tom pitanju. Mi smo imali ideju da ih edukujemo, da nauče pisati biznis planove, i na taj način da mogu aplicirati za sredstva u opštini, u Federaciji ili u Kantonu. Dakle, da sa urađenim biznis planom imaju neku varijantu i ako imaju ideju u stvari da je razviju.

Što se tiče našeg udruženja mi nismo dakle samo ekološko udruženje nego se bavimo i ostalim pitanjima. Prvenstveno je u fokusu omladina i ekologija. Generalno reakcije na udruženje su pozitivne, prihvaćeni smo i od stanovništva, imamo dosta članova da kažem uglavnom omladine. Imamo finu podršku i od opštine i od ostalih institucija i građana Kaknja, posebno KSC-a recimo (Kulturno sportski centar Kakanj).

Što se tiče naših planova za budućnost mi uvijek imamo neke ideje. Pokušavamo da ih realizujemo, apliciramo za pozive, uglavnom nadamo se da ćemo imati još projekata.

Istakao bih još neke projekte koje smo do sad radili. Recimo sad u toku je realizacija eko kviza “Eko plus” u saradnji sa Opštinom Kakanj i “Nezavisnom televizijom IC7” gdje su obuhvaćene osnovne škole i takmiče se iz znanja o ekologiji. Za najbolje su pripremljene i nagrade. Dakle cilj je da se osvijesti generalno gledateljstvo i građani opštine Kakanj o ekologiji i značaju ekologije. Zatim radimo sad projekat “Vršnjačka edukacija o selektivnom prikupljanju i odvajanju otpada”. Takođe sa školama edukujemo djecu koji će postati vršnjački edukatori i dalje edukovati svoje kolege.

Uglavnom to je neki sažetak naših projekata. Imamo ih još dosta u planu, nadamo se da će se ostvariti. Imamo još neke koje smo izostavili, recimo evo sad mi opet na um pade – bili smo nositelji “Zasadimo planetu za 1 dan” – “Let’s do it” opet akcija. Naše udruženje je opet bilo glavni koordinator za tu akciju gdje smo posadili oko 3.000 sadnica za jedan dan. Iako nas je malo bilo, vremenski uslovi su bili loši, čitavu noć je kiša padala i od prijavljenih 180 volontera došlo nas je 60, tako da je to značajan uspjeh.

Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj možete pratiti na https://www.facebook.com/udruzenjemladihcekor/


Kako vam mogu pomoći?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.