Autor: Hana Kazazović

“Fahrenheit 451” je knjiga klasik koju bi svako trebao da pročita. To sam shvatila nakon što sam je ja pročitala u svojoj 39 godini, naravno. Mada, mislim da nikad nije kasno. I mislim da bi svako trebao svjesno rastegnuti svoje granice, odnosno bar s vremena na vrijeme uzeti i pročitati nešto što je na primjer izvan žanra koji je navikao čitati.

Ja sam, priznajem, neko ko se sa naučnom fantastikom baš i nije družio do prije par godina. Nemam pojma zašto je to tako. Vjerovatno je do okruženja i društva, odnosno do toga što nisam imala nekog u blizini kome je Sci-fi na bilo koji način bio blizak, pa je i mene promašilo. Zato se trudim nadoknaditi propušteno, pa čitam knjige i gledam filmove koji su otprilike dio opšte kulture, a ja ih propustila.

Kada sam odabrala da čitam „Fahrenheit 451“ pročitah negdje da je vrlo sličan Orvelovoj „1984“ pa sam prvo uzela da pročitam nju. I ona me oduševila, najviše zbog toga što je objavljena 1949. godine, a toliko je u njoj današnjice da mi je bilo prosto nevjerovatno čitati je.

A onda sam u ruke uzela „Fahrenheit 451“ i doživjela sličan osjećaj. Ova knjiga koju je napisao Ray Bradbury je prvi put objavljena 1953. godine. A kao da je pisana juče.

Ukratko, u knjizi je glavni lik Gaj Montag vatrogasac. Ali u svijetu u kojem on živi vatrogasci uglavnom češće raspiruju vatru nego što je gase. U suštini, njihov posao je da uništavaju najilegalniju robu, štampane knjige, a sa njima i kuće u kojima su sakrivane.

Desi se da Gaj upozna susjedu Klaris koja mu priča o vremenima koja su bila potpuno drugačija, i on počinje da se pita da li je sve onako kako bi trebalo biti. I naravno– to ga dovede do problema.

Neću vam detaljnije prepričavati knjigu, ali ću vam napisati par citata, po mom izboru, zbog kojih sam pomislila da bih voljela pročitati knjigu koju bi Ray napisao danas, kad je ovako nešto pisao 1953.

„Jeste li na periferiji grada vidjeli reklamne panoe od šezdeset metara? Jeste li znali da su nekad reklamni panoi bili dugački samo šest metara? Međutim, kola su počela da jure strašno brzo, pa su reklame morale da se produže kako bi ljudi stigli da ih odgledaju“

„Škola je skraćena, disciplina oslabljena, filozofija, istorija, jezici izbačeni, engleski jezik i pravopis postepeno se sve više zanemaruju, na kraju se gotovo ignorišu. Živi se u trenutku, bitno je radno mjesto, zadovoljstva se nude svuda unaokolo nakon posla. Zašto da se uči bilo šta osim pritiskanja tastera, prebacivanja prekidača, zavrtanja matica i šrafova?“

„Čovjek se uvijek plaši nepoznatog. Sigurno se sjećaš dječaka iz svog razreda , onog koji je bio izuzetno ‘pametan’, koji je skoro stalno recitovao i odgovarao, dok su ostali sjedili kao olovni idoli i mrzili ga. I niste li upravo tog pametnog dječaka tukli i mučili poslije časova? Naravno da jeste. Svi moramo da budemo slični. Svaki čovjek treba da postane pljunuta slika svakog drugog; tada su svi srećni, jer nema planina kojih bi se plašili, s kojima bi se mjerili. Eto! Knjiga je napunjena puška u susjedstvu. Spali je. Izvadi metak iz oružja. Slomi ljudski um. Ko zna ko će postati meta načitanog čovjeka?“

Naravno, neko od vas ima priliku da jedan primjerak dobije od mene na poklon. Potrebno je samo da napišete komentar ispod teksta.

Komentare pišite ispod ovog teksta do srijede (9.12.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-09-14 19.29.37

 

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu