Autor: Hana Kazazović

Sa autoricom Elif Šafak sam se prvi put srela čitajući „Istambulsko kopile“. Svidio mi se njen stil pisanja i uživala sam čitajući tu knjigu, upoznavajući i neke istorijske činjenice koje do tada nisam znala.

Nakon toga sam čitala „40 pravila ljubavi – roman o Rumiju“ i tu sam se zaljubila u njeno pisanje. U videu o toj knjizi sam rekla da je Elif majstorica pripovijedanja i da sam prosto oduševljena načinom na koji ona isprepliće likove i njihove priče. Podsjeća me to često na slagalicu koja se slaže na najmaštovitiji način, a sa svakim njenim djelićem se slika upotpunjava i sve vam postaje jasnije i ljepše.

Onda sam čitala „Čast“ i u toj knjizi bila oduševljena načinom na koji je Elif skrenula pažnju na položaj žena i nasilje u porodici, predrasude i stavove kojima smo okruženi i danas i zbog kojih mnoge žene ispaštaju.

Sviđa mi se njen izbor tema za knjige, prilično su šarolike, a opet uspijeva da zadrži svoj stil i da bude zanimljiva ma o čemu pisala.

Da, njen sam fan, to ste već i sami zaključili :))

I onda mi je „Neimarov šegrt“ došao u ruke. Počela sam u stvari tražiti njene knjige ne gledajući o čemu su, jedino je bitno da ih nisam čitala. Tek sam tad, držeći je u ruci pročitala otprilike o čemu se radi. A onda jedva dočekala vikend da uronim u bajkoviti svijet ispisan u ovoj knjizi.

Elif je u „Neimarovom šegrtu“ kroz priču o šegrtu Džahanu ispričala priču o Istanbulu u 16. vijeku, o dešavanjima u carskoj palati, sultanima, o neimaru Sinanu i građevinama koje je gradio, umjetnosti, kreativnosti, ljubavi… I sve to na takav način da imate utisak da čitate najljepšu bajku koju nećete ispuštati iz ruku do zadnje stranice. A kad dođete do nje vjerovatno ćete imati želju da odmah krenete od početka.

Džahan je kao dječak došao iz Indije sa bijelim slonom Čotom. Počeo je kao krotitelj životinja u carskom zvjerinjaku gdje se brinuo o Čoti, a kasnije je postao i šegrt, učenik Sinana, slavnog graditelja koji je napravio mnoge poznate građevine u Turskoj. Džahan upoznaje i Mihrimu, princezu, kćerku sultana Sulejmana i sultanije Hurem, gradi sa Sinanom i Čotom poznate građevine, doživljava različite stvari, učestvuje i borbama i tako sve do duboke starosti.

Ovo je u suštini prelijepo ispričana priča o velikoj ljubavi, prijateljstvu, životnim iskušenjima i zaista povremeno podsjeća na bajke koje smo čitali kao djeca. Sigurna sam da ćete uživati u njoj, u načinu pisanja, divnim rečenicama i životnim mudrostima kojima je protkan. Posebno ako volite i istoriju jer je roman veoma oslonjen na stvarna istorijska dešavanja i opisuje ih kroz likove koji se u njemu spominju, pa tako imate i taj neki drugačiji uvid u period koji je zanimljiv po mnogo čemu.

A ako već volite Elif onda nema dileme :)

Jedan primjerak imam na poklon, pa pišite komentar ako ga želite.

Komentare pišite ispod ovog teksta do četvrtka (19.5.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

neimarovsegrt2