Autor: Hana Kazazović

Davno sam rekla da ću napraviti fotopriču o Spark.me konferenciji, onakvu kakve ja volim da čitam kod drugih. Evo je konačno, jer je prošlo već par dana od kako je završena i utisci su se slegli, a i ja sam našla vremena da napravim selekciju fotografija i da vas “provedem” kroz boravak u Crnoj Gori i na konferenciju “kroz moje oči”.

Ribnjak na vrelu Miljacke - Pale
Ribnjak na vrelu Miljacke – Pale

Moje putovanje je u stvari krenulo u petak, 30. maja autobusom do Sarajeva, pa odatle sa Dobrilom do Pala. Tamo nas je već čekala Snežana koja je stigla do Pala iz Beograda. Sve to sa ciljem da u subotu što ranije krenemo na put i da ugrabimo malo vremena za plažu :))

Ove fotografije gore su nastale na ribnjaku na vrelu Miljacke, na Palama. Tu smo jeli super pastrmku koja inače pliva u ovim bazenima na desnoj fotografiji. A ovdje na lijevoj fotki je Miljacka koju možete zagrabiti u čašu i piti – toliko je čista. Zrak miriše toliko da je meni bilo muka, pošto mi u Zenici nismo navikli na to :D

Ujutro smo krenule u 5:20, svratile u pekaru i stale na Tjentištu da doručkujemo. U daljini se vidi spomenik, a ono što se ne vidi da fotki je hladnoća zbog koje smo jele cupkajući u mjestu.

2015-05-30 07.30.04
Spomenik na Sutjesci, Tjentište

Ovdje dole možete vidjeti (jedva znam, daleko sam ali šta ću sad) muzej i hotel. Nekad su radili, hotel je ruševina a ne bih rekla da je i muzej u funkciji. Da, idealan, potpuno neiskorišten turistički potencijal.

2015-05-30 07.30.22
Muzej i hotel na Tjentištu

A onda se iza brda konačno promolilo sunce i ja sam ugledala jedan od najljepših prizora u životu. Ovo isparava rosa iz trave, a fotografija je dočarala možda 20% od onog kako je to zaista u prirodi.

Izlazak sunca na Tjentištu
Izlazak sunca na Tjentištu

Mi do Crne Gore uvijek idemo onom relacijom pored Foče, pa preko Čemernog i na Bileću i Gacko. Ovo je Bilećko jezero, isto jedan od neiskorištenih turističkih potencijala. Da, znam, i mene to nervira ali šta ću.

Bilećko jezero
Bilećko jezero

Kad se dokopamo trajekta onda smo već tu, nadomak Budve odnosno Bečića. Trajekt Kamenari – Lepetani, kratka vožnja, a ja ću nekad valjda zapamtiti koje su Kamenari a koje Lepetani :D

Pogleda sa trajekta Kamenari - Lepetani (ili obrnuto)
Pogleda sa trajekta Kamenari – Lepetani (ili obrnuto)

U Bečiće smo stigli oko 11 sati i prijavili se u hotel Mediteran u kojem se održava konferencija i u kojem smo smješteni. Ovo je pogled iz moje sobe, a iznad kreveta me dočekala slika sa ovcama :))

Pogled iz sobe i pogled iznad kreveta - hotel Mediteran
Pogled iz sobe i pogled iznad kreveta – hotel Mediteran

Prvo kupanje ove godine. U početku je bilo hladno, ali je i pored toga kupanje bilo super. Kasnije sam malo zaspala na ležaljci i dobila divnu, crvenu boju na lijevoj strani tijela koja mi je upotpunila zabavu :D

Plaža u Bečićima
Plaža u Bečićima

Nije baš čest slučaj da viđam zeleno kamenje na plaži, pa sam skupila nekoliko njih i ponijela ih sa sobom u Zenicu. Sad se sjetih kako me tata pitao kad je ponio moju torbu u povratku: “Šta je ovo ovako teško, k’o da si kamenja ponijela?” Ne bi mi vjerovao da jesam :D

Moji suveniri - zeleno kamenje sa plaže
Moji suveniri – zeleno kamenje sa plaže

Uveče smo malo prošetali do Budve i družili se sa ostalim učesnicima konferencije. Ovo je fotkano u super klubu koji je sav u bajkerskom stilu, a muzika mu je kao da ste na nekoj terasi na moru :D

Druženje u Jadran biker clubu
Druženje u Jadran biker clubu

Ja sam, ako već niste upratili, na ovoj konferenciji bila jedna od zvaničnih blogerki. Da bih “osvojila” taj status trebala sam napisati tekst na temu zašto želim posjetiti Spark.me konferenciju, na osnovu kojeg sam, zajedno sa ostalima, odabrana da prisustvujem konferenciji uz obezbijeđenu kotizaciju, smještaj i krstarenje. Ostala zaduženja su bila da napišem dva teksta o konferenciji prije održavanja (moji prvi i drugi tekst), jedan za vrijeme konferencije (napisala 4 lekcije koje trebam naučiti u narednoj godini) i jedan nakon završetka. To je ovaj koji čitate :))

Majica i akreditacija
Majica na poklon i akreditacija

Štreberi, pardon blogeri sjede u prvom redu na konferencijama :D Ovo je jedan selfie prije samog početka sa mojom cimerkom koju sam konačno upoznala uživo. To vam je divna Zagrljajnost čije ste tekstove možda već čitali. Ako niste, preporučujem ih svakako.

Ja ispred panoa za fotkanje i selfie prije početka konferencije sa cimerkom Jelenom :)
Ja ispred panoa za fotkanje i selfie prije početka konferencije sa cimerkom Jelenom :)

Ovo je već postala tradicija – označavanje početka konferenciji prskalicom. Je li “spark” ili nije? :))

Nataša prskalicom otvara konferenciju
Nataša prskalicom otvara konferenciju

I krećemo sa predavanjima. O tome kako me Ramon rasplakao sam pisala u prošlom tekstu. Ono što je važno jeste da su predavanja postavljena online i da ih i vi možete pogledati. Ramonovo se zove “Humanizing Your Brand – One Conversation at a Time” i možete ga pogledati ovdje, a Paul Papadimitriou je pričao na temu “Innovation in the Age of Distributed Power” i njegovo predavanje možete pogledati ovdje. Paul je imao cool zlatne cipele :)

Ramon De Leon i Paul Papadimitriou
Ramon De Leon i Paul Papadimitriou

Ovo ispod je Igor Milić, fotograf konferencije koji je sve vrijedno bilježio i napravio na stotine fotografija. Te dobre, profi fotke možete pogledati na Facebooku, ovim redom: prvi dan, drugi dan, koktel zabava. Inače su svi organizatori imali ove super majice, tako da smo ih vrlo lako mogli raspoznati i cimati za sve što nam je trebalo.

Igor Milić - fotograf konferencije
Igor Milić – fotograf konferencije

Jedan lagani pogled na š prvi red u sali. Da, ovo su one konferencije gdje svi pilje u telefone ili laptope dok slušaju predavanja :))

Prvi red - blogeri/štreberi
Prvi red – blogeri/štreberi

Sljedeća tri predavanja su bila takođe zanimljiva. Online su pa ih možete pogledati i sami. Amy Guttman je pričala “Journalist’s Notebook – How to Sell your Story”, a posebno se svidjela Snežani Subotić koja je napisala zanimljiv osvrt upravo na njeno predavanje. Snimak možete pogledati ovdje.

Steli Efti je oduševio mnoge svojom pričom “How Silicon Valley Made Me Think Small”. Njega takođe preporučujem svima, a možete ga pogledati ovdje.

Tine Thygesen je posebno oduševila blogera Nikolu Jovanovića. Zašto baš ona pročitajte u njegovom tekstu Sve je u stavua predavanje pogledajte ovdje.

Amy Guttman, Steli Efti i Tine Thygesen
Amy Guttman, Steli Efti i Tine Thygesen

Nakon njih su uslijedila još dva zanimljiva predavanja. U prošlom tekstu sam vam spominjala kakav je utisak na mene ostavio Peter Sunde. Njegovo predavanje “Lessons from the Past – What’s Wrong with the Future” možete pogledati ovdje. Takođe je bio odličan Christopher Fabian na temu “Making Small Things Big”, a snimak predavanja je ovdje.

Peter Sunde Kolmisoppi i Christopher Fabian
Peter Sunde Kolmisoppi i Christopher Fabian

Dan smo završili koktel zabavom u hotelu “Splendid” pored bazena. Evo i te fotke.

Koktel zabava pored bazena
Koktel zabava pored bazena

Društvo za stolom i moja džin cimerka i ja :)

Društvo na zabavi
Društvo na zabavi

Dan drugi smo počeli selfijem. A kako drugačije :D

Selfie - dan drugi
Selfie – dan drugi

Drugi dan su predavanja takođe bila odlična. Prvi je na binu izašao Pankaj Ghemawat sa temom “Globalizing Montenegro”. Da, znam da zvuči intrigantno :) Pogledajte predavanje ovdje.

Drugi je bio Timo i njega sam vam spominjala u prošlom tekstu. Jedan je od moja 4 zadatka za iduću godinu. Zanimljivo predavanje “Producing with the Audience” pogledajte ovdje.

Treći je bio Dave Birss koji nam je, osim super korisnog predavanja “Viagra for your Brain” (snimak ovdje) poklonio i web stranicu This Site Inspires .Me

Pankaj Ghemawat, Timo Vuorensola i Dave Birss
Pankaj Ghemawat, Timo Vuorensola i Dave Birss

E sad, ovdje imam ispod 3 fotke. Na prvoj su Jennifer and Jeffrey Buxton sa predavanjem “Beauty and the Beast: Content Marketing vs. SEO” (snimak ovdje).

Na drugoj je Hjörtur Smárason čije sam predavanje baš jutros gledala ponovo i preporučujem ga svima. Ovdje na fotografiji vidite da je u prezentaciji iskoristio “Balkan” govoreći nam o tome kako trebamo iskoristiti svoje prednosti umjesto što se fokusiramo na mane. Aha, znamo kako nam to ide, ali eto fino je čuti kad to neko poput njega kaže. Inače, Hjörtur je oduševljen Crnom Gorom i to je više puta ponovio i na svom Twitter i Instagram profilu. Predavanje “Reversing the Brain Drain and the Future of Work” možete pogledati ovdje.

Na slici je treći profesor J.B.M Kassarjian čije predavanje nije online. Nadam se da će biti jer je profesor oduševio sve i doživio stojeće ovacije. Ako bude online ubaciću link naknadno.

Na fotografiji nemam Marvin Liao sa predavanjem “From Startup to Scale Up” koje preporučujem svima koje zanima startap uopšte. Bilo je odlično, a to što sam ha zaboravila da fotkam Marvina meni na dušu. Da, možete ga pogledati ovdje.

Jennifer and Jeffrey Buxton, Hjörtur Smárason i J.B.M. Kassarjian
Jennifer and Jeffrey Buxton, Hjörtur Smárason i J.B.M. Kassarjian

Ovako izgleda hotel Mediteran sa prednje strane – bazen su mnogi koristili za kupanje, ali ja još uvijek prvenstvo dajem moru :)

Baze ispred hotela "Mediteran"
Baze ispred hotela “Mediteran”

Treći dan konferencije je rezervisan za krstarenje Bokokotorskim zaljevom, za partnere i učesnike. Ovdje smo na kafi u Porto Montenegro u Tivtu, čekamo brodić. Kako mi je bilo prije 2 godine možete pročitati ovdje. Sad smo imali skoro istu putanju, ali su mi fotke malo drugačije :)

Na kafi u Porto Montenegro
Na kafi u Porto Montenegro

To je pogled iz kafea u kojem smo sjedili. Porto Montenegro je inače jako lijepo uređen i zaista ga vrijedi vidjeti.

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Pogled na brod prije samog polaska.

Ukrcavanje na brod
Ukrcavanje na brod

Pogled na otočić “Gospa od milosrđa”. Tako bar kaže da se zove Google Maps :)

Gospa od Milosrđa
Gospa od Milosrđa

E onda smo tu negdje stali zbog kupanja :))

Kupanje u Bokokotorskom zaljevu
Kupanje u Bokokotorskom zaljevu

Onda smo naišli na ovaj veliki kruzer koji zaista fantastično izgleda.

Kruzer
Kruzer

A ovo je pogled na ostrvce Sveti Đorđe i Perast.

Sveti Đorđe
Sveti Đorđe

Naravno, odmah preko puta je Gospa od Škrpjela gdje smo napravili malu pauzu i prošetali, te pogledali crkvu i muzej.

Gospa od Škrpjela
Gospa od Škrpjela
Gospa od Škrpjela - pogled od svetionika
Gospa od Škrpjela – pogled od svetionika

U muzeju ima dosta zanimljivih stvari, a ja sam fotkala one koje su meni privukle pažnju.

Najstariji kršćanski znak nađen u Perastu
Najstariji kršćanski znak nađen u Perastu

Igra svjetla mi se posebno svidjela pa sam fotkala prozore iznutra. Ovo desno je pogled na Perast.

Pogled iz muzeja - na Perast
Pogled iz muzeja – na Perast

Opet prozori, ali i slika koja mi se nešto posebno svidjela. U muzeju inače ima dosta lijepih slika.

Prozori i slika
Prozori i slika

Još jedan pogled na ostrvce Sveti Đorđe.

Sveti Đorđe
Sveti Đorđe

U prolazu pored Perasta, prelijepog malog gradića.

Perast
Perast

I još jedno, završno kupanje. Mislim da je poseban gušt kupati se ovako sa brodića. Ja nisam jer smo mi odmah nakon krstarenja krenuli nazad, pa mi je bilo mrsko da se prtljam sa stvarima. Kakva greška. Drugi put je neću napraviti sigurno :)

Kupanje ponovo :))
Kupanje ponovo :))

To je bilo to. Nas tri smo krenule nazad oko pola 6 i nešto iza 23 sata stigle u Sarajevo. Meni se baterija na telefonu ispraznila pa sa tog dijela putovanja nemam fotke, a svakako je bio uglavnom mrak.

Na kraju se moram zahvaliti ekipi koja je organizovala ovu konferenciju. Rekla sam to Vanji već, ali evo i ovako javno da ponovim – svake godine zaista uspiju napraviti bolju konferenciju od prethodne. Meni je treći put da sam tu i vjerovatno je to najbolja preporuka. Međutim, to mi zaista omogućava da pravim poređenja i da iz ličnog iskustva mogu reći da je napredak osjetan i da se radujem idućoj jer znam da će biti odlična.

Konferencija nije usko profilisana za neku struku i to je njena najveća prednost. Bilo da ste pojedinac koji želi da radi na sebi ili poduzetnik iz bilo koje oblasti – sigurno ćete naći nešto za sebe. Slušala sam utiske potpuno različitih ljudi koji rade na različitim poslovima i svi su našli nešto što ih je oduševilo ili im bilo od koristi.

Zato se vidimo tamo iduće godine :)