Autor: Hana Kazazović

Želim da vam skrenem pažnju na događaje koji će se održati u 12 mjesta u Bosni i Hercegovini uskoro, a namijenjeni su mladima i svima onima koje zanima ova tematika – roboti.

Lično ću prisustvovati ovom u Zenici iz dva razloga. Prvi je radoznalost. Stvarno nemam pojma o robotima, nisam do sada upoznala nijednog :D i zanima me bar da steknem osnovni uvid u ovu tematiku. A drugi razlog je praktičan. Naime, idemo ka vremenu u kojem će roboti u sve većem broju biti oko nas i nekako mislim da ih je bolje upoznati dok je sve to u začetku.

Ukoliko više volite slušati a ne čitati tekst, snimak ovog teksta imate i na:

O čemu se u stvari radi?

Prvi put se u BiH obilježava Evropska sedmica robotike (ERW). Do sada nas nije bilo ni na mapi. Bili smo ona tamna mrlja na karti koju su svi zaobilazili.

A onda su se desili jedna Maja i jedan Aleksandar (Maja Hadžiselimović i Aleksandar Mastilović) koji su to odlučili promijeniti. I zahvaljujući njihovom angažovanju u periodu od 16.11. do 24.11. će se održati više od 14 radionica u 12 gradova u BiH. Da, spisak ću vam ispisati na kraju :)

Maja se inače bavi robotikom i uključena je u par EU Horizon2020 projekata, te je bila svjesna značaja ovakvih događaja i ulaganja u STEM edukaciju. Velika joj je želja bila da promijeni činjenicu da je do sada Bosna i Hercegovina bila van statistike održanih događaja u sklopu ERW. Samo prošle godine je održano preko 800 događaja unutar EU Robotics Week sedmice širom Evrope, a cilj je da ove godine bude više od 1000 događaja. Maja vjeruje da B&H može biti dio ove statistike.

Aleksandar je tu ispred IEEE organizacije i zajedno sa Majom je uspio organizirati radionice.

U tome im je u velikoj mjeri pomogla podrška na koju su naišli od razvojnih agencija RAIS i ZEDA, BH Futures Foundation organizacije, SPARK School iz Mostara, Input Zenica, te različitih organizacija kao što su STEM akademija iz Tuzle, Academy387 iz Sarajeva, “Svijet u slikama” iz Zenice udruženje za djecu sa poteškoćama u razvoju te ustanova za odgoj i prihvat djece “Mala škola” iz Vareša ali i eduLab organizacije iz Beograda. Tu su naravno i osnovne škole koje su prepoznale značaj unapređivanja obrazovanja i koje već učestvuju u SPARKreators ligi koju organizuje SPARK School iz Mostara. Tu je i Radio Active koji se priključio projektu i radi na promociji događanja.

Ono što se meni posebno sviđa je činjenica da će radionice biti održane i u nekim manjim mjestima, jer sam istu logiku primjenjivala i kad sam birala gradove za BH ljude. A evo kompletnog spiska:

16.11. – Academy387 Sarajevo

19.11. – Mala škola Vareš

20.11. – ICC centar ZEDA,Zenica

20.11. – OŠ Kiseljak

21.11. – QSI Vogošća

21.11. – SPARK Mostar

21.11. – Svijet u slikama, Zenica

21.11. – Svijet u slikama, Nova Bila

21.11. – OŠ Meša Selimović, Zenica

22.11. – STEM Akademija, Tuzla

22.11. – OŠ Petar Petrović Njegoš, Istočna Ilidža

23.11. – OŠ Mahala PŠ Čaplje, Sanski Most

23.11. – OŠ Sokolac, Sokolac

23.11. – OŠ Klokotnica, Klokotnica

U Zenici će radionica trajati od 15:00 i djeca, ali i odrasli, će imati priliku da nauče šta su to senzori, motori, kako rade i kako ih programirati. Tu će biti primjeri sa LEGO i mBot robotima, ali i slatka iznenađenja :D Robotičari iz OŠ Meša Selimović, KŠC Sv. Pavao te Međunarodne škole Zenica će svojim prijateljima pokazati šta su do sada sve naučili kroz učešće u SPARKreators ligi i kako su im roboti pomogli u svakodnevnom učenju.

Kolege iz Input centra za mlade će održati Arduino radionicu namijenjenu prvenstveno srednjoškolcima ali i drugim zaljubljenicima u tehnologiju. Za Arduino radionicu se možete prijaviti ovdje – link.

Meni je ovo sasvim dovoljno razloga da ovo popodne odlučim provesti u društvu robota. Bolje se na vrijeme upoznati sa njima. Kakvo vrijeme dolazi, možda nekom od nas sutra šef bude robot, pa bolje što ranije da znamo šta nas čeka :D

A lično bih preporučila roditeljima da dovedu djecu. Ovo je budućnost i najbolje će proći sigurno oni koji budu u prilici da rade sa robotima, da ih prave i upravljaju njima :)