Autor: Hana Kazazović

izmojekuhinjeZapazila sam njenu Facebook stranicu sasvim slučajno. Imala je preko 60.000 fanova i nije imala web lokaciju – sve recepte je objavljivala na Facebooku. Razgledavši malo vidjela sam da su tu fanovi vrlo aktivni, da postoji velika povezanost između njih i vlasnice stranice, te ono što me posebno zainteresovalo – povjerenje između fanova i autorice.

Nakon nekog vremena vidjeh da je napravljena i web stranica te da je sve dobilo dodatnu dozu ozbiljnosti. U priči sa prijateljem sam saznala da je par momaka odlučilo da joj pomogne da sve to sredi, te da je teta vrlo fina i nagodna za priču. Nije mi dugo trebalo da je kontaktiram i dogovorim intervju.

Ona se zove Munevera Mulalić i totalno me oduševila pričom o nastanku njene Facebook stranice te pristupom koji inače ima svemu što radi sa njom. Zašto? Zato što pripada starijoj generaciji, ali je to nije spriječilo da nauči neke nove tehnike, te da se savršeno snađe u tom novom okruženju.

A posebno mi se svidio njen način komunikacije sa fanovima na stranici. Posmatrajući njenu komunikaciju sa fanovima došla sam do zaključka da se posao Community Managera vrlo teško može naučiti – to je nešto sa čim se rodiš ili što dobiješ kroz vaspitanje i odgoj. Kod Munevere se mislim svi fanovi osjećaju ugodno jer ih ona na toj svojoj stranici dočekuje kao u svojoj kući – toplo, sa puno razumijevanja. Za svakog ima odgovor i sve me podsjeća na ugodnu kafu sa dobrom prijateljicom, uz neizbježni ukusni kolač.

Tako sam se i ja nekako osjećala virtuelno pričajući sa njom, a vjerujem da ćete to i vi osjetiti kroz ovaj intervju.

Recite mi nešto o sebi – gdje živite, koliko godina imate, čime se bavite?

Munevera-MulalicŽivim u Doboju, imam 61 godinu. Do rata sam radila u PBS Filijala Doboj, onda prinudna domaćica 20 godina, a od prije godinu dana u penziji.

Kako je nastala stranica “Iz moje kuhinje”? Otkud ideja da počnete na internetu objavljivati recepte, da li ste odmah krenuli na svojoj facebook stranici ili ste ih objavljivali prvo negdje drugo?

Sasvim slučajno u popunjavanju slobodnog vremena, želeći da ga nekako pozitivno iskoristim slikala sam za Ramazan par puta šta sam kuhala za iftar. I jedne prilike pronađem stranicu koja objavljuje recepte pa tako i ja krenem slati, te mi objave popriličan broj recepata. Onda sam više na nagovor mojih prijatelja otvorila stranicu na Facebooku. Mislila sam hajde neka bude stotinjak ljubitelja, a opet sam razmišljala šta će drugi reći ili pomisliti. Ni slutila nisam da će doći baš do ovako velikog broja ljubitelja stranice.

Vi ste prvo počeli sa receptima na Facebooku, tek kasnije je napravljena web stranica “Iz moje kuhinje”? Je li ima neke razlike – vama za pisanje i objavljivanje? I je li onima koji traže recepte sada lakše da ih nađu?

Da, prije više od tri godine krenula sam sa stranicom, a web stranica je otvorena prije par mjeseci. Mala je razlika što se tiče moje obaveze. Ranije sam direktno objavljivala recepte na Facebooku, a sad ih napisane sa slikama šaljem administratoru koji dalje obavlja svoj dio objavljujući ih na sajtu. Svakako će onima koji traže recet biti mnogo lakše nego do sada dok su ih tražili na Facebooku, samo što imamo još dosta posla da svi recepti koji su tu budu obrađeni i prebačeni na sajt po nekim normama koje sajt zahtijeva.

Gledala sam vašu stranicu na Facebooku, čak i one najstarije objave. I moram vam reći da sve izgleda kao da ste prije nego ste sve to pošli raditi završili neku obuku za Facebook, ali i za marketing. Je li to sve kod vas ipak bilo spontano i samouko, ili vam je neko pomagao od početka?

Hvala vam lijepo. Morate mi vjerovati da sam najviše samouka iz želje i radoznalosti da nešto naučim, da više znam… Mladi baš nešto i nemaju puno strpljenja da ti pokažu, ali ja sam bila uporna – pitala, radila, istraživala i dosta dobro se snalazim na internetu iako želim još više… Baš kako ste i napisali, onako spontano i samouko ali i dalje pitam, učim, jednostavno još me mnogo toga interesuje.

Volite kuhati, to se odmah vidi. Koliko ste recepata do sada objavili – imate li taj podatak, i koji vremenski period je u pitanju?

Volim kuhati, to sam učila uz majku. Ja kažem kad imaš od čega nije problem napraviti nešto, malo volje, malo kreativnosti i pun pogodak. Stranica traje eto već tri i po godine i mislim da ima više od petsto objavljenih recepata. Moji svi recepti koje sam imala su uništeni i onda je krenulo prikupljanje, nešto sam i pamtila, nešto dobila od drugih, a kako je hvala Bogu internet dostupan tu pronalazim recepte. One koji mi se dopadnu koristim ih, s tim što nikada niti jednom kolaču ili nečemu drugom ne radim isti izgled kao na sajtu. Tu sam svoja sa svojom kreacijom, uradim, uslikam i tek onda kad sam sigurna da je to – to objavim uz recept.

hurmasice

Je li vas iznenadila popularnost vaše stranice? I šta mislite – šta je osnovni razlog zbog kojeg je tako popularna – šta vaši fanovi najviše vole kod vas?

Jeste, iznenadila me popularnost stranice. Mislim da, osim recepata koje ja znam do detalja napisati i omogućiti da i oni koji nisu sigurni da će im nešto uspjeti da skuhaju ipak se odluče na to, presudna je i neka posebna toplina na mojoj stranici. Ponekad pomislim da smo mi svi jedna porodica, ljudi te ne znaju ali osjete tvoju dušu i jednostavno te prisvajaju…

Koji recepti su najtraženiji? I šta vi najviše volite kuhati?

Ja volim sve kuhati, naravno najviše preferiram kuhinju na kojoj smo odrasli ali volim i druge kuhinje, volim izazove. Naravno ipak najviše su traženi recepti baš nase bosanske kuhinje, dive se fanovi i tortama i nekim jelima ali kad objaviš pitu, naša slatka jela , dobra slana jela, a onda su k’o pčelice…

Vidim da vam se fanovi dosta javljaju i prilično su aktivni na stranici. Kakav odnos imate sa njima – jeste li imali priliku upoznati nekoga od njih, da li vam oni šalju i svoje recepte?

Odnos sa fanovima je fantastičan, vjerujte mi kako sam i napisala – imam osjećaj da se sa svima poznam. Oni su mene prisvojili i osvojili, ako nekad neko i nešto negativno napiše ja se ne moram brinuti, drugi odmah u moje ime odgovaraju, komentarišu… Jesam neke i upoznala, desi mi se da me prepoznaju i kažu “Evo naša Muki…” Šalju mi i recepte, čak vjerujte iz Australije mi je gospođa željela poslati i paket, iz Francuske sam dobila tanjur, iz Beograda paket sa dodacima za kolače…Puno zahtjeva za prijateljstvo na mom profilu, puno puta pitaju za savjet…

Kakvi su vam planovi za dalje – u kojem pravcu će se razvijati “Iz moje kuhinje”?

Ja imam puno želja, ako samo zdravlje posluži. Želim naravno još puno toga uraditi i objaviti, možda u nekoj perspektivi ako se stvore uslovi uraditi i u štampi malu kuharicu, kad je već sve ovako lijepo krenulo i traje neka ostane pozitivan trag, neka ostanu zabilježeni naši recepti na kojima smo odrasli a i i svi drugi koje smo pravili…

Znate šta mi onako često na um padne? Ja imam slatku unuku Henu koja ima 7 godina i koja je moj najvjerniji degustator. I ako ona kaže “Muki, šta to lijepo miriše?” onda sam sigurna da je to dobro što pravim. Ako ja ne stignem uraditi, a i do sada već ima puno materijala, možda jednoga dana, a nikad se ne zna, moja Hena napravi malu kuharicu i nazove je – Iz kuhinje moje majke, nene, Muki svejedno…

Muneveru i njene recepte možete pratiti na Facebook stranici Iz moje kuhinje.

svastara