Autor: Hana Kazazović

Prije nekih mjesec dana sam iz Studio Moderna dobila upit da testiram i uradim recenziju dva proizvoda iz proizvodne linije Shark. U pitanju su bili Shark navigator i Shark steam pocket mop. Pristala sam vrlo rado iz nekoliko razloga. Prvo, zahvaljujući Studio Moderni imam dvoje odlične patike Walkmaxx koje rado nosim i kojima sam prezadovoljna. A drugo – stvarno sam nezadovoljna svojim sadašnjim usisivačem, a nisam nešto u prilici da kupujem novi.

I tako su jedan dan na vrata stigla ova dva aparata. Kutijama se veoma obradovao mačak, a ja sam požurila da sastavim sve i da ih što prije isprobam.

Nisam htjela pisati recenziju odmah nakon prvih par korištenja, da bih sebi dala vremena da zaista dobro procijenim kako mi se sviđaju i koliko sam zadovoljna. Da ne bude ono – prvi put oduševljena, a kasnije mi mrsko izvaditi sve iz ormara i usisati.

Jer inače, oni koji me dobro poznaju, znaju i da mi je jedan od najmržih kućnih poslova usisavanje. Uvijek kažem da bih radije čitavoj zgradi oprala suđe nego usisala jednu sobu. I stvarno mi je to posao koji mi vječito predstavlja opterećenje.

I šta se desilo nakon testiranja Shark proizvoda?

Ispostavilo se da moja odbojnost prema usisavanju uglavnom leži u mom lošem postojećem usisivaču. Zašto? To je jedan obični usisivač na vodu, ne pretjerano jak, koji zahtijeva određene predradnje poput sipanja vode u njega, pa onda prosipanja svega nakon toga i čišćenja. Pri tome realno za ove 4 godine koliko ga imam nikad nisam uspjela svoj tepih usisati da bude normalan i da izgleda kao nov, osim kad bih ga oprala.

I tako – sastavim ja Shark navigator prema uputstvu i pređem njime preko tepiha. I tvitnem sljedeće:

shark11

Zaista je razlika bila nevjerovatna. Mislim da je za to najviše zaslužna ta neka četka koju ima usisivač i koja sve ove niti fino raspetlja i usisa, jer ima posebna brzina za usisavanje tepiha, a posebna za ravne površine.

Moj muž nije bio kući kad sam prvi put usisavala i nisam mu ništa ni govorila kad je stigao. Uglavnom, prošao je po sobi i pitao me šta se desilo sa tepihom jer mu je sve mekano pod nogama. Razlika je evidentna, zaista.

Shark navigator ima i mogućnost da ga rastavite i da onda u ruci nosite taj manji dio dok usisavate ćoškove ili namještaj. Ima i tu turbo četku koja k’o blesava izvlači iz namještaja sve. A rasklapanje je zaista jednostvano, čak mi nije ni trebalo uputstvo nešto posebno. Još jedna prednost ovog usisivača je kabal od čitavih 7 metara. Ja iz 2 utičnice obletim cijeli stan bez problema.

shark3

Ono što je mene posebno obradovalo jeste čišćenje. Skladište u koje se skuplja to što usisate se skida u 2 poteza sa usisivača i onda ga samo otvorite i istresete u kantu za smeće. Nasuprot onim mojim pranjima i pretpranjima starog usisivača ovo je tako jednostavno da sam zaista prestala izbjegavati usisavanje stana.

Osim toga, ono što mi je još super jeste što je Shark prilično jak. Ima valjda 1200 W snage i bez problema pokupi sve. Obzirom da imam mačka i to bijelog – vjerujte da uvijek ima šta da pokupi.

Realno, mene je Studio Moderna spasila sa ovim poklonom i toliko mi olakšala život da ja to ne mogu vama opisati. I možda i postoji neki bolji usisivač od ovog, ali ja čista srca mogu preporučiti svima koji su u potrazi za kvalitetnim usisivačima Shark navigator.

Shark steam pocket mop

Ovo ja zovem džoger na paru. I njega sam dobila i super je stvar, posebno onima koji imaju velike površine bez tepiha. Imam ih i ja, ali su kod mene parketi konkretno lakirani davne 1976. godine pa iskreno na njima baš i nemam mogućnost da vidim sve efekte čišćenja parom.

Ali ono što sam zapazila u odnosu na obični džoger jeste da ovaj Sharkov ne ostavlja vodene tragove iza sebe. Kako ispušta paru koja u stvari sve čisti onda se brzo i suši, tako da sve gole površine prilično brzo pređete. Osim toga, ima mogućnost da se ove stope zavrte sa obe strane u toku čišćenja tako da nema potrebe za onim nekim dodatnim procedurama – samo nakačite sve i sa jednim punjenjem rezervoara sve završite.

shark2

Realno, ima on 2 stope – pravougaonu i trokutastu. Namijenjene su za lakše prilaženje ćoškovima i drugim površinama. Meni realno ova trokutasta dođe kao višak jer mi je mrsko mijenjati ih u toku čišćenja. Ja to sve ovom jednom završim.

Njegova prednost je što vam ne trebaju neki deterdženti jer ih sve mijenja vrela para bez problema, tako da je sa te strane potpuno ekološki.

Jedina mana ovog parnog čistača je što ispušta paru uz čudne zvuke kojih se moj mačak tako prepao da je malo falilo da iskoči kroz zatvoren prozor. Zato ga sad zatvaramo u sobu kad koristim ovaj čistač.

Uglavnom – oba proizvoda su odlična. Kao što možete iz teksta i vidjeti usisivač me osvojio 100%. To ne znači da je ovaj parni čistač loš, nego je meni usisivač potrebniji.

Znam da bi fotke mogle biti i bolje, ali ovo nije bilo profesionalno snimanje, nego namjenski fotkano redovno čišćenje ;)

*Proizvode sam dobila na poklon, te ih nisam platila, ali zadržavam pravo na objektivno mišljenje te garantujem da su svaka i pohvala i kritika, iskrene i otvorene.