Javni poziv Vijeću ministara da riješi problem sa JMB u BiH

6
198

Autor: Hana Kazazović

dosta viseNisam revolucionar i nemam želju da se bavim politikom ili bilo čim sličnim. Ali nekad jednostavno ne mogu ignorisati stvari koje se dešavaju oko mene a da ne pokušam bar nešto učiniti.

Juče je objavljena vijest sa naslovom Političari imate li savjesti: Tromjesečna beba ne može na operaciju jer nema JMB. Mala Belmina nema jedinstveni matični broj zbog toga što naši političari ne mogu da se dogovore oko nekih stvari. Od 12. februara djeca u BiH ne dobijaju stalne matične brojeve sa kojima mogu dobiti pasoš i preći granicu. I sad je u pitanju život jednog djeteta jer ne može preći granicu i ići na operaciju u Njemačku.

Vijest je juče šerovana preko 3.700 puta. Najveći dio mojih online prijatelja je zgrožen, revoltiran, razočaran i slično.

Hoće li nam to biti sva akcija koju ćemo napraviti?

Danas je sjednica Vijeća ministara na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o ovom problemu. Ministar Sredoje Nović već kaže kako nije preveliki optimista – Hoće li Vijeće ministara danas odbaciti političke igre i spasiti život male Belmine?

Pozivam sve one koji ne mogu gledati sve ovo bez bilo kakvog pokušaja akcije da reaguju tako što će bar napisati mail i zahtijevati da se ovaj problem riješi. Svi oni koji misle da su sposobni za više od lajka, šerovanja i javnog čuđenja i zgražavanja nad tim kakvi su političari koji nas vode.

Mi smo ih birali. Neki izlaskom i zaokruživanjem, neki ostajanjem kod kuće. Ovi političari su naša krivica. Mala Belmina, skupa sa svom ostalom djecom koja nemaju JMB je naša odgovornost!

Mene je stid zbog toga! Pošto nisam u Sarajevu i ne mogu izaći na ulicu – otići pred vijeće prije sjednice – ja sam napisala i poslala mail.

Da ne bude samo prazna priča, evo i screenshot maila:

mail Vijecu ministara

Pridružite mi se, ako hoćete. Nemojte se samo čuditi i lajkati – zato što nam je to sve što radimo nam i jeste ovako!

Za one koji žele poslati isti mail evo tekst:

Poštovani,

kao građanka Bosne I Hercegovine Vas molim da na današnjoj sjednici Vijeća ministara riješite problem sa Jedinstvenim matičnim brojevima u BiH.
 
Molim Vas da na prvo mjesto prilikom rasprave o ovom problemu danas stavite interes djece Bosne i Hercegovine, bez obzira na to kako se zovu i odakle su. Sve ostale Vaše političke, stranačke i druge interese bar danas sklonite u stranu. Bar ovaj put neka djeca i građani BiH budu oni o kojima brinete. 
 
Jer ako mala Belmina (čiji je život ovaj put u pitanju) ne uspije otići na liječenje, sve ostalo će biti manje bitno.
 
U nadi da će Vaši ljudski i moralni stavovi jednom prevladati političke srdačno Vas pozdravljam
.
.

P.S. Ja sam mail poslala na adrese Ministarstva civilnih poslova i adrese Službe za informiranje i Odnose s javnošću Vijeća ministara http://www.savjetministara.gov.ba/kontakt/default.aspx?id=1922&langTag=hr-HR i http://www.mcp.gov.ba/o_nama/kabineti/default.aspx?id=43&langTag=bs-BA

[email protected],
[email protected],
[email protected],
[email protected]

P.S.S. Neću ni spominjati da su silne NVO organizacije morale već napraviti neku akciju i organizovati proteste. Ah da, njih i plaćaju ovi političari, što bi se bunili – Sto miliona za nevladin sektor, uglavnom bez tendera

 


Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

6 COMMENTS

  1. U postu si spomenula da djeca ne dobijaju stalne matične brojeve, ustvari se ne dobijaju nikakvi. Daju vam papir koji nema matičnog broja i koji ništa ne vrijedi, ali “nek imate nekakav papir”…

  2. izvrseno! stvarno sramotno u kakvu nas situaciju dovode,valja im koja pametna dodje u glavu !Samo ovaj posljednji mail nesto nije uredu,samo na njega mi nije proslo,izbacuje kao ne prepozn.

  3. Kopirala sam im text i poslala ga. Dabogda da bude bilo kakvih rezultata… Ne vjerujem ja njima ni kad kazu da je danas srijeda (a jeste :P)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.