Snimila sam kratki video sa savjetima za upoznavanje maca. Naime, ja živim sa tri mačora već godinama. Prvo je sa nama bio samo Laki, pa se dvije godine kasnije pojavio Frki, a onda nakon par godina i Prco. U prevodu – dva puta sam prolazila kroz fazu upoznavanja mojih mačora sa pridošlicama.

Ono što mnogima predstavlja iznenađenje je da kada donesu mače kući, na primjer nađu na ulici mače koje treba pomoć – njihova mačka ili mačor kod kuće poludi, sikti i ne prihvata tog gosta. I ljudi često odmah odustanu uz riječi “Moja mačka ga ne prihvata!”

A samo treba malo vremena. Lakiju i Frkiju su trebala 3 dana, Prci čak sedam da se naviknu i dođu u fazu da mogu zajedno.

Ukratko – kako sprijateljiti dvije mačke?

Prvo ih razdvojite u dvije prostorije. Neka tako provedu par sati, a onda im zamijenite prostorije, da osjete miris one druge mačke. Malo kasnije jednu macu stavite u transporter pa pustite drugu da je gleda i njuši, da se upozna sa njom. Nemojte žuriti, dajte im vremena. Kažem već, 3 dana je to kod mene trajalo i djelovalo je da neće proći, ali prosto je to proces.

Kasnije možete jednu macu držati kod sebe i pustiti da se ova druga primakne i onjuši je iz bliže pozicije, posebno ako je u pitanju malo mače.

A evo u ovom videu sam ukratko ispričala kako to ide, pa pogledajte koga ova tema zanima :)