Štititi životinje i dizati svijest o potrebi njihove zaštite potrebno je raditi u kontinuitetu. Datumi koje obilježavamo danas i ove sedmice su tu da nas samo još više podsjete koliko su životinje oko nas ranjive, koliko su ugrožene i koliko je sada više no ikada potrebno čuvati životinjski, kao i biljni svijet oko nas.

Odgovorno društvo u cjelini, odgovorni pojedinac, to je ono čemu stremimo.

Bilo da govorimo o zaštiti napuštenih kućnih životinja pasa i mačaka, zaštiti ptica, zaštiti pčela, farmskih životinja, divljih životinja, laboratorijskih životinja, i svih ugroženih vrsta čiji je opstanak na planeti odavno u opasnosti, svako od nas svojim djelovanjem može pomoći.

Nažalost, živimo u društvu u kojem se životinje zapostavljaju, proganjaju, zlostavljaju, istrebljuju zarad profita, u društvu u kojem je nivo patnje kojem su životinje izložene bez presedana. Životinje se ubija zbog hrane na nehumane načine bez poštovanje osnovnih postulata dobrobiti, izlovljava iz zabave i obijesti, istrebljuje, ubija kao trofeje, ili zarad proizvodnje krzna, ubija u pokusima, drži zatočene u kavezima da služe za pokazivanje i zabavu, u cirkusima, na lancu.

Današnji dan i cijelu ovu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline koje napuštene, gladne, žedne, bolesne, stare lutaju ulicama čije smo patnje svjedoci svaki dan, kao i onima koji žive patnju daleko od očiju javnosti, svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje.

Naš odnos prema životinjama je slika zrelosti i odgovornosti cijelog društva.

Ne zatvarajte oči, ignorisanjem problem ne nestaje. Budute humani i poštujte životinje i njihovo pravo na život. Dio smo istog svijeta i najodgovoniji smo za njega.

“ŠAPA” Zenica