“Ključ tijela” Džulija Enders – jer crijeva i varenje nije loše upoznati

 

Autor: Hana Kazazović

Moram odmah na početku reći da me knjiga “Ključ tela” Džulije Enders oduševila! Tema je totalno blesava – organi za varenje i njihovo funkcionisanje. Međutim, tako je zanimljivo i jednostavno napisana da ćete obožavati svaki trenutak koji provedete čitajući je. Bar ja jesam :)

Ja inače volim razmjeti kako stvari rade. To mi pomaže da znam šta i kako trebam ja raditi, ako je u pitanju nešto sa čim imam posla. A kad je u pitanju naše tijelo, onda tu itekako imam posla :D

Na primjer, u ovoj knjizi ćete saznati šta se dešava kad povraćate i zašto i kako nastaju mučnine. Meni je to posebno zanimljivo jer redovno imam problem sa putnim mučninama. Da, znam da pomaže da gledaš daleko ispred sebe kad se voziš, ali sad konačno znam i zbog čega je to tako. A znam i zašto kod krivina to ne radi – nema tu daljine da možeš gledati ispred :D

Ovo je možda i jedina knjiga u kojoj je detaljno opisan ljudski izmet sa svim svojim karakteristikama, ali tako da to uopšte nije ni gadno, nego je čak simpatično. Ne, nema fotografija, ne brinite, samo su tu veoma simpatične ilustracije. Je li važno da znamo sve o izmetu? Možda i nije, ali može biti vrlo korisno da uočimo poremećaje. Jer ih onda možemo popravljati.

2015-06-27 10.57.29

Iz knjige sam saznala da nije naš mozak uvijek taj koji nas vodi kroz život. Vrlo često značajniju ulogu tu igra naša utroba – sve od usta, preko želudca i crijeva. I da stanje u crijevima može uticati na to kako se osjećamo – da li smo depresivni ili raspoloženi.

Posebno zanimljiv mi je bio i dio o bakterijama. Jednostavno je objašnjeno koliko su važne za nas i kako nas štite. Sad mi je jasno i zašto nije dobro nemati ih oko sebe, pa slobodno prestanite dezinfikovati svoje okruženje.

Kraj knjige me posebno oduševio. U pitanju je bilješka o autorici koja je Njemica i 1990. godište. Valjda zbog mladosti zna napisati ovako zanimljivu i zabavnu knjigu o organima za varenje, a pri tom je sve potkovano naukom.

Da se mene pita, ja bih ovako nešto, možda čak ovu kompletnu knjigu, uvela već u osnovnu školu. Pomoglo bi svima da shvate kako funkcionišemo, te zašto su neke stvari važne. U svakom slučaju, ako spadate u ljude koji vole brinuti o sebi i svom zdravlju, sigurno će vam se svidjeti. Naravno, neko od vas ima priliku da jedan primjerak dobije od mene na poklon. Potrebno je samo da napišete komentar ispod teksta.

Komentare pišite ispod ovog teksta do ponedjeljka (20.7.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-06-27 10.57.17

 

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu


13 comments

 1. Ovo deluje fenomenalno! Gajim neobičnu radoznalost prema tematici koju obrađuje knjiga i smatram da je korisno saznati nove stvari u toj oblasti. Sigurna sam da organi utiču na rasploženje, evo meni bi bilo krajnje čudno da imam neredovnu stolicu, a ljudi žive s time.

  1. Draga Hana, hvala Ti za informaciju ! Jedva cekam da nabavim knjigu, jer mi je tema, nazalost, vrlo, vrlo bliska i ïzucavam” je evo vec 8,5 godina….

 2. Voljela bih imati ovu knjigu. Iako sam dosta upoznata sa radom naših (mojih) probavnih organa (usljed bolesti – ameba, IBD) voljela bih provjeriti svoja saznanja stečena na ličnom iskustvu i kroz razgovore sa dr, te iščitavanjem dosupne literature. No, ova knjiga izgleda ima sve na jednom mjestu. Hvala, Hana!

 3. Zbog ogromnih problema sa probavom voljela bih pročitati ovu knjigu. Iako vjerujem da su moji problemi sa probavom više psihički, nego fizički nastojim probati razne metode za njegovo rješavanje.

  Isprobala sam sve moguće metode koje se mogu naći na netu i urbanim legendama, od vode sa limunom, medom, sode bikarbone, izbacivanje banana i hljeba iz ishrane do raznih čajeva.

  Nisam htjela da idem ljekaru, već nastojim da problem riješim “prirodnim” putem i već godina smaram ljude oko sebe sa ovom pričom.

  U svakom slučaju sigurna sam da ću imati priliku da prelistam ovu knjigu i možda da saznam nešto više o sebi i probavi koja me muči.

  Draga Hana, hvala na preporuci.

  Veliki pozdrav iz Banjaluke :)

 4. Oduvek me je zanimalo kako stvari funkcionišu, od toga (u detinjstvu) kako se Zemlja okreće (a mi stojimo :) ), do toga kako radi ljudsko telo. Međutim, ovako sažetu i zanimljivu knjigu nisam imala prilike pročitati. Hvala na informaciji o postojanju ovakvog štiva! I ako ne budem srećni dobitnik, knjigu ću svakako potražiti kod izdavača! Veliki pozdrav iz BiH :)

 5. Voljela bih da procitam ovu knjigu… :)
  Zahvaljujem na share-ovanju svog znanja i informacija, i naravno na ovoj preporuci :)

 6. Nisam pretjerano razmišljala o ovoj temi sve dok me muka nije natjerala. Prvo sam imala probleme sa probavom u trudnoći, a kasnije su se problemi nastaili sa djetetom u procesu famoznog odvikavanja od pelena.
  Kad nisam imala problema smatrala sam da je sve u ishrani, fizičkoj aktivnosti dovoljnom uzimanju tečnosti, međutim ima nešto i u hormonima i u načinu života i u psihi uopšte. Kako je sada dostupno mnogo informacija oni kojima su potrebne mogu da ih nađu, ali ipak potrebno je to sve razlučiti i pravilno protumačiti.
  Moje nazovi istraživanje dovelo me je do sljedećih zaključaka. Naše tijelo treba vrijeme za sebe i moramo mu to pružiti. Dakle, kao što je bitan san i ishrana isto tako bitan je i odlazak u wc. Zbog problema koje je moje dijete imalo morala sam da predvidim vrijeme koje će se provoditi u wc-u. Dakle nema trčanja poslije doručka da se što ranije izađe iz kuće. Bolje ustati ranije, doručkovati, veliki koji piju kafu, popiju i kafu i onda opušteno izdvojiti vrijeme za crijeva, pa i pročitati koju stranicu knjige ili novina u wc-u. :)

 7. Svi bi trebali pročitati ovu knjigu, a uvjerena sam da nas je baš malo koji smo za nju znali, konkretno ja prvi put ovdje i sada sam saznala za ovaj naslov, te sam i sa time zadovoljna. Naravno, obradovalo bi me da budem dobitnica, smišljala sam šta da napišem :)

 8. Hvala svima na čitanju teksta i komentarima. Knjigu ovaj put dobija Sabiha. Svima ostalim od srca želim da dođete u priliku pročitati ovu knjigu. A ja ću uskoro, nadam se, imati neke nove na poklon.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X