Autor: Hana Kazazović

Moram odmah na početku reći da me knjiga “Ključ tela” Džulije Enders oduševila! Tema je totalno blesava – organi za varenje i njihovo funkcionisanje. Međutim, tako je zanimljivo i jednostavno napisana da ćete obožavati svaki trenutak koji provedete čitajući je. Bar ja jesam :)

Ja inače volim razmjeti kako stvari rade. To mi pomaže da znam šta i kako trebam ja raditi, ako je u pitanju nešto sa čim imam posla. A kad je u pitanju naše tijelo, onda tu itekako imam posla :D

Na primjer, u ovoj knjizi ćete saznati šta se dešava kad povraćate i zašto i kako nastaju mučnine. Meni je to posebno zanimljivo jer redovno imam problem sa putnim mučninama. Da, znam da pomaže da gledaš daleko ispred sebe kad se voziš, ali sad konačno znam i zbog čega je to tako. A znam i zašto kod krivina to ne radi – nema tu daljine da možeš gledati ispred :D

Ovo je možda i jedina knjiga u kojoj je detaljno opisan ljudski izmet sa svim svojim karakteristikama, ali tako da to uopšte nije ni gadno, nego je čak simpatično. Ne, nema fotografija, ne brinite, samo su tu veoma simpatične ilustracije. Je li važno da znamo sve o izmetu? Možda i nije, ali može biti vrlo korisno da uočimo poremećaje. Jer ih onda možemo popravljati.

2015-06-27 10.57.29

Iz knjige sam saznala da nije naš mozak uvijek taj koji nas vodi kroz život. Vrlo često značajniju ulogu tu igra naša utroba – sve od usta, preko želudca i crijeva. I da stanje u crijevima može uticati na to kako se osjećamo – da li smo depresivni ili raspoloženi.

Posebno zanimljiv mi je bio i dio o bakterijama. Jednostavno je objašnjeno koliko su važne za nas i kako nas štite. Sad mi je jasno i zašto nije dobro nemati ih oko sebe, pa slobodno prestanite dezinfikovati svoje okruženje.

Kraj knjige me posebno oduševio. U pitanju je bilješka o autorici koja je Njemica i 1990. godište. Valjda zbog mladosti zna napisati ovako zanimljivu i zabavnu knjigu o organima za varenje, a pri tom je sve potkovano naukom.

Da se mene pita, ja bih ovako nešto, možda čak ovu kompletnu knjigu, uvela već u osnovnu školu. Pomoglo bi svima da shvate kako funkcionišemo, te zašto su neke stvari važne. U svakom slučaju, ako spadate u ljude koji vole brinuti o sebi i svom zdravlju, sigurno će vam se svidjeti. Naravno, neko od vas ima priliku da jedan primjerak dobije od mene na poklon. Potrebno je samo da napišete komentar ispod teksta.

Komentare pišite ispod ovog teksta do ponedjeljka (20.7.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-06-27 10.57.17

 

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu