Suma nad Sumama - Richard Pauers

Ne sjećam se tačno ko je u podcastu kod Tim Ferrisa preporučio ovu knjigu, ali se sjećam da je Tim spomenuo kako mu je mnogo njih reklo kako dugo ništa bolje nisu pročitali i kako je njemu na listi za čitanje već neko vrijeme. I to je bio meni poticaj da je odmah kupim. Zainteresovali su me, vidjela sam da se između ostalog radi o drveću i to mi je bilo dovoljno. 

Onda je knjiga stigla i sjećam se jednog popodneva u kojem sam sjela da je čitam. I onda mi je u tom momentu stigla poruka koja mi je u život dodala par tegova i trebali su mi mjeseci da se ponovo okrenem njoj i da gurnem u stranu tu asocijaciju na prvi pokušaj čitanja.

Par dana kasnije potpuno mi je jasno zašto je mnogi hvale. Jer iako ima skoro 600 stranica, toliko vas uvuče u radnju da prosto nemate snage da je ispustite iz ruku. Toliko je zanimljivo napisana, a radnja je skroz neočekivana i nepredvidiva, da prosto ostanete bez ideje kako biste je opisali.

Možda onako kako vidjeh da su rekli za nju na nekoj stranici – “oda prirodi i njenim čudima”.

Jer, ovo je priča o 9 (čini mi se da ih je toliko) neznanaca, koje kroz roman poveže drveće – raznim ulogama u njihovim životima. Sve počinje kada Jergen Hoel, siromašni doseljenik, posadi šest kestenova s ciljem da njegova djeca imaju šta jesti kad kestenovi narastu. Imamo tu i Nilaja Mehtu, programera, botaničarku Patrishu koja ima neobičan i zanimljiv životni put i da ne nabrajam ostale… svi se uglavnom tokom knjige sretnu, povežu, sarađuju na neki način.

A podloga svega je priroda i odnos prema njoj, te aktivizam i borba protiv lošeg odnosa ljudi prema svemu što nas okružuje.

Iako ima mnogo likova uopšte nije teško pratiti radnju i nije vam potrebno da vodite bilješke i zapisujete ko je ko i šta radi (dešavalo mi se i to u nekim knjigama, zato ovo naglašavam). Ovdje je sve nekako logično i pitko i lijepo povezano i kad dođete do kraja – ako dođete do kraja a pretpostavljam da hoćete ako vas ova tema imalo zanima – drugačije ćete gledati na mnoge stvari oko sebe. 

Ja volim ovaj način u kojem kroz zanimljivu priču autor provuče puno bitnih tema i pouka i to na način koji je razumljiv i jednostavan većini. Vjerovatno je zato knjiga stekla veliku popularnost i dobila nagrade, među kojima je i Pulicer za književnost 2019. Godine. I da, original naziv joj je “The Overstory”, a hrvatski prevod je “Iznad svega”.

I zato vam preporučujem da je pročitate ako budete u prilici. Zaista vrijedi.