Autor: Hana Kazazović

Jedna od lekcija koja mi se na ekonomiji urezala u pamćenje jeste ona o postojanju i izazovima određivanja misije i vizije preduzeća.

Misija je osnovna svrha organizacije, razlog njenog postojanja. 

Vizija je slika idealne budućnosti koju želimo ostvariti.

Zvuči jednostavno, zar ne? I na internetu se kod svih velikih kompanija na web stranici može naći koja je njihova vizija i misija. Neke su to fino napisale, a kod nekih i laik vidi da je to napisano onako – zato što je to moderno.

Međutim, jeste li razmišljali o tome koja je vaša misija? I vizija, naravno?

Zbog čega ste na ovom svijetu? Šta vam daje snagu i tjera vas naprijed? Ili kako reče moj drug Gordan neki dan:

Šta ste spremni uraditi bez ikakvog interesa? Onako za svoju dušu? Šta je to što vas čini sretnim?

Jeste li razmišljali o tome? I znate li to? Ne pitam vas da biste meni odgovorili na to pitanje. Važno je da vi sami znate zbog čega ste tu – da odgovorite sebi.

Jer, život nije samo preživljavanje. Odnosno, lično mislim da razliku između života i preživljavanja čini upravo postojanje te naše misije. Ako imate neki cilj u životu, nešto što volite raditi i što vam nije teško raditi čak i ako od toga nemate finansijsku korist, onda imate i svoju životnu misiju.

I pri tome ne mislim na to da nešto trebate raditi po svaku cijenu, bez novca. Probajte zamisliti sljedeću situaciju (ovo je meni pomoglo a pročitala sam to u jednoj knjizi):

Zamislite da na raspolaganju imate veliku svotu novca – toliku da nemate potrebu raditi u životu ništa više da biste zarađivali novac. Šta biste u tom slučaju radili?

Probajte… Odnosno vjerujem da je svako od nas nekad razmišljao o tome šta bi uradio sa dobitkom na lotu ili nekoj sličnoj igri na sreću. Ono što zamislite u ovoj situaciji bi vam moglo dati odgovor na pitanje šta je vaša misija.

A kad odgovorite sebi na to pitanje onda možete odrediti i viziju – kako biste to mogli postići. Pa nakon toga postaviti ciljeve koji će vas dovesti do toga.

Jer, ja nekako mislim da nismo ovdje da bismo pojeli brdo hrane i pronosali na sebi hrpu odjeće. Mada je činjenica da se u ovakvom svijetu upravo čini kao da je to osnovna svrha života. Posebno kad na sve strane gledate ljude koji imaju brdo novca i troše ga na kojekakve basnoslovno skupe stvari i statusne simbole. Međutim, takve ljude rijetko vidim sretne jer…duša i iskreni osmjeh se ne mogu kupiti novcem. Dobro ga je imati, ali – da li novac može sam sebi biti svrha?

A ako mislite da pričam gluposti i da je tako nešto nemoguće, preporučujem da pogledate, odnosno pročitate ove dvije priče.

1. Prva je priča o dječaku koji za svoj 13. rođendan želi osnovati organizaciju koja će pomagati djeci – My dream – The “13″ Foundation On sa svojih jedva 13 godina već ima svoju misiju i zna šta želi.

2. Druga je priča tužna, ali ujedno i vrlo inspirativna. Juče je sa nama podijelila Sandra Simonović:

Radi se o djevojčici koja je za svoj 9. rođendan imala želju pomoći drugima. Nažalost, njen mladi život je završio prerano, ali je njena želja bila dovoljno velika i inspirativna da obezbijedi vodu za preko 60.000 ljudi u Etiopiji. Uostalom, sve možete vidjeti na http://www.charitywater.org/blog/rachels-gift/

Ja vjerujem da jasno definisana misija svakog od nas može donijeti značajnu razliku u kvaliteti života. Uostalom – probajte :)