Ja bih rekla dosta i to ne samo za neke umjetničke poslove i ne samo ljudima koji se bave kreativnim poslovima. Ali se nisam u ovu temu udubljivala sve dok na Spark.me konferenciji nisam poslušala Fredrik Häréna, čovjeka koji je održao jedno od 5 najboljih predavanja ikad na Sparku, a bila sam na 7 od održanih 8. Em je sve ono što je ispričao o kreativnosti zanimljivo i potaklo me da razmišljam o njoj u kontekstu svega što radim. Em je njegov način izlaganja takav da smo se smijali skoro cijeli sat i imali osjećaj da pred sobom gledamo vrhunskog stand-up komičara. 

Fredrik je definitivno odličan predavač, a sam sebe naziva “creativity explorerom”. Istražuje kako se kreativnost razvija i utiče na sve, a trenutno obilazi zemlje cijelog svijeta jer piše knjigu o tome šta od svake zemlje možemo naučiti o kreativnosti.

Da, tu smo se “našli” – dijelimo uvjerenje da od svakoga možemo naučiti nešto, pa tako i od svake zemlje možemo naučiti nešto o kreativnosti. Nama je on predstavio primjere znanja o kreativnosti koje možemo naučiti od Islanda, Sjeverne Koreje i Kine. I time mi je unaprijed “prodao” knjigu koju piše jer definitivno želim pročitati sve, samo dok je objavi. 

Fredrik kaže da je kreativnost mogućnost kombinovanja i da je u njenoj osnovi kopiranje, jer je svaka ideja na neki način već viđena i sve je neko već stvorio. I još je rekao da smo znatiželjni samo oko onoga što nas stvarno zanima. I hvala mu posebno što me podsjetio na ovu riječ ZNATIŽELJAN jer je predivna i tako moćnog značenja, a negdje sam je zametnula i skroz nedovoljno koristila.

U suštini,  kreativnost je nešto što možemo razvijati maštanjem i opuštanjem, te dopuštanjem sebi da idemo izvan standardnih okvira i utabanih puteva. I mislim da je važno da je potičemo jer svakako doprinosi kvaliteti našh života i svega što radimo.

Šta vi mislite? Koliko ste kreativni i koliko vam je to uopšte bitno u životu?

P.S. Vrlo sadržajne i inspirativne osvrte na Spark.me konferenciju je napisao Miloš Đajić na svom blogu, pa koga zanima više detalja preporučujem da pogledate – Prvi dan i Drugi dan.