Mirel Bijedić – Gradačac: Dugogodišnji rad sa mladima sa ciljem poboljšanja njihovog položaja u društvu

0
152

Autor: Hana Kazazović

U okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba” kojeg finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini realizujem svoj projekat “BH ljudi” u okviru kojeg ću u narednih pola godine predstaviti 100 zanimljivih ljudi iz BiH, po mom izboru.
Predstavljanja radim u audio formi (uz transkript, da sve forme budu zadovoljene), a 98. kojeg imate priliku čuti je Mirel Bijedić iz Gradačca.

Podcast – audio snimak:

Transcript podcasta:

Hana:

Mirel Bijedić je profesor historije. Budući da nije odmah uspio da nađe posao u struci, aktivirao se u nevladinom sektoru kroz udruženje Kult Gradačac i od 2005. rade za dobrobit mladih na području općine ali i šire.

Mirel Bijedić:

Udruženje Kult Gradačac je osnovano 2004. godine. To je omladinska organizacija gdje smo nas 10-15 mladih iz Gradačca, većina sa završenim fakultetima bez stalnog zaposlenja odlučili da se organizujemo. Prvo je to krenulo kao neka igra jer u to vrijeme nije bilo u Gradačcu baš nekih kulturno zabavnih sadržaja za mlade. Organizovali smo se da kroz koncerte, radionice, igraonice upotpunimo svoje slobodno vrijeme. Tako smo počeli da pišemo određene prijedloge projekata gdje nas je u početku prepoznala općina Gradačac, kasnije i drugi donatori. S vremenom smo imali i velike projekte gdje smo radili sa nekoliko gradova, ne samo iz FBiH, nego i iz Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Važno je istaknuti i to da su iz ovog druženja kasnije rođene i određene ljubavi. Moja supruga i ja smo zajedno bili članovi udruženja Kult Gradačac. Imamo i druge kolege koji su se tu upoznali, zaljubili i evo, to traje i danas.

Budući da smo svi bilo tog nastavničkog smjera ili pedagoškog smjera, prvi naši projekti su se ticali mladih iz osnovnih škola. Radili smo neke igraonice i radionice za mlade, imali smo neke ljetne i zimske zabavne škole. To se dešavalo tokom raspusta zimskih i ljetnih gdje djeca i mladi nisu imali nekih sadržaja, pa smo onda mi pravili te sadržaje za njih. Te radionice su se na primjer odnosile na engleski jezik, njemački jezik, kreativne radionice, sportske radionice itd.

Onda smo takođe radili za malo stariji uzrast koncerte i radionice gdje se mogao ispoljiti svoj kreativni sadržaj i znanje. Tu smo imali koncerte i otprilike te aktivnosti.

U tom periodu nije postojao Zakon o mladima na području FBiH, pa smo počeli ta javna zagovaranja gdje smo uspjeli, naravno ne samo udruženje Kult Gradačac, tu su i druge omladinske organizacije učestvovale u tome, da izradimo Zakon o mladima i da se taj zakon i usvoji.

Tada je počeo još ozbiljniji naš angažman. Tada smo pokušali da implementiramo taj Zakon o mladima. Tad smo uspjeli da dobijemo jedan veliki projekat koji je finansirala Evropska unija, a iz tog projekta je proizašlo još nekoliko projekata koje je finansirala takođe EU, a ticalo se institucionalnog dijaloga između mladih i vlasti kroz formiranje Vijeća mladih.

Vijeće mladih je krovna omladinska organizacija na području jednog mjesta – općine, kantona ili FBiH. Pa smo se osim tih kulturno zabavnih manifestacija bavili politikom za mlade. To se ne odnosi bukvalno na politiku nego mehanizme za mlade koji su potrebni da bi mladi poboljšali svoj položaj.

Od 2010. pokušavamo i to traje do danas – formirali smo Vijeće mladih općine Gradačac, formirali smo nekoliko Vijeća mladih na području Tuzlanskog kantona gdje smo uspjeli na kraju da formiramo i Vijeće mladih Tuzlanskog kantona. Poslije toga, naravno sa drugim organizacijama, uspjeli smo još u 6 kantona da formiramo ta Vijeća mladih i danas postoji Vijeće mladih FBiH gdje sam ja jedan od potpredsjednika.

Danas se bavimo uglavnom politikom za mlade. Rezultati su ne možemo reći ni dobri ni loši budući da mladi jesu aktivni ali da vlasti, ne mogu reći da ne slušaju mlade, nego ta podrška je zavisna od općine, od kantona do kantona.

Što se tiče područja općine Gradačac, općina je što se tiče politika za mlade veoma napredna. Skoro svi mehanizmi i smjernice koje su u zakonu su ispoštovane u ovoj općini, tako da mladi imaju i budžet za mlade i komisiju za mlade i službenicu za mlade.

Ono što je važno istaći i čime se mi ponosimo, osim ovog angažmana na ovom projektu – to je politika za mlade. Prije dvije godine Vijeće mladih općine Gradačac je pokrenulo inicijativu za izgradnju Omladinskog centra. Jer mi imamo prostorije za mlade ali je to nekih 30-ak kvadrata i sve naše aktivnosti se dešavaju izvan te prostorije. Mi smo pokrenuli inicijativu gdje smo uspjeli da nam Općinsko vijeće Gradačac obezbijedi prostor, to jest dobili smo komad zemlje pored jezera Vidara. Mi smo to očistili, pripremili i tu trenutno održavamo kampove. Izgradnja je nažalost usporena zbog poplava 2014. godine gdje smo mi uspjeli da obezbijedimo određene donatore, ali ti donatori su se zbog prioriteta odlučili za neke druge stvari, a Omladinski centar je ostao u zraku.

Trenutno na tom mjestu održavamo omladinske ljetne kampove koji su međunarodnog karaktera. Imamo goste iz Njemačke, Bjelorusije, Italije, Francuske i drugih evropskih zemalja. Naravno treba reći da su mladi iz BiH iz oba entiteta, znači multietnički je karakter kampa. Pošto smo prošle i ove godine pisali neke projekte imamo naznake da ćemo ove godine uspjeti da izgradimo i prvu etažu za Omladinski centar. Već smo pripremili teren, imamo temelje tog Omladinskog centra, svu infrastrukturu – voda, struja, internet, telefon, rasvjeta… Sve je to pripremljeno i evo sada krećemo sa tom izgradnjom koja nažalost evo kasni 2 godine iz opravdanih razloga.

Taj Omladinski centar će nam poslužiti kao trening centar za mlade gdje smo planirali imati i hostel, za smještaj za mlade, gdje bi mogli praviti razne internacionalne razmjene. Svi oni koji budu zainteresovani za rad u tom Omladinskom centru mogu doći, odsjesti, odraditi radionice. Znači osim tog edukativnog smisla rada sa mladima tu bi mogli isto da radimo na razvoju omladinskog turizma što je danas veoma popularno u Evropi i dalje.

 


Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.