Mogu li vas zamoliti nešto? Provjeravajte sve dijagnoze i lijekove i uvijek, i čak i kad vas oni ne pitaju recite ako ste alergični na nešto.

Jer, evo opet lično iskustvo, vrlo friško. Mama ima urinarnu infekciju i radila je antibiogram (poslala je doktorica da to radi). Dobila je u petak antibiotik “neki novi, najbolji” koji joj jeste po antibiogramu označen (pored još nekoliko). Počela u petak da ga pije, svaki dan sve lošija. Trese se, glas joj se promijenio, onemoćala. Jutros siđe u ambulantu jer su skontali da se to lošije poklapa sa početkom terapije. I doktorica joj izmjerila pritisak, šećer, sve ok, nema temperaturu nikako, ali kaže i sama – nisi dobro. I uputi je hitno na neurologiju jer kao – nova faza u njenoj bolesti (tumor na plućima).

I vrati se kući i brat opet sumnja da je do tableta i srećom ukuca taj naziv lijeka (ne Esbesul, kako je brend naziv, nego ovaj Trimethoprim / Sulfamethoxazole). I među prvim rezultatima mu izbaci da je to Bactrim.

A moja mama je alergična na Bactrim. I prilično sam sigurna da sam vidjela kako joj to i u kartonu piše, jer je prije dosta godina zbog iste greške primila 5 injekcija da dođe sebi. I niko je nije pitao, ako već ne piše ili nisu vidjeli, je li alergična i na šta. I mogla je otići na neurologiju i dobiti ko zna kakvu još terapiju bez potrebe i trovati se lijekovima i…

Muka mi, eto. I muka mi posebno što je mlada doktorica, nakon što je tata sišao da kaže da smo vidjeli na Google-u kako je to Bactrim frknula u fazonu “Jebo vas Google!” Ali eto, dala joj je ipak drugi lijek na koji nije alergična.

Zato vas htjedoh zamoliti – provjeravajte sve i nemojte slijepo slušati nikoga, ma koliko dizali nos. Jer ovakve greške se mogu platiti glavom.