Moram vam napisati nekoliko rečenica o tome koliko mi se dopala knjiga Nele Kačmarčik “50 pisama ne-majke kćeri nerođenoj”. Jer je ovo jedna od knjiga kojoj ću se sigurno vraćati i u kojoj ću tražiti odgovore na neke dileme i sumnje.

Ovo je knjiga koju bih voljela da sam pročitala nekad kao djevojka, a istovremeno nisam sigurna koliko bih shvatila njene poruke jer se sjećam tog nedostatka razumijevanja za stvari koje nisi doživio. Imamo mi ljudi tu osobinu da najviše volimo učiti kroz svoje iskustvo, da ne kažem na svojim greškama. I zbog toga nisam sigurna da li bih sve napisano shvatila prije na primjer 30 godina. Bez obzira na to znam da bi mi mnoge pouke iz nje bile korisne jer bi bilo dovoljno da o nečemu bar na trenutak razmislim pa da znam da u onom što mi se dešava nije kraj svijeta i da je neko to već prošao i ima savjet kako iz svega izaći.

Veliki dio onog što je Nela fino opisala sam zaključila i sama i to mi je glavni utisak knjige – da tačno znam o čemu govori jer sam do istih “rezultata” došla živeći i zapinjući za prepreke. A da mi je neko znao ranije reći “nemoj se oko toga mučiti” ili “probaj ovako ako ne ide tako” bilo bi lakše.

To je upravo svrha Neline knjige – da ukaže na neke stvari koje će se dešavati i da pokaže potencijalne načine za prevazilaženje do kojih je došla iskustvom. I formulisala je kao pisma nerođenoj kćeri pa je sve vrlo pitko i jednostavno napisano, što uveliko doprinosi lakoći čitanja. Zna Nela kako napisati bitne stvari na jednostavan način – to mi je prošlo kroz glavu nakon čitanja knjige. 

Teme kojima se bavila u knjizi su grupisane po oblastima – o slobodi, vremenu, ljepoti, novcu, promjenama i sl. I svako od pisama se može čitati zasebno, u onom trenutku kad vam eventualno zatreba. Zato je ova knjiga svevremenska i univerzalno primjenjiva. Ja bih voljela da je pročita što više mladih djevojaka, ali i majki koje u njoj mogu naći i odgovore, ali i teme o kojima je važno pričati sa svojim kćerkama. Kako Nela kaže – ovo je više poziv na razgovor nego klasična knjiga. I svakako vam preporučujem da zapratite i nju, jer znam da planira zanimljive načine promocije knjige koje će svima biti korisne.

Još jednom, hvala Nela, na ovoj knjizi i hvala na prilici da je pročitam. Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo <3 

Update:

Ovaj tekst je objavljen u julu 2022. godine, te ažuriran dvije godine kasnije, 1. jula 2024. godine, nakon promocje Neline knjige u Zenici. Ispod je fotografija sa promocije. Na njoj su (s lijeva na desno) Sabina Kulenović, glumica BNP-a Zenica i promotorka knjige, Nela Kačmarčik Maduna, autorica, te Sanja Hajdukov, recenzentica i predstavnica izdavača knjige. Sama promocija je bila divna i ako budete imali priliku da je posjetite u nekom drugom gradu svakako preporučujem.