Lazar Džamić je neki dan u podcastu rekao “Najveća epidemija trenutno koju imamo, civilizacijski i globalno je da smo nepismeni po pitanju kontrole impulsa”. I ta mi rečenica ne izlazi iz glave zbog toga što je u njoj sažeta sva esencija onog što je problematično u svijetu danas. Odnosno, sve ono s čim se mučimo i protiv čega se borimo ako želimo imalo ostati u pameti.

Nije to samo borba sa pametnim telefonom koji nam se nameće kao gazda i othrvavanje svim njegovim podražajima. To je borba i sa reklamama koje su svuda oko nas i koje nas pozivaju da kupimo ovo ili ono jer nam eto samo to fali da budemo srećni. To je stalna borba sa onim “samo još ovo i onda će sve biti kako treba”, a to samo nikako da nestane.

I onda dođemo do toga da brojimo male pobjede. 

– Neću otvarati društvene mreže odmah ujutro, dok ne završim sve jutarnje rituale – ✅

– Neću imati notifikacije na telefonu jer ne želim da me stalno cimaju i prekidaju u radu – ✅

– Neću otvarati Instagram više od 2 puta dnevno i to maksimalno sat vremena ukupno – pola ✅ – pola kako da izmjerim i ograničim tih sat vremena ako mi telefon nema tu opciju?

– Neću gledati telefon i društvene mreže iza 8 sati uveče – ✅

– Neću gledati telefon kad sjedim s nekim i gledaću osobu u lice kad priča sa mnom – u 90% slučajeva ✅ 

Ovo je taj neki prvi krug moje borbe sa kontrolom impulsa koja mi realno nije trebala prije 15-ak godina jer nismo imali svu ovu tehnologiju i nisi morao ulagati dodatni napor da sačuvaš mozak od stalnih vanjskih podražaja. Međutim, stvari su se promijenile i postalo je neophodno da sam osmisliš kako ćeš se zaštititi od svega. A malo to ljudi radi jer nije ni svjesno koliko nam štete nanosi to što smo postali instrumenti uređaja i okoline. Zato Lazar kaže da smo globalno nepismeni po pitanju kontrole impulsa i realno, u pravu je 100%. Zato i ovaj kratki osvrt na sve, možda nekom bude inspiracija da promijeni neke svoje navike. I da, koga zanima podcast, može ga pogledati / poslušati tu:

Ako moje pisanje na na bilo koji način obogaćuje vaš život i želite podržati moj rad, možete to učiniti na tri načina.
Prvi je kupovinom e-knjige “Na putu prema sebi”. To je zbirka odabranih tekstova sa bloga, pisanih uglavnom do 2018. Kupiti je možete na linku ovdje – https://cyberbosanka.gumroad.com/ Uvod u knjigu možete pogledati ovdje – https://bit.ly/3AnTuvn
Drugi način je jednokratnom donacijom (više informacija o tome na https://cyberbosanka.me/podrska/. Time pomažete i nepostojanje reklama u mojim sadržajima. A reklame smaraju, zar ne 😉
A treći način je da se pribilježite na moj newsletter koji šaljem subotom ovdje – https://cyberbosanka.me/newsletter/
Posebno hvala onima koji su me do sada podržali na razne načine, znate vi ko ste i hvala od ❤