Osvrt na knjigu “Ja sam Zlatan”: Životne pouke iz biografije fudbalera

14
178

Piše: Hana Kazazović

Od jula mi stoji ta knjiga na stolu čekajući svoj red za čitanje, ali nikako da nađem vremena za nju. Uvijek se pojavi nešto hitnije i zanimljivije. Priznajem, stajala je najviše zbog predrasude – šta ja imam pametno pročitati u knjizi koju je napisao jedan fudbaler? I pri tome fudbaler koji je najpoznatiji po svojim ispadima na terenu, ako tako mogu nazvati grubu igru, te razvlačenju po medijima za svaku sitnicu.

Da, govorim o knjizi Ja sam Zlatan Ibrahimović – moja priča

I onda, prije desetak dana, odlučim da je pročitam da bih vidjela i sama o čemu se tu radi i da li ima išta zanimljivo u njoj. A jednim dijelom i zbog toga što sebe tjeram da, ako uočim predrasudu, napravim korak ka tome da je prevaziđem. Do sada me je upravo taj način mnogo puta obogatio i omogućio mi da upoznam stvari i ljude koje sigurno ne bih da sam se držala u nekoj svojoj zoni navike.

Uglavnom, knjigu sam pročitala za 2 dana. I nisam se pokajala što sam joj posvetila vrijeme niti jedne sekunde.

Konkretno, sam stil pisanja je nekako prilično jednostavan i često mi rečenice strše i zvuče malo blesavo. Međutim, knjigu je pisao David Lagercrantz (autor poznat po biografijama i književnim djelima u Švedskoj), a sa švedskog je preveo Ševko Kadrić. Vjerujem da je uzrok toj “blesavosti” u prevodu i nekako sam ubijeđena da originalni tekst ljepše zvuči. Ali dobro, i ovako može proći.

U knjizi se govori o Zlatanovom životu, od djetinjstva do 2011. godine. I čitajući je možemo upoznati kako je Zlatan rastao i stigao tamo gdje je sada, te sa kakvim se problemima sretao prilikom toga. Neću vam prepričavati knjigu jer to nije cilj ovog teksta.

Cilj je da vam prenesem poruku knjige do koje sam došla nakon čitanja, a to je da – koliko god djelovalo nemoguće, do uspjeha možete doći ako vjerujete u njega i radite marljivo i predano na njegovom ostvarenju.

Sam Zlatan na početku knjige kaže:

Želim poručiti svoj djeci da razmišljaju, posebno djeci koja osjećaju da su različita i drugačija od ostalih, koja se ne uklapaju uvijek u sredinu ili su na neki način odbačena. U redu je ne biti kao drugi. Nastavite vjerovati u sebe, meni se to isplatilo, usprkos svemu.

I upravo to jeste poenta, jer – Zlatan je imao prilično teško djetinjstvo i “na papiru” ne baš velike šanse za uspjeh. Dijete razvedenih roditelja koje nije dobijalo preveliku pažnju jer roditelji nisu stizali da se bave djecom. Često se znalo desiti da bude više gladan nego sit, a i sam kaže da bi vjerovatno, da nije postao to što jeste, završio negdje u zatvoru. Međutim, fudbal ga je spasio. Ali je, osim talenta koji svakako ima, morao sate i sate provesti trenirajući i vježbajući da bi stigao tamo gdje je sada. I pri tome je ostao svoj i nije se promijenio – pravi Balkanac koji se jednostavno teško uklapa u pravila.

E sad zamislite koliko dobar je morao biti da bi zadržao tu svoju narav, da bi mu mnogo puta progledali kroz prste i pustili ga da bude onakav kakav jeste! Koliko je morao biti bolji od drugih koji su se uklapali i koji nisu stvarali probleme? Toliko da ga i pored toga jednostavno žele i plaćaju skupo? A to se ne stiče rođenjem nego satima predanog rada.

I to mi je suštinska stvar ove knjige. Jer, nije bitno da li čitam biografiju Tesle (a nju sam pročitala prije ove) ili Zlatana. Poenta je ista – predanost onom što voliš i življenje toga kroz svaki sekund svog života. To je valjda zajedničko svim ljudima koji postanu veliki, bez obzira o kojoj oblasti se radi i čime se bave.

A ujedno, to je poruka svima nama – neće nam ništa pasti s neba. I količina znoja koju trebamo proliti je srazmjerna veličini cilja prema kojem idemo.

Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

14 COMMENTS

 1. Kao veliki fan Zlatana Ibrahimovica ja sam prvo procitala ovaj blog, pa se onda umila :). Drago mi je sto si pozitivno knjigu dozivjela, jer je i meni stvarno zanimljiva (na stranu sto je on u pitanju). Iako sam znala 70% stvari koje je u knjizi pisao, opet mi je bilo zanimljivo citati njegove osvrte i osjecaje o pojedinim momentima. Drago mi je sto nije bilo uljepsavanja i izgovora za neke situacije gdje je mogao bolje postupiti, a posebno mi je drago sto je uspio prenijeti tu poruku da je u redu biti drugaciji, jer se toliko djece danas ugleda na njega, i vjerovatno je mnogo njih u istoj situaciji kakvoj je on bio.
  Uglavnom, drago mi je da postoji ovaj blog da nisam jedina koja okolo govori ALI NIJE TO KNJIGA NEKOG OBICNOG FUDBALERAAA , STVARNO JE ZANIMLJIVA… :)
  I jedna maalenaa zamjerka – nije poznatiji po svojim ispadima nego po igri, narav mu jeste malo “zaferknuta” ali igra je besprijekorna :D

  • Sad mi je lakše kad sam dobila prolaznu ocjenu od nekog ko ga toliko prati i poznaje :)

   I da, nisam mislila da je poznatiji po ispadima (pogrešno se izrazih), nego u medijima prečesto apostrofiraju iste pa onda onaj ko ne prati fudbal (poput mene) teško stekne drugu sliku.

   Naravno, igra odlično, to mi muž uvijek ističe, tako da njegova narav tu ne može ništa pokvariti :)

   Hvala na komentaru

 2. ja sam je dva puta procitao.jednom na godisnjem i neki dan jos jednom.odusevila me prica.Gledao sam i reportazu iz koje je dobrim dijelom i u knjizi opisano.Bas onako od njegovih prvih koraka kako su ga novinari pratili.u holandiji je postao bestseler

 3. jedini jaran, Zlatanov, u Ajaksu slican tip po svemu izdao je knjigu u kojoj Zlatan daje prredgovor,jedini tip koji otvoreno bez kalkulacija pise o sebi kao licnosti i fudbaleru,a i sam Zlatan je odusevljen.Ocekujem da ce mi zena i djeca staviti pod jelku knjigu od Andy van der Vejde.Jer ja dobijam poklone od djece kao i unuci od mene.Vrlo sam znatizeljan koliko je slicna Zlatanovoj.

 4. @miro
  mala korekcija :) Andy van der Meijde ‘Geen Genade’ Ostalo ostavljam Ibri da sam na travnjacima dokazuje, jer to i zasluzuje.

  poz.

  Mladen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.