Proteklih 10 dana ću sigurno pamtiti još dugo. Inače miran život koji vodim “poremetila” su dva putovanja, upoznavanja ljudi, druženja i učenja, a sve to na konferencijama na koje sam stigla zahvaljujući svom blogu i twitter nalogu. Ali, da krenem redom.

E-trgovina 2011, Palić 06-08 april

Kada sam u ljeto 2009. godine počela pisati ovaj svoj blog, te istovremeno uporedo otvorila twitter nalog nisam imala nikakve konkretne namjere. Nije mi bio cilj da postignem nešto, osim da upotpunim neko svoje vrijeme, zadovoljim želju za pisanjem i iznošenjem svojih stavova i razmišljanja koju oduvijek imam. A onda je to polako počelo da se kreće u jednom pravcu koji baš nisam mogla odmah identifikovati mada mi se sviđao, a trenutno sam u situaciji da je mnogim (internet) ljudima u regionu prva asocijacija na BiH – Cyber Bosanka.

Tako je i stigao poziv od Dragana Varagića da prisustvujem 11. E-trgovini i održim prezentaciju na temu “Pregled BH blogerske scene”. Kako sam prošlu već pratila putem live streaminga i imala otprilike sliku šta se sve dešava tamo pristala sam. Trebam li napomenuti da sam bila oduševljena pozivom?

Sama konferencija mi je zanimljiva zbog toga što je već 11. po redu. 11. međunarodna konferencija o elektronskoj trgovini i elektronskom poslovanju! Šta da kažem osim da mi u BiH kasnimo bar 11 godina za zemljama u regionu. Elem, koga zanima više o konferenciji, oficijelno, može pogledati http://www.etrgovina.org/

Ono što ja mogu reći jeste da mi je bilo jako zanimljivo sjediti i slušati predavanja okružena ljudima čije postove i tvitove svakodnevno pratim. Kao što sam i rekla, to je bilo kao da sjedim na sred twittera :) Super iskustvo!

Dobrodošlica kakvu je bilo teško zamisliti, prelijepi Palić i vrijeme koje je serviralo samo sunce su sve učinili još ljepšim. Žao mi je samo što nisam imala priliku svo vrijeme provesti na Paliću jer sam ovu konferenciju ukomponovala sa posjetom rodbini pa sam spavala kod tetke. To je uzrokovalo moj izostanak sa žurke koja je bila odlična, kako kažu oni koji su bili.

Što se tiče predavanja, nekoliko njih je na mene ostavilo poseban utisak pa ću ih kratko spomenuti.

– Dejan Nikolić – njuz.net – Dan kada je medije pojela ajkula
Predavanje koje mi je bilo zanimljivo najviše zbog toga što sam oduševljena svim onim što je njuz.net do sada napravio. Sama činjenica da sjedim i slušam osnivača ovog medija koji je protresao internet scenu širom planete mi je bila totalno super, a Dejan je pričao o tome kako je sve počelo i šta se dešavalo da pričom o ajkuli :)

– Ivan Minić – burek.com – Operacija Startup – priča preživelih
Ivan mi je zanimljiv iz dva razloga. Prvi je zbog toga što moj čoJk za računarom uvijek prvo otvara Burek.com i to traje već godinama :) Drugi razlog je taj što sam već čitala post o tome kako je Burek nastao, i zanimljivo mi je bilo čuti i uživo tu priču. Ja bih je nazvala “preko trnja do zvijezda”. Bilo je tu mnogo truda, upornosti i odricanja, a Ivanovo predavanje sasvim sigurno daje snagu svima onima koji pokušavaju da nađu svoju sreću u internet svijetu.

– Nebojša Radović Eniac – Integrisane onlajn marketing kampanje – vodič za preduzetnike
Od njega se zaista ima šta naučiti ako vas zanimaju društvene mreže i još puno toga vezano za internet. Ali jedna rečenica koju je rekao na kraju mi je posebno draga i važna. Kaže otprilike (nisam zapisala, prepričavam smisao) “Podijelite znanje sa drugima jer samo tako ćemo svi napredovati”. I baš je tako, da znate.

– Dragana Đermanović – draganadjermanovic.com – Šta će ti blog
Gaga je osoba koja je indirektno najviše zaslužna za razvoj mog bloga konkretno. Kada sam prije skoro dvije godine slučajno nabasala na njen blog i počela ga redovno pratiti shvatila sam da u svojim rukama takođe imam prilično moćnu alatku. Nije bez razloga ona najveći promoter bloga inače :)

Samo njeno predavanje na ovoj E-trgovini je bila u stvari priča o tome šta sve može blog, ispričana iz njenog ugla na ličnom primjeru. Meni je bila jako inspirativna i moram priznati da me zaista duboko dirnula. Jedna od onih koje poželite čuti ponovo i opet.

– Miloje Sekulić – milojesekulic.rs ‘Soba za novinare’ na sajtu PR agencije – predlog unapređenja odnosa sa medijima
Miloje je meni živa hodajuća enciklopedija biznisa i interneta. Konkretno jedan od likova koje pažljivo pratim jer mislim da se iz svakog njegovog posta i postupka može nešto naučiti. Takvo je bilo i predavanje, konkretno, zanimljivo, upečatljivo.

– Jasna Kamatović – jasnakamatovic.com Studija slučaja: Metodologija unapredjenja poslovnih procesa u izgradnji poverenja kompanije na Internetu
Jasnino predavanje mi je bilo zanimljivo zbog toga što je govorilo o konkretnom slučaju. Njena kompanija Positive je uvela u svoje poslovanje i aktivan pristup internet korisnicima što se, kako je Jasna fino pokazala u predavanju, pokazalo kao odličan potez. Naravno, sve to nije baš ni jednostavno, a kako su to oni uradili opet smo mogli čuti u njenom predavanju.

U svakom slučaju korisno iskustvo na kojem sam se i zabavila ali i naučila dosta toga. Iduće godine mislim da me neće trebati posebno zvati na E-trgovinu ;)

A moja prezentacija o “BH blogerskoj sceni? Malu naznaku o tome možete dobiti ako pogledate slajdove sa prezentacije na Cyberbosanka Etrgovina 2011

Konferencija o INTERNET MARKETINGU, Zagreb, 12. i 13. travanj

Slično kao i sa E-trgovinom, poziv za učešće i za ovu konferenciju sam dobila zbog toga što sam “vidljiva” na internetu. Konkretno su me zapazile “lude ribe” – http://krazyfish.org/ , tačnije @NikiBGD i @akeglovichorvat. U programu 90-60-90 smo predstavile kampanje i projekte tvrtki poput Welcome.hr, mojamatura.net, AIK banke, Kolektive i Lino mix & play žitarica na Facebooku. Svi predstavljeni primjeri dijele zajedničke atribute – svojom inovativnošću ili rezultatima obilježili su proteklu godinu i bili izuzetno zapaženi u regionalnom online communityju.

Zanimljivo druženje ponovo, o kojem možete (kao i o čitavoj konferenciji) pročitati više na Zanimljiva predavanja obilježila Best Internet konferenciju. Ono što tu ne možete pročitati jeste izvještaj sa totalno blesave večere iz meksičkog restorana sa sve mariachijima koji sviraju odlično :) Blesave zbog toga što su nas usta i stomak zabolili od smijeha i što sam se još jednom uvjerila da je za dobro druženje potrebno samo imati pozitivne ljude oko sebe :)

Ludim ribama se moram još jednom zahvaliti na pozivu i reći da mi je čast što su baš mene pozvale da im se pridružim u ovom poduhvatu. Obećavam da ću sljedeći put biti mnogo pričljivija ;)

Na kraju

Na kraju moram dodati nekoliko stvari nevezano za konferencije.

Ne mogu nabrajati koga sam sve upoznala i koliko sam avatara “oživjela” jer bih sigurno nekoga preskočila. Ali moram naglasiti da je to super osjećaj – kada konačno sjedneš uživo sa nekim koga u suštini već znaš :) Toliko o otuđivanju korištenjem interneta.

U povratku iz Vojvodine smo svratili u Etno selo “Stanišići”. Do sada sam ga samo gledala na slikama i reportažama i bila oduševljena. Kada sam to sve vidjela uživo ostala sam bez teksta. Nije ni blizu kao na slikama – bolje je 1643 puta (tačno sam izračunala). Preporučujem svima da prilikom prolaska pored Bijeljine ne propuste ovaj mali raj – vrijedi svratiti bar na kafu i vidjeti šta sve čovjek napravi kad ima volju. Fenomenalno! A ima i besplatan Wi-Fi ;)

A u Zagrebu sam gledala i prvu kazališnu predstavu i to “”Spektaluk”. O tome možete više pročitati na Gledali smo “SPEKTAKLUK”

I izvinjavam se svima na izostanku CB Magazina. U nedjelju zato imate dvobroj ;)

U nastavku pogledajte i fotografije koje oslikavaju sve ovo o čemu sam pisala, napravljene od strane različitih autora. S tim što moram naglasiti da se fotografije ne mogu listati nego se mora otvarati svaka posebno. Ako neko ima prijedlog za neki jednostavan plugin za galerije neka mi javi ;)