Juče je Brankica na Instagramu pitala kome vjerujemo kad su u pitanju preporuke, a ja sam odgovorila da vjerujem ljudima koje znam inače i u offline životu, kao i onima kojima preporučivanje proizvoda nije posao, nego slučajno nekad preporuče nešto što im se dopadne i s čim su zadovoljni.

Činjenica je, svijet marketinga se mijenja i firme nalaze nove načine da se čuje za njih i njihove proizvode. Navikla sam na influensere i na to što rade i razumijem kako sve funkcioniše. Samo sam već odavno otpratila skoro sve jer su se pretvorili u katalog i prosto ne želim stalno gledati reklame.

Nemam problem s tim da tako saznam za neke nove proizvode i učestalost je upravo ono što me najviše odbija. I reklamiranje radi reklamiranja, jer mi ne smeta kad osoba koja na primjer inače često stavlja sadržaje o mačkama i slika svoje ljubimce nekad podijeli preporuku za neku novu hranu za mačke. Ili kad je ja pratim zbog nečeg što radi inače, a onda tu i tamo napravi saradnju s nekim brendom i to tako da sve opet bude u njenom stilu i ne odudara od ostalog sadržaja. Tu su možda najbolji primjer saradnje koje food influenceri imaju s pojedinim proizvođačima – inače pričaju o hrani i/ili dijele recepte, pa kad se tu pojavi neka preporuka za proizvod totalno je ok, jer ga uvijek uklope na svoj način i sve je nenametljivo, a saznamo za novi proizvod.

A opet, najviše mi se dopadaju reklame na podcastima i razmišljala sam baš o tome zašto mi one ne smetaju. Zato što su nisu napadne i nema ih puno. Čak i u ovim stranim koje slušam ne prelaze par minuta na podcastu od npr. 2 sata. I obično su urađene na način da voditelj/ica kaže da je podcast rađen uz podršku toga i toga i par rečenica o sponzoru. Kao nekadašnje reklame na radiju, informacija o tome koja je meni dovoljna da znam da to postoji ako mi zatreba. Nema hvalospjeva o tome kako je to najbolji proizvod, nego samo jednostavna informacija. Koju ja cijenim jer kod mene veliki plus imaju firme koje podrže kreatore sadržaja bez miješanja u samo kreiranje.

 To je način koji mi jedino ima smisla. A kad su u pitanju preporuke, ja opet najčešće odluke o kupovini donosim tako što eventualno ja pitam za nešto, pa od preporuka onda proberem one koje su mi najsmislenije i od osoba koje cijenim i po raznim drugim pitanjima.

A vi, šta mislite o svemu? Kome vjerujete i zašto?

Ako moje pisanje na na bilo koji način obogaćuje vaš život i želite podržati moj rad, možete to učiniti na tri načina.
Prvi je kupovinom e-knjige “Na putu prema sebi”. To je zbirka odabranih tekstova sa bloga, pisanih uglavnom do 2018. Kupiti je možete na linku ovdje – https://cyberbosanka.gumroad.com/ Uvod u knjigu možete pogledati ovdje – https://bit.ly/3AnTuvn
Drugi način je jednokratnom donacijom (više informacija o tome na https://cyberbosanka.me/podrska/. Time pomažete i nepostojanje reklama u mojim sadržajima. A reklame smaraju, zar ne 😉
A treći način je da se pribilježite na moj newsletter koji šaljem subotom ovdje – https://cyberbosanka.me/newsletter/
Posebno hvala onima koji su me do sada podržali na razne načine, znate vi ko ste i hvala od ❤