Peticija za zaštitu Parka prirode Hutovo blato – ima li nas 10.000 kojima je stalo do njegovog očuvanja

6
209

Autor: Hana Kazazović

Ja ne znam da li potpisivanje online peticija može pomoći u rješavanju bilo kakvih problema, ali ponekad naiđem na neke za koje jako želim da uspiju i ne razmišljam o tome hoću li ih potpisati nego to učinim odmah. Takva je i ova o kojoj danas pišem – peticija za zaštitu Parka prirode Hutovo blato.

Naime, zbog sve izražajnijih negativnih uticaja čovjeka na ekosistem Hutovog blata, koji se ogledaju u  promjeni prirodnog vodnog režima, sve intenzivnijem krivolovu i nepostojanju stvarne zaštite područja zbog nedovoljnog finansiranja čuvarske službe, WWF je pokrenuo medijsku kampanju i peticiju za očuvanje Hutovog blata. Cilj je prikupiti 10.000 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato i mobiliziranje javnosti i odgovornih institucija za usvajanje hitno potrebnih rješenja ovih problema.

PeticijaHutovoBlato

Nešto kontam – 10.000 elektronskih potpisa zaista ne bi trebalo predstavljati problem. Ima li nas 10.000 kojima je stalo da Hutovo blato neko zaštiti, kad već neće oni koji bi trebali da ga štite?

U svemu ovome imam lični interes. Naime, imam ogromnu želju da posjetim u idućoj godini Hutovo blato jer do sada nažalost nisam nikad bila. I želim da ono opstane i bude ono što jeste – srce života donjeg toka Neretve sa 44 vrste riba od kojih je 9 endemskih te jedno od najvažnijih europskih utočišta za migratorne ptice u kojem je zabilježeno više od 250 vrsta ptica.

Zato vas pozivam (i molim) da potpišete peticiju na http://www.hutovo-blato.ba/peticija/peticija.php Pa možda onda da na proljeće organizujemo i neku kolektivnu posjetu tamo, zašto da ne.

A ako niste tu ljepotu vidjeli do sada preporučujem da pogledate fotogaleriju Hutovo blato.

6 COMMENTS

  1. Treba da vidis kako se ovakvim rezervatima brine NL.Npr. naprave branu za regulaciju na rijeci a sa strane tok rijeke naprave sa kaskadama da mogu ribe da prelaze iz d.toka u gornji.pa gdje se ptice skupljaju naprve vjestacki rezervat tjst veliku baru.cijele tranzitne luke za ptice selice i svake ih godine volonteri broje kako vrste tako brojcano stanje pojedinih.a ako neke rapidno nestaju brinu se da se odrzi vrsta na nivou koje su strucnjaci odredili.ovdje je recimo vrabac na izumiranju,i mi smo dobili letak da ako se nastane ili dolaze u nas vrt da obavijestimo nadlezne.a tamo Hutovo blato svjetski rezervat (prirodni) hoce da uniste.nesvatljivo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.