Autor: Hana Kazazović

Vrijeme u kojem živimo posebno volim zbog tehnologije kojom smo okruženi i koja stalno napreduje. Neke stvari mi se posebno sviđaju i baš mi je drago što postoje, a među njima je svakako snimanje dron kamerom ili kako god da se to već zove (kad fotoaparat ili kameru staviš na dron letjelicu i snimaš video ili fotke). Omogućava snimanje tako zanimljivih i super videa i fotografija, i ja baš uživam u njima.

U ovom tekstu ću vam pokazati meni trenutno omiljene kanale ili osobe koje sam počela pratiti i čiji radovi (videa ili fotografije) mi se posebno sviđaju.

1. Dado Ruvić

Sa Dadom sam prije par godina radila intervju i u njemu možete vidjeti i neke njegove radove. Svestran momak koji ima poseban talenat za detalje u zadnje vrijeme fotka dronom i već je imao izložbu fotografija Zenice slikane dronom. Njegov instagram profil na kojem možete vidjeti fotke je ovdje https://www.instagram.com/dadoruvic/ i ja redovno uživam u svakoj koju postavi. Izabrala sam ove 3 da steknete otprilike utisak, a ukoliko imate Instagram svakako vam preporučujem njegov profil.

Vranduk

A photo posted by Dado Ruvic (@dadoruvic) on

A photo posted by Dado Ruvic (@dadoruvic) on

The Cemetery Crkvice

A photo posted by Dado Ruvic (@dadoruvic) on

2. Dron.ba

Ako sam dobro upratila Dado ima veze i sa dron.ba, odnosno ako ništa bar sarađuje sa njima, ako ne snima on lično videa. Na njihovoj stranici možete vidjeti videa koja su uradili za Turističku zajednicu Ze-Do kantona (inače potez Turističke zajednice ZDK za svaku pohvalu jer je ovo odličan način za promociju turističkih potencijala). Imaju tu videa za Vranduk, Tešanj i Bobovac, te Smetove. Možete ih pogledati na njihovoj web stranici dron.ba ili na Facebook stranici Turističke zajednice ZDK.

3. Priroda&Društvo

Imaju blog http://prirodaidrustvo.net/ i imaju i YouTube kanal i isto snimaju dronom, i to biraju sve lokacije koje ja O-B-O-Ž-A-V-A-M!

Prvo je bila Sutjeska sa meni najdražim i najljepšim spomenikom, a onda sam juče vidjela Kupres, meni najljepši dio BiH. Ima neka veza između mene i Kupresa jer ja skoro upadnem u trans kad stupim na to polje i nemam pojma što ga volim ali mi je baš posebno. I oni snimili video dronom, i kad sam ga vidjela rekla sam “Hana, pisaćeš post o ovome!”, pa sam onda odabrala da podijelim i ove ostale preporuke.

Evo Kupres, jer znam da je svima mrsko na neviđeno klikati na druge lokacije. Ali svakako vam preporučujem da ih upratite i vidite i ostala videa.

Kako se vama sviđa “dron umjetnost” i imate li svoje omiljene autore?

Želiš obavijest na email kada bude objavljen novi tekst?