problem taxi sluzbe u zenici

Ne znam ni sama koliko puta sam pisala na temu neuređene TAXI službe u Zenici. Postoje regularni, registrovani taxisti i postoje “divlji” – oni što voze na crno. Ali neću danas o njima, nego o ovim pravim, službenim, što imaju sve papire i plaćaju poreze.

Šta je problem? To što nemamo centralu. I što običan građanin ili građanka moraju skupljati njihove vizit kartice i brojeve telefona da bi imali koga nazvati kad im taxi zatreba. Možda da predložimo Paniniju da nam naprave album sa sličicama, samo da umjesto igrača budu taksisti, pa da svi u gradu skupljamo te sličice i da nam album bude umjesto centrale?

Jer evo, juče mi je ponovo hitno zatrebao taksi. Morala sam se prebaciti iz jednog na drugi kraj grada oko 3 – pola 4, da bih stigla vidjeti ljude koji su tu došli samo na sat. I pozvali smo 5-6 brojeva koje imamo muž i ja i nisu mogli. Neki zato što su na moru, neku zato što je špica pa su u gužvi. Jedan je od njih čak ispozivao par svojih kolega s kojima sarađuje pa niko nije mogao. I onda sam skoro trčeći otišla pješke, gledajući hoću li nekoga sresti usput i nisam. 40 minuta pješke jer nemam brojeve svih taksista u Zenici.

Da postoji centrala, neko bi se valjda i vjerovatno javio i mogao doći. Da ne spominjem sve one situacije kad ti treba taxi u noći ili rano ujutro. Zato, između ostalog, služe centrale. Da ne moram pola imenika napuniti ljudima koje ne znam i koji će mi možda zatrebati. Da ne moram potrošiti ne znam koliko novca na telefon svaki put da bih potrefila nekog koji može doći.

I ne – ne pomaže ni autobus jer ga nema uvijek i toliko brzo i kad ti treba iznenada. Ali da, koristim ga za sve što mogu i kad god mogu.

Ne moramo svi u gradu imati auto. Posebno ne u 21. vijeku, u vremenu kad svi normalni gradovi gledaju da smanje broj automobila. I zbog zagađenja, i zbog lakoće kretanja. Ali nas u Zenici baš tjeraju da svi imamo automobile – svi koji mogu. A mi ostali ćemo tabanati vjerovatno zauvijek.

Ili možda Panini stvarno prepozna poslovnu priliku.

P.S. Nije rješenje da nabavim romobil ili bicikl jer – ne pomaže kad npr. trebaš doktoru ili na autobusku stanicu sa stvarima ili kad trebaš u noći nazad kući iz kafane ili kad treba neko stariji da se preveze bilo gdje.