Autor: Hana Kazazović

U okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba” kojeg finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini realizujem svoj projekat “BH ljudi” u okviru kojeg ću u narednih pola godine predstaviti 100 zanimljivih ljudi iz BiH, po mom izboru.
Predstavljanja radim u audio formi (uz transkript, da sve forme budu zadovoljene), a 79.  koju imate priliku čuti je Saima Bristrić iz Gradačca.

Podcast – audio snimak:

Transcript podcasta:

Hana:

Prvi utisak koji sam o njoj stekla je bio – ona stvarno voli ovo što radi. Nakon razgovora sam se i uvjerila u to, jer Saima stvarno isijava tu ljubav i uopšte me ne čudi zašto žene u Gradačcu jedva čekaju treninge. Da živim u ovom gradu i ja bih sigurno bila redovna na njima.

Saima Bristrić:

Ja sam Saima Bristrić, magistrica tjelesnog odgoja i sporta. Ljubav prema sportu gajim još od djetinjstva, smatrajući još tada da sportske aktivnosti doprinose fizičkom i psihičkom zdravlju čovjeka. Uz veliku podršku roditelja, a posebno ogromnu moralnu podršku moje majke, sam nakon završene gimnazije čvrsto odlučila i upisala Fakultet za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Pri samom upisu sam znala da se trebam opredijeliti za neku oblast i tu se usavršavati, da bih pokrenula privatni posao, s obzirom da se u školi kao profesor tjelesnog odgoja i sporta veoma teško zaposliti.

Na drugoj godini fakulteta sam konkurisala za radno mjesto Fitness trenera u Agora centru i tu sam kroz volonterski rad stekla veliko iskustvo, te toplo preporučujem mladima da rade volonterski u cilju sticanja potrebnog znanja i iskustva, koje će poslije iskoristiti.

Godinu dana kasnije sam na poziv profesora sa fakulteta, vodila časove Fitnessa na izbornoj nastavi, studentima koji su dolazili sa drugih fakulteta. Zahvaljujući tom profesoru sam stekla dodatno ogromno znanje, iskustvo i dobijala savjete zlata vrijedne, savjete koji su mi pomogli da se odlučim i iste godine pokrenem Fitness u svom gradu, Gradačcu.

Tako sam na trećoj godini fakulteta preuzela veliku odgovornost i cijelim srcem odlučila da želim biti od koristi svom okruženju pružajući im svoje znanje i pozitivnu energiju. Pokrenula sam Fitnes program koji pruža da moje Fitnes dame budu fit, zdrave, poletne.

Diplomirala sam u roku kao najbolji student generacije, sa prosjekom ocjena 9,45. S obzirom na tako sjajan prosjek dobila sam pravo iste godine na besplatan studij na drugom ciklusu studija, za magistra tjelesnog odgoja i sporta. Magistrirala sam ove godine, 7.7.2017.

Ove godine smo proslavile 3. rođendan Fitnessa u Gradačcu. Hvala Bogu presretna sam, jer mi je ispunio želju i radim sa grupama žena koje su zdrave i vesele. Moje Fitness dame znaju da je POKRET ZDRAVLJE, pa na treninge dolaze redovno.

Najsretnija sam kada mi kažu da se bolje osjećaju jer treniraju, njihova radna sposobnost je veća, onda da su njihove migrene prestale, da im je liječnik smanjio ili ukinuo dozu lijekova za regulisanje krvnog pritisak, da se ne zamaraju brzo kao prije i da im odjeća bolje stoji, imaju više kondicije, da nemaju više bolove u leđima, koljenima…Pune su pozitivne energije, sretnije su.

Volim Gradačac i ne želim otići iz moje Bosne i Hercegovine.

Poruka mladima:

Slijedite svoje snove, ne slušajte negativne komentare okoline, budite zahvalni Bogu i vjerujte Mu. On će vam dati ono najbolje, samo se potrudite i dajte svoj maksimum u svemu što radite.