Autor: Hana Kazazović

Već odavno imam namjeru da u kući napravim onu klasičnu prvu pomoć sa svim stvarima koje bi mi u slučaju nedajbože trenutaka mogle biti od koristi. I evo, više od 5 godina nikako da tu svoju namjeru pretvorim u stvarnost. Srećom pa mi do sada ništa više osim flastera i komada gaze nije ni trebalo.

Međutim, postoji jedna stvar bez koje ja ne mogu i koja zauzima veoma posebno i važno mjesto u mom životu. To je nešto što mi je do sada pomoglo i spasilo me ne znam ni sama koliko puta. To je – “Sarajevski me(h)lem”.

Za njega sam saznala na vrlo klasičan naćin – preporukom prijatelja koji su sa nama podijelili svoje oduševljenje i ispričali nam kako im je pomogao u različitim situacijama. Nisam vjerovala jer je zvučalo bajkovito, ali sam odlučila probati. Kupila sam tako svoju prvu kutijicu u apoteci, nekih 8,50 KM je koštala (cca 4 EUR). I od tog dana sam ga usmeno preporučivala svojim prijateljima, familiji, kupovala tetkama po Vojvodini i sl.

 

Nekoliko puta mi je palo na pamet da napišem tekst o njemu pa sam zaboravljala na to. Međutim, imala sam prije par dana egzibiciju iz koje me opet uspješno izvukao, tako da sam tad rekla kako on definitivno zaslužuje mjesto na blogu uz preporuku jer znam da ovaj blog čitaju mnogi meni dragi ljudi.

Kako me do sada spašavao melem?

Izliječio mi je sve i jednu opekotinu. Kao svaka smotana domaćica ja svako malo uhvatim golom rukom ručku od šerpe, vrelu tepsiju iz rerne, prsne mi ulje na ruku ili se naslonim na peglu. Svaki put sam uz vrištanje trčala po melem i mazala ga na opekotinu. Vrlo brzo bi nakon toga prestala bol, a nije ostajao ni ožiljak. Kad kažem brzo mislim na baš brzo, nekoliko minuta. Sreća pa moje opekotine nisu nikada bile velike, ali je rodica jednu malo veću takođe uspješno izliječila na svojoj kćerkici.

Pomagao mi je kod otežanog disanja. I prijateljica koja mi ga je preporučila mi je ovo posebno naglasila. Kad mi se začepi nos i ne mogu da dišem, ja po mrvicu melema stavim u svaku nozdrvu i odem na spavanje. Ne radi kao one kapi koje sve pročepe odmah i uz to su vrlo opasne kod dužeg korištenja. Pomogne da prodišem i onda cijelu noć dišem normalno.

Pomagao je i kod hemoroida, znam i to provjereno, nije važno od koga :)

2014-11-04 09

A mene je prije 2 dana spasio, mada ni sama ne znam od čega. Naime, rendala sam za neku salatu ljutu rotkvu, mrkvu i bijeli luk, tim redoslijedom. Negdje pred kraj tog luka je ruka kojom sam radila počela da me boli na vrlo čudan način. Prvo je žarila, a onda je to žarenje preraslo u ludačku bol od koje su mi suze same krenule. Pokušala sam sa pranjem ruke jer pretpostavljam da se nešto od rotkve ili luka uvuklo u kožu na prstima. Međutim, nije pomoglo, bolilo je i dalje jako. Onda sam namazala melemom ruku i prošla kroz pakao. Prvo je žarenje počelo da se pojačava, skoro do ludila. Odlučih da trpim uz jauke jer svakako nisam mogla tako brzo melem ni oprati. A onda je nakon par minuta počelo da se smanjuje i prestalo. Pretpostavljam da je melem izvukao to nešto jer se i kod opekotina dešavala slična reakcija.

Uglavnom, ako kad i napravim onu klasičnu prvu pomoć ovaj melem će zauzeti u njoj počasno mjesto. Svakako je za sada jedino što u takve svrhe imam u kući i čim se primakne kraju kupujem novi.

I da, ovo je 100% iskrena preporuka, onako kako sam svoja iskustva prenijela prvo svojoj mami a onda i svim ostalim dragim osobama u svom životu. Nije plaćena, nije me niko zamolio da je napišem i nemam ništa od toga što sam je napisala.

U nastavku fotografija onog uputstva što dođe uz njega, pa možete i sami pročitati za šta se sve može koristiti. Sreća pa meni nije trebalo da testiram sve ove svrhe.

P.S. Što se tiče kupovine – ja ovaj melem bez problema nalazim u apotekama u Zenici.

2014-11-04 029

2014-11-04 09