AutorHana Kazazović

Čini mi se da sam još uvijek u manjini i da je mnogo više onih koji kod knjiga daju prednost štampanim u odnosu na elektronske. Međutim, meni je potpuno svejedno na čemu čitam knjigu koja me zanima.

Štampane knjige imaju svoje prednosti – možete ih ponijeti sa sobom gdje god hoćete i uživati u njihovim stranicama ne brinući o tome ima li struje i da li je previše jako sunce da biste ih mogli čitati. Možete uživati u njihovom mirisu dok čitate. Zaista malo koji miris volim kao miris knjige, priznajem. Štampanu knjigu možete i pokloniti, sa posvetom i lijepo upakovanu. Onima koji vole knjige nema boljeg poklona, znam iz iskustva, posebno ako izaberete neku koja će se sigurno svidjeti primaocu. Od štampanih knjiga možete praviti svoju bibiloteku, lijepo ih složiti na polici i uživati čak i u samom pogledu na njih.

Štampane knjige imaju samo nekoliko mana. Mislim da ne postoji kvalitetan način da se sa njih obriše prašina i uvijek mi je kod spremanja, posebno krečenja taj zadatak najmrži. Osim toga, štampane knjige “troše” drveće, a za našu ispaćenu planetu Zemlju to i nije tako nebitna stvar.

Elektronske knjige mnogi još uvijek čak ni ne smatraju knjigama i prezrivo pogledaju kad vide da čitaš nešto na nekom od uređaja. Zašto je knjiga manje vrijedna kad je čitam na tabletu a ne odštampanu? Ne vjerujem da jeste, ali me često starija generacija pogleda prezrivo kad im kažem da čitam knjigu dok misle da piljim u nešto sa interneta. Čak mi se čini da bi im normalnije bilo da dva sata piljim u Facebook i čitam svakojake komentare umjesto elektronsku knjigu.

E-knjige imaju svoje prednosti. Meni najdraža (i ona zbog kojih ih najviše volim) jeste brzina isporuke. Sa Amazona ih kupujem u elektronskom formatu jer tako izbjegnem našu famoznu poštu i sve eventualne peripetije koje me vječito snađu sa njima. Da ne spominjem moguće carine i dodatne troškove. Posebna stvar je to što e-knjigu nakon plaćanja dobijem odmah i ne moram je čekati da stigne.

Druga stvar koju volim kod e-knjiga je to što ne zauzimaju prostor – naguram ih u svoj uređaj koliko hoću i čitam kad mi se čita. Ne treba mi čak ni lampa pored kreveta a to je sa mojim hiperaktivnim mačkama prednost jer nema šta da se sruši sa noćnog ormarića. Nema ni brisanja prašine :))

Još zamislite mene – od kako sam kupila Nexus 5 ja knjige čitam na njemu jer sam mami proslijedila tab da može igrati pasijans. Ona tako najradije ubija dosadu u svojim penzionerskim danima, u vrijeme kad ne šeta sa tatom, tako da sam se rado odrekla taba u to ime. Da, maštam o Kindle uređaju, znam da bi mi se oči obradovale posebno, ali za sada ga ne mogu sebi priuštiti.

Do tada knjige čitam na telefonu i puno ih čitam. Dok ovo pišem u toku je moja 53. ovogodišnja knjiga. Od toga su možda 4 bile papirne, a sve ostale elektronske. I mislim da je manje bitno na čemu ih čitate, jer je suština u napisanom. A meni je u svakom pogledu bitnija suština nego forma i samo zbog praktičnosti i dostupnosti mnogo češće biram elektronske.

Ja se takođe vrlo rijetko vraćam knjigama koje sam pročitala. Dok ih čitam zapisujem citate i svašta nešto što mi uz njih padne na pamet, i stvarno se ne sjećam kad sam neku knjigu uzela ponovo u čitanje.

U svakom slučaju mislim da je bitno čitati, a svako će pronaći način koji mu najviše odgovara.

A kakav je vaš stav o elektronskim knjigama, čitate li ih ili još uvijek više volite papir u rukama?

Odnosno da pitam još i ovo – da li je bitnija suština od forme – da li je knjiga ono što je napisano (riječi, misli…) ili ono u čemu je isporučeno – papir ili elektronski format?