Knjige na papiru ili elektronske – koje više volite?

23
234

AutorHana Kazazović

Čini mi se da sam još uvijek u manjini i da je mnogo više onih koji kod knjiga daju prednost štampanim u odnosu na elektronske. Međutim, meni je potpuno svejedno na čemu čitam knjigu koja me zanima.

Štampane knjige imaju svoje prednosti – možete ih ponijeti sa sobom gdje god hoćete i uživati u njihovim stranicama ne brinući o tome ima li struje i da li je previše jako sunce da biste ih mogli čitati. Možete uživati u njihovom mirisu dok čitate. Zaista malo koji miris volim kao miris knjige, priznajem. Štampanu knjigu možete i pokloniti, sa posvetom i lijepo upakovanu. Onima koji vole knjige nema boljeg poklona, znam iz iskustva, posebno ako izaberete neku koja će se sigurno svidjeti primaocu. Od štampanih knjiga možete praviti svoju bibiloteku, lijepo ih složiti na polici i uživati čak i u samom pogledu na njih.

Štampane knjige imaju samo nekoliko mana. Mislim da ne postoji kvalitetan način da se sa njih obriše prašina i uvijek mi je kod spremanja, posebno krečenja taj zadatak najmrži. Osim toga, štampane knjige “troše” drveće, a za našu ispaćenu planetu Zemlju to i nije tako nebitna stvar.

Elektronske knjige mnogi još uvijek čak ni ne smatraju knjigama i prezrivo pogledaju kad vide da čitaš nešto na nekom od uređaja. Zašto je knjiga manje vrijedna kad je čitam na tabletu a ne odštampanu? Ne vjerujem da jeste, ali me često starija generacija pogleda prezrivo kad im kažem da čitam knjigu dok misle da piljim u nešto sa interneta. Čak mi se čini da bi im normalnije bilo da dva sata piljim u Facebook i čitam svakojake komentare umjesto elektronsku knjigu.

E-knjige imaju svoje prednosti. Meni najdraža (i ona zbog kojih ih najviše volim) jeste brzina isporuke. Sa Amazona ih kupujem u elektronskom formatu jer tako izbjegnem našu famoznu poštu i sve eventualne peripetije koje me vječito snađu sa njima. Da ne spominjem moguće carine i dodatne troškove. Posebna stvar je to što e-knjigu nakon plaćanja dobijem odmah i ne moram je čekati da stigne.

Druga stvar koju volim kod e-knjiga je to što ne zauzimaju prostor – naguram ih u svoj uređaj koliko hoću i čitam kad mi se čita. Ne treba mi čak ni lampa pored kreveta a to je sa mojim hiperaktivnim mačkama prednost jer nema šta da se sruši sa noćnog ormarića. Nema ni brisanja prašine :))

Još zamislite mene – od kako sam kupila Nexus 5 ja knjige čitam na njemu jer sam mami proslijedila tab da može igrati pasijans. Ona tako najradije ubija dosadu u svojim penzionerskim danima, u vrijeme kad ne šeta sa tatom, tako da sam se rado odrekla taba u to ime. Da, maštam o Kindle uređaju, znam da bi mi se oči obradovale posebno, ali za sada ga ne mogu sebi priuštiti.

Do tada knjige čitam na telefonu i puno ih čitam. Dok ovo pišem u toku je moja 53. ovogodišnja knjiga. Od toga su možda 4 bile papirne, a sve ostale elektronske. I mislim da je manje bitno na čemu ih čitate, jer je suština u napisanom. A meni je u svakom pogledu bitnija suština nego forma i samo zbog praktičnosti i dostupnosti mnogo češće biram elektronske.

Ja se takođe vrlo rijetko vraćam knjigama koje sam pročitala. Dok ih čitam zapisujem citate i svašta nešto što mi uz njih padne na pamet, i stvarno se ne sjećam kad sam neku knjigu uzela ponovo u čitanje.

U svakom slučaju mislim da je bitno čitati, a svako će pronaći način koji mu najviše odgovara.

A kakav je vaš stav o elektronskim knjigama, čitate li ih ili još uvijek više volite papir u rukama?

Odnosno da pitam još i ovo – da li je bitnija suština od forme – da li je knjiga ono što je napisano (riječi, misli…) ili ono u čemu je isporučeno – papir ili elektronski format?


Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

23 COMMENTS

 1. U zadnje vrijeme dosta čitam stručne literature iz područja turizma, budući da pišem za jedan irski časopis. Elektronske knjige i članci su odličan izvor i potpuno ravnopravne sa tiskanom literaturom. Posebno me raduje što postoje obrazovne ustanove koje sva svoja izdanja daju u elektronskom obliku i to potpuno besplatno.

 2. Nisam pametna. Toliko volim stare knjige, hodanje po knjižarama, pozajmljivanje knjiga i sve to nešto što zahtjeva pravi kontakt…a elektronske opet imaju toliko prednosti. Valjda je bitno ono o čemu pišu. Zeznuto je kod medija koji prenosi ono što je napisano, kao npr.na netu kad se čita, taj hipertekst…pažnja ode dođavalo ako te zainteresuje ono što čitaš. Stvarno ne znam. Sve je to dvosjekli mač, i reže hljeb i ruku :)

  • Baš tako. Neke knjige je valjda dobro čitati na papiru, a neke u e-formatu. Mada i ja obožavam knjižare i maštam da imam neku malu u kojoj će se moći piti čaj i pojesti brdo čokolade :D

 3. Kindle i nije toliko skup, osim ako ne insistiraš da je Paperwhite? Nedavno sam kupio u Njemačkoj na Amazon-u za 40Eur. Doduše čekao sam 10ak dana da mi dođe rođak iz Njemačke i donese isti. :)

  • Iskreno, još nisam skontala koje su sve verzije i šta je tu najbolje od svega. Međutim, trenutno mi je i ta cifra koju pominješ podaleka. Nadam se da će u neko dogledno vrijeme biti bolje :))

 4. Kao neko ko ima skolu za pripremu prijemnih i kao veliki ljubitelj knjiga ne mogu porediti stampano i elektronsko izdanje.Stampana knjiga mi je neuporedivo bolja,toplija ,ma sve .Ali ,naravno priznajem da el. oblik ima svojih prednosti i da je pitanje dana kad ce se stampani oblik skroz izgubiti :( .

 5. Na papiru jer mogu zastati da razmislim o procitanom prije nego nastavim, podvuci ono sto mi je jako bitno, zdravije je jer manje naprezete oci itd.
  Iako, kada je u pitanju iskoristavanje drveca tu osjecam griznju savjest :-(
  Elektronski je to obicno neka strucna literatura ili romani kraceg sadrzaja.
  Iako,naravno ne drzim se striktno gore navedenog :-)

 6. Ja citam papirne a u cerkinom kindly imam memorisano nekolilo knjiga. Stalno zapocinjem citanje pa odustanem . Rezko mi ide.
  Sta to trenutno citas?

 7. Naravno.To je prava stvar. Preuzeo sam neke knige sa eKnjizare.Sa njma moj Alkatel C5 mnogo ljepse izgleda.I mnogo vise vrijedi. Druge knjige koje se mogu naci besplatno na internetu konvertujem u odgovarajuci e pub format .Obozavam da ih listam kao, klasicnu, stampanu knjigu .Sada imam malu biblioteku u dzepu.Poz.

 8. Najradije čitam štampane knjige; to je ljubav od malih nogu. Ja sam knjiški moljac sa dugim stažom. :D Teško da je moguć zamijeniti užitak posjedovanja (makar i privremenog) neke knjige u štampanom obliku; kao što si rekla tu je i uživanje u samom njihovom posmatranju, mirisu… Uvijek ću dati prednost tome obliku knjige.
  Međutim, ono što ide u korist elektronskih knjiga je to što su mnoge dostupnije upravo takve, kao i onaj praktični dio kada idemo na putovanje. Zaista nije zgodno svaki put ponijeti pola prtljaga knjiga, ako ostajete duže vrijeme. :)

 9. Ја сам, рецимо, електронски читач књига купила прошле године у иностранству, онај без позадинског осветљења, с великим капацитетом меморије, и с могућношћу повезивања на бежични интернет. Иако има много преднсоти то да у њега може стати више хиљада књига, и да је екран приликом читања готово идентичан штампаној књизи, њу не може ништа заменити. А ионако сам га купила само да бих могла читати оно што у штампаном облику вероватно никад не бих могла набавити, тако да ми није замена за књигу, него само додатак који ми омогућава да читам више.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.