Šta ako je sve što ja želim osrednji život?

Rijetko kada na ovom blogu objavljujem tekstove koje nisam lično pisala. Međutim, ovaj tekst mi se svidio toliko da sam ga prevela i objavila jer sam se sama pronašla u njemu i prepoznala u skoro svim pobrojanim stavkama. I zato ga želim ovdje, a znam da će se svidjeti i mnogima od vas.

Pisala Krista O’Reilly-Davi-Digui za A Life in Progress

Šta ako je sve što ja želim mali, spori, jednostavni život? Šta ako sam ja najsrećnija u sredini? Tamo gdje živi mir. Šta ako sam ja osrednja i biram da budem u skladu sa tim?

Svijet je tako bučno mjesto. Glasni, zapovjedni glasovi mi govore da budem energična, da napredujem, gradim, stremim, žudim, postižem, takmičim se i hvatam što više. Za bolje i veće. Da žrtvujem san za produktivnost. Težim izvrsnosti. Idem na veliko ili idem kući. Da imam veliki uticaj na svijet. Da učinim svoj život bitnim.

Ali šta ako ja to jednostavno nemam u sebi. Šta ako me sva ta trka za izuzetnošću čini tužnom, istrošenom i umornom? Bez volje. Da li ja jednostavno nisam dovoljna?

Šta ako stvarno nisam nikad željela ništa više biti kad porastem – osim mama ili sestra ili žena? I ovi ljudi iz mog osnovnog kruga znaju da su voljeni i da bih ih ponovo izabrala ako bih mogla birati. Može li to biti dovoljno?

Šta ako ja nikad ne izgradim sirotište u Africi nego s vremena na vrijeme pošaljem namirnice ljudima ovdje i podržim nekoliko djece kroz sponzorstvo? Šta ako ja ponudim svijetu samo male poklone, onoliko koliko imam i neka to bude dovoljno?

Šta ako ja ne želim napisati knjigu recepata il iizgraditi veliki biznis ili govoriti pred hiljadama ljudi? Ali pišem zato što imam nešto da kažem i investiram u malu zajednicu žena do kojih mi je stalo i ohrabrujem ih da se vole i da brinu o sebi. Jer veće nije uvijek i bolje i pojedinac je bitan. Ona je dovoljna.

Šta ako ja u stvari samo prihvatima svoje osrednje tijelo koje nije ni veliko ni malo? Nešto između. I prihvatim da nemam želju da radim na stvaranju čvrstih mišića i 18% masti. I pomirim se sa tim i odlučim da na smrtnoj postelji neću žaliti što sam bila baš takva ja. Prihvati me ili me pusti.

Šta ako sam ja osrednji menadžer kuće i rijetko brišem prašinu i uglavnom održavam red i kuham pravu hranu ali nekad naručim i pizzu, a nekad sam prestravljena neredom u pojedinim dijelovima vlastitog doma? Ona koja voli da planira obroke i budžet i onda prekrši svoja vlastita pravila. Ona koja ne brine o dekoracijama i fancy stvarima. Čiji dom je skroman ali siguran.

Šta ako ja nisam stvorena za mahniti tempo ovog društva i ne mogu čak ni početi držati korak sa njim? I vidim mnoge koji imaju neiscrpnu energiju i izdržljivost ali znam da je potrebno mnogo samoće i mira, obilje odmora i prostora i neisplaniranog vremena da bismo bili zdravi. Zdravog tijela i duha i duše. Jesam li dovoljna?

Šta ako sam previše religiozna za neke ili nisam previše duhovna za druge? Ili nisam hrabra dovoljno. A ipak spremna da dijelim svoja uvjerenja na miran način, okružena pravim ljudima. Zajedno sa sumnjama i nesigurnostima.

Ovo će morati biti dovoljno.

I ako sam u braku 21 godinu i volim svog muža danas više nego juče ali nismo nikad imali bajkovitu romansu ili ispoštovali „stručna“ bračna pravila o zajedničkih tonu aktivnosti i bezbrojnim zajedničkim osobinama. A nismo. I mi volimo i vrijeme kad smo odvojeni i ono kad smo zajedno. Da li naš brak nije dovoljno dobar?

Šta ako sam mama koja uživa u svojoj djeci ali treba i vrijeme za sebe i nekad jednostavno želi biti na prvom mjestu i ne želi se igrati nego želi zagrljaj i potvrdu i podršku djece za njene strasti? Osrednja mama koja nikad nije dobacila do svojih očekivanja, a ne tvojih.

Šta ako ja prigrlim svoja ograničenja i prestanem se boriti protiv njih? Pomirim se sa tim ko sam i šta ja trebam i pozdravim i tvoje pravo da uradiš isto. Prihvatim da sve što ja želim jeste mali, spori, jednostavni život. Osrednji život. Lijepi, mirni, nježni život.

Ja mislim da to jeste dovoljno.

 


8 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X