Autor: Hana Kazazović

Kako reagovati kad prospete vodu na laptop? Šta nikako ne smijete uraditi?

To su pitanja na koja ću vam odgovoriti u ovom tekstu, iz ličnog iskustva. Jer, nisam ni ja očekivala da će se to meni desiti, pa se desilo. I moj laptop je spasila brza i ispravna reakcija, koju mogu zahvaliti samo SveMiru ili nekoj ludoj intuiciji. A bila sam na korak od toga da sve upropastim i da možda trajno ostanem bez njega.

Prije dva dana sam zapela rukom za flašu sa vodom koju inače uvijek imam kraj sebe. Ona se prevrnula i po belaju nije bila dobro zatvorena. Zalila mi je tastaturu laptopa koji je pri tom bio priključen na punjač.

U roku od sekunde, taman dok je meni do mozga putovala informacija o tome šta sam uradila, laptop se ugasio.

Šta sam uradila?

Zgrabila sam ga u ruke i okrenula naopako da istresem vodu. Onda sam u roku odmah zgrabila peškir i prekrila tastaturu kupeći vodu sa nje. Dok sam to radila u glavi mi se pokreću opcije – šta učiniti. Pala mi je na pamet jedna stvar koju srećom nisam napravila.

A onda sam zgrabila telefon i nazvala Mahira.

“Zalila sam laptop vodom, šta da radim?”, u dahu sam izustila.
“Ugasi ga odmah, pokupi vodu, NI SLUČAJNO NEMOJ FENOM DA GA SUŠIŠ, i odmah donesi do mene!”

Mahir je inače čovjek koji meni više od 10 godina održava računare, kod njega u SLOT computers kupujem sve što mi treba iz tog repertoara i osoba koji mi je toliko puta vratila mir da ja prosto nemam način da mu se odužim za sva ta spašavanja živaca i opreme.

Dan kasnije sjedim i kuckam ovaj tekst na mom okupanom laptopu. Nije bilo velikih posljedica i imala sam sreće. Stradao je neki djelić za punjenje i nisu radili zvučnici, ali je to Mahir popravio i sve osušio i osposobio ga. Činjenica, vrijeme će pokazati koliko je ovaj incident uticao na njega i da li mu je skratio vijek trajanja. Ali za sada je sve prošlo bolje nego što se u principu dešava.

Zato sam Mahira pitala da mi kaže šta je najbolje uraditi ako vam se desi ovakva situacija. Otprilike je to ovo što sam ja napravila, ali evo da i ovako ponovimo.

Ako prospete vodu na laptop, ako laptop zalijete bilo kakvom tečnošću, šta je najbolje uraditi?

Savjeti vrijede i ako vam se ovakav peh desi i sa mobitelom ili nekim drugim elektronskim uređajem.
1. U roku odmah ga isključiti na dugme.
2. Dobro upijajućom krpom posušiti laptop.
3. Ako je laptop takav da mu se može izvaditi baterija, izvaditi je i posušiti takođe sve.
4. Ni slučajno ne koristiti fen za sušenje. Ni slučajno ne paliti laptop.
5. Što prije uređaj odnijeti do servisa.
Zašto nikako ne smijete fenom sušiti laptop?

Pitala sam to jer mi je dva puta naglasio i dodatno me pitao jesam li ga sušila fenom.

Zato što fenom gurate kapljice vode dublje u uređaj. Čak i ako same ne nađu put do elektronike i ispod folije za tastaturu na primjer, fen će ih pogurati i samo ćete napraviti belaj.

Šta još možete učiniti ako vam servis nije na 15 minuta hoda kao meni?

– Ugurati uređaj u što veću količinu riže i ostaviti ga tako što duže. Satima, sve do servisa. Odnesite ga tako u riži njima. Nemojte držati uređaj sat vremena i misliti da je to dovoljno. Nije.

Nadam se da vam se ovakva situacije neće desiti, ali evo da znate šta uraditi da se belaj proba popraviti.

Dodatni savjet by me:

Vodu pijte na izvoru. Ili iznad kade u kupatilu :)


 — —