Da vas pitam nešto ozbiljno sad – kako spavate? Koliko vremenski, muči li vas nesanica, budite li se noću?

San je jedan od stubova imuniteta. Za njegovu važnost sam znala i ranije, ali sam nedavno pročitala dvije knjige (na kraju su linkovi ka njima) u kojima je baš dosta napisano o važnosti sna. Ne samo da je važan za imunitet, nego manjak sna utiče i na to da brže starimo. A kad smo nenaspavani smanjene su nam mentalne sposobnosti i “efekti” su otprilike kao da smo pod uticajem nekih opijata. San utiče na primjer i na efekte vakcinacije – ako nenaspavani primimo vakcinu, biće smanjeno njeno djelovanje.

E sad, koliko sna i u koje vrijeme kome treba je individualno. Ali u knjizi “Why We Sleep” Matthew Walker kaže da je to 7 sati najmanje, odnosno granica ispod koje ne bismo trebali ići, a 8 je idealno. 

Ja za sada uglavnom nemam problem sa spavanjem. Jutarnji sam tip pa se sama budim rano, bez alarma maksimalno do pola 7. Ali ja i legnem najkasnije u pola 11. Vikendom se opustim jer mogu spavati dokle hoću pa ostanem budna do 11 čak 😂 I, da kucnem u drvo, nemam problem ni sa uspavljivanjem. Vjerovatno je to i do ustaljenosti, jer mi se bioritam tako podesio, pa zna tačno kad mu je vrijeme da se uspava. Znam po tome kad se desi nešto nepredviđeno, pa iskočim iz te šeme, onda se obično prevrćem u krevetu 2-3 sata jer toliko valjda treba organizmu da skonta da ipak treba zaspati. 

E sad, za one koji se muče inače, postoji gomila savjeta. Jedan od tih je izbjegavanje ekrana, posebno npr. društvenih mreža uveče. Muž i ja uveče obično pogledamo neku seriju ili film. Međutim, nakon čitanja ove knjige sam npr. upalila filter na telefonu za onu plavu svjetlost, koja više odgovara mozgu uveče i pomaže da nas gledanje u telefon ne razbudi. Pali mi se automatski uveče u 8 i traje ujutro do 7, tako da možda i to pomogne. A ja iza 8 sati uveče uglavnom ne gledam više telefon, jer ne želim da mozak punim tuđim mislima. Znači, društvene mreže su mi za preko dana. 

E sad, važno je i koliko je san kvalitetan, a pošto nemam neki pametni sat da mi izmjeri koliko mi traje koja faza i koliko duboko spavam, jedino mi je mjerilo to da li se budim tokom noći. Srećom, rijetko. Izjegavam da pijem puno tečnosti uveče, pa me (uglavnom) ne budi ni mokraćni mjehur. Desi se povremeno da me spopadnu neki snovi koji me probude. Znate ono kad se bojite zaspati ponovo jer vas je strah da se ne nastave? E to mi se povremeno dešava i uvijek se trudim da se razbudim skroz kad se to desi jer ne volim da se vraćam u belaj. Obično imam Kindle pored kreveta, pa ako ništa ne pomaže onda otvorim i pročitam par stranica knjige, da mi mozak ode od te nepogode koju je proživljavao u snu. Ali rekoh, srećom toga nema često.

Uglavnom, spavanje je bitno i jedan je od stubova zdravog imuniteta. Pa ako se mučite, poradite na tome da ga popravite. Jer kad bolje spavate, sve vam u životu ima osnovu za bolje. Matthew Walker čak za san kaže da je “švicarski nožić imuniteta” jer za svaku muku u organizmu ima način da je bar malo ublaži ili popravi. 

Znam da ljudi koriste i različite preparate. Ja nisam, osim kad me inače stignu neke muke i preko dana pa popijem neke kapi za smirenje na bazi valerijane ili Persen. Ali ne znam koliko to meni realno pomogne da spavam. A čula sam da pomaže i melatonin i neka pozitivna iskustva, ali ni to mi srećom nije trebalo pa ne mogu govoriti iz ličnog iskustva. 

Ono što Matthew takođe naglašava jeste razlika između spavanja i sediranja, jer mnogi lakše zaspu ako popiju malo alkohola. Ali alkohol ne uspavljuje nego isključi dio mozga i onda u stvari ne spavate i fali vam jako važna faza sna – REM. I takođe je puno govorio o tome da san ne možemo nadoknaditi, ono kad kao vikendom spavamo duže jer tako to ne funkcioniše.

A koga više zanima ova tema, preporučujem podcast u kojem je Matthew Walker gostovao kod Rich Rolla. Možete ga pogledati ovdje. Traje malo duže, ali taman ako njega pogledate ne treba vam knjiga. Ima i njegov “brzi kurs” kako popraviti spavanje isto na YouTube-u ovdje.

A knjiga koju spomenuh je Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams – Matthew Walker.

A druga, na temu imuniteta uopšte je Immunity: The Science of Staying Well—The Definitive Guide to Caring for Your Immune System – Jenna Macciochi

Želim vam dug i miran san :)

I napomena – pribilježite se za newsletter, ako želite :) Ovdje – https://cyberbosanka.me/newsletter/